Liverpul pokorio Stari kontinent, Klop dokazao da je pobjednik

"Redsi" pobijedili Totenhem u Madridu (2:0) golovima Salaha iz penala i Origija i šesti put u istoriji pokorili Stari kontinent. Prvi evropski trofej za Jirgena Klopa, koji je u karijeri do večeras izgubio šest od sedam finala u svim takmičenjima
5510 pregleda 5 komentar(a)
Fudbaleri Liverpula na krovu Evrope, Foto: CARL RECINE
Fudbaleri Liverpula na krovu Evrope, Foto: CARL RECINE
Ažurirano: 01.06.2019. 23:25h

Englesko finale u Madridu nije oduševilo, jedno je od najgorih u posljednjih 10 godina u Ligi šampiona, ali navijači Liverpula će moći da žive s tim, jer su pokorili Evropu šesti put u klupskoj istoriji, prvi od 2005. i čuvene istanbulske noći...

"Redse" je ka novoj tituli i pobjedi protiv Totenhema lansirao gol iz penala Mohameda Salaha već nakon 148 sekundi - slovenački sudija Damir Skomina nije imao dilemu i pokazao je na bijelu tačku nakon igranja rukom Muse Sisoka poslije centaršuta Sadija Manea.

"Nema VAR-a, penal je", moglo je da se pročita s usana Skomine u momentu kada su ga igrači Totenhema opkolili i tražili da promijeni odluku.

Pogodak Egipćanina, drugi najbrži u istoriji finala (nakon onog koji je u 50. sekundi postigao Paolo Maldini za Milan protiv Liverpula 2005.) mogao je da nagovijesti spektakl na stadionu "Vanda Metropolitano", ali od toga praktično nije bilo ništa. Pamtiće se još samo odlična šansa Džejmsa Milnera sredinom drugog poluvremena, pa na drugoj strani pokušaji Sona i Lukasa Moure, prije nego je Liverpul riješio da smiri živce navijačima.

Tačku na finale stavio je Divok Origi u 88. minutu, pa je i Jirgen Klop mogao da odahne, jer je konačno skinuo maler i pobijedio u finalu nakon šest uzastopnih neuspjeha vodeći Borusiju i Liverpul.

Njemcu je ovo bilo treće finale Lige šampiona - sada ima trofej, napokon je tamo gdje mu je mjesto, uz rame najboljim svjetskim trenerima.

A Totenhem? Uradio je premalo u najvažnijoj utakmici u karijerama gotovo cijele ekipe, pa i menadžera Maurisija