Dva Engleza pišu istoriju, na različite načine

Finale Lige šampiona - Liverpul igra za šestu titulu prvaka Evrope, čime bi ostao sam na trećem mjestu iza neprikosnovenog Reala (13) i Milana (7), Totenhem za prvi trofej LŠ u istoriji. Očekuje se dramatičan ostrvski duel na stadionu “Vanda Metropolitano” u Madridu (21 sat)
7523 pregleda 2 komentar(a)
Madrid spreman za veliko finale, Foto: Reuters
Madrid spreman za veliko finale, Foto: Reuters
Ažurirano: 01.06.2019. 10:51h

Na neutralnoj teritoriji - u Španiji, domu madridskog Atletika - velelepnom stadionu “Vanda Metropolitano”, engleski klubovi Totenhem i Liverpul boriće se večeras za titulu klupskog prvaka Evrope (21 sat).

Prvi put od 2012. godine i slavlja Čelsija u Minhenu, pobjednik Lige šampiona doći će sa Ostrva - dobiće se nakon tek drugog finala u istoriji u kojem se sastaju dva engleska kluba. Prethodno, sudar Mančester junajteda i Čelsija u Moskvi 2008. završio se trijumfom “crvenih đavola” nakon dramatične završnice i penal-ruleta.

Da bi i u Madridu, 11 godina kasnije, mogla da se gleda prava “britanska drama”, nagovijestio je način na koji su dva tima prebrodila polufinalne prepreke.

Redsi su uspjeli nezamislivo - nadoknadili su u revanšu na svom “Enfild roudu” tri gola zaostatka iz prvog meča protiv Barselone. I Sparsi su nadoknadili tri gola zaostatka protiv Ajaksa - i to za jedno poluvrijeme. Kakve uvertire za novi spektakl, sada pod madridskim nebom.

Liverpul je tradicionalna evropska sila - ima čak pet trofeja Lige (Kupa) šampiona i u slučaju trijumfa zvanično će postati treći najtrofejniji klub sa Starog kontinenta ako su parametar nejvrjedniji trofeji, iza Reala sa 13 i Milana sa sedam.

Totenhem je prvi put u finalu Lige šampiona, iako je osvajao druga dva Uefina takmičenja, nekadašnji Kup Uefa (sadašnja Liga Evrope) i sada već nepostojeći Kup kupova. Posljednji tim koji je prvi put osvojio LŠ bio je upravo Čelsi, 2012. - može li četa Maurisija Poketina da postane druga engleska ekipa sa titulom prvaka Evrope?

Klop: Naučili smo iz prošlogodišnjeg finala

Trener Liverpula Jirgen Klop poručio je u najavi meča da će večerašnja utakmica biti “pravo finale” i naveo da je njegova ekipa izvukla pouke iz prošlogodišnjeg poraza u Kijevu, od Real Madrida, takođe u finalu (3:1).

- Sada smo mnogo zreliji. Godinu smo stariji, a neki igrači, poput Aleksandra Arnolda na primjer, imaju 50 utakmica više u nogama. Dakle, imamo više fudbalskog iskustva. Bili smo iznenađeni kada smo se prošle godine plasirali u finale. Tada nismo bili konstantni kao sada. Promijenilo se to kako se ponašamo u različitim situacijama kao grupa, ali nismo željeli da promijenimo našu brzinu i tehniku iz prošle godine. Zbog toga smo imali 97 bodova u ligi), pa bi trebalo i na meču da budemo konstantni - rekao je Klop u Madridu.

Redsi su u minuloj sezonu Premijer lige oba puta pobijedili Totenhem, oba puta po 2:1, a sezonu su završili sa 26 bodova više u odnosu na gradskog rivala. Njemački trener, međutim, tvrdi da to ne mora ništa da znači.

- Da mislim da Totenhem ima prednost, bio bih lud. Takođe, moj kolega Maurisio Poketino bi bio lud ako bi rekao da mi imamo prednost. Ljudi vjerovatno kažu da smo mi favoriti pošto smo imali više bodova u ligi, ali obje naše utakmice završene su sa po 2:1, veoma dobre i tijesne utakmice. Niko nema prednost, ali možemo da radimo na stvaranju prilika, ali na utakmici, ne sada - naveo je Klop.

Njemački trener dodao je da je Roberto Firmino spreman za utakmicu.

- Neću vam reći sastav tima, ali on je spreman, trenirao je i trebalo bi da bude u redu - rekao je Klop, istakavši da jako poštuje kolegu na klupi Totenhema.

- Imao je talentovanu grupu igrača i zaista je impresivno kako zajedno napreduju. To mi se dopada. Ali da je i Ajaks u finalu, to bi bilo zaslužno. Ovo je pravo fudbalsko finale, obje ekipe moraju da se nose s tim i to utakmicu čini prilično intenzivnom, ali radujemo joj se - rekao je Klop.

Poketino: Znamo kako da ispišemo istoriju

Trener Totenhema Maurisio Poketino napravio je podvig, odvevši Totenhem do same završnice Lige šampiona, a večeras će pokušati da kompletira senzaciju.

- Počeli smo da se pripremamo za finale poslije meča posljednjeg kola Premijer lige protiv Evertona, a ne poslije Ajaksa, jer smo željeli da budemo sigurni da ćemo završiti prvenstvo među prve četiri ekipe. Putovanje u Ligi šampiona je bilo nevjerovatno, bilo je potpuno novo, ali zajedno smo uživali. Mi se veoma dobro poznajemo i imamo ambiciju da pobijedimo. Želimo da pišemo istoriju i znamo šta treba da uradimo - rekao je Poketino novinarima u Madridu.

- Atmosfera i koncentracija igrača su bili nevjerovatni i zaista je bilo zadovoljstvo voditi ih do kraja. Tako sam ponosan na ovu grupu igrača. Prihvatili su sve. Spremni smo da trčimo, da se takmičimo, da uživamo - dodao je Poketino.

Na pitanje novinara da li će Hari Kejn biti u sastavu ekipe za večerašnji meč, Poketino je kazao da još ne zna. Kapiten i najbolji strijelac Totenhema tek se oporavio od komplikovane povrede stopala.

- Neće biti lako donijeti odluku ko da bude u postavi. Sve se svodi na teren i 11 igrača koji izađu da se bore. Jako je teško odlučiti se za tih 11, jer svi zaslužuju šansu - rekao je Poketino.

Argentinac je dodao da Kejn od prvog meča četvrtfinala Lige šampiona protiv Mančester sitija nije igrao, kao i da će sigurno biti teško da odmah bude na vrhunskom nivou.

- Najbitnija stvar u večerašnjoj utakmici je biti spreman. Milioni će gledati utakmicu, pa je samim tim i pritisak veći.

Moraju biti slobodni, da uživaju u igri. Ključno će biti da ne razmišljaju od tom pritisku i ko ih gleda. Liverpul je sjajan tim, spremni su da se bore, ali vjerujem da će Totenhem biti bolji - kazao je Poketino, uzvrativši Klopu za komplimente:

- Čudo je da još uvijek nije osvojio trofej na Enfildu. On je sjajan trener, uvijek je optimističan, nasmijan... Samo čovjek nije imao sreće i divim se njegovom duhu.

Klopov šou: Da napišem knjigu, niko je ne bi pročitao

Trener Liverpula Jirgen Klop našalio se na svoj račun, komentarišući podatak da je izgubio čak šest uzastopnih finala, utakmica za trofej, računajući i dvije Lige šampiona (sa Borusijom Dortmund i Liverpulom).

- Moja dosadašnja karijera nije bila nesrećna kao što govore. Gotovo sam od 2012. do sada svake sezone bio u finalu, a vjerovatno sam svjetski rekorder po pobjedama u polufinalima. Ako nekad napišem knjigu o tome, sigurno je niko neće kupiti - rekao je Klop, a onda poslao poruku svojim Njemcima.

- Bio bih razočaran kad bi moji Njemci navijali za Totenhem. Oni nemaju nijednog Njemca u svom timu. Osjećam podršku porodice i prijatelja. To mi jako puno znači i nadam se da će što više Njemaca navijati za nas - kazao je Klop.

Eriksen: Bio je ovo dramatičan put, srećan sam što smo na pravoj strani

Danski vezista Kristijan Eriksen biće večeras jedan od najvećih aduta Totenhema.

- Ne znam je li ovo sudbina. Mislim da smo u odlučujućim momentima igrali dobar fudbal, i da smo imali dosta sreće - opisao je Danac put Sparsa ka finalu.

Njegova ekipa je gledala u oči ispadanju u revanšu četvrtfinala, kada je VAR poništio gol Mančester sitija za prolaz, a Sparsi su u revanšu polufinala nadoknadili tri gola zaostatka u drugom poluvremenu protiv Ajaksa.

- Bio je ovo nervozan i ​​dramatičan put. Srećni smo što smo se našli na pravoj strani.

Desni bek Liverpula Aleksander-Arnold igrao je i prošlo finale protiv Reala, kada su Redsi poraženi.

- Stigli smo do finala prošle sezone, a sada smo opet tu. Čeka nas jako dobar protivnik, koji ima sjajne igrače kao i mi. Šanse su podjednake i biće jako uzbudljivo. Oni imaju igrače svjetske klase, ali imamo ih i mi. Svaki detalj može da presudi, pogotovo želja za titulom prvaka. Biće to taktička borba, a mi smo spremni da se prilagodimo svakoj situaciji i puni optimizma čekamo finale.

Bonus video: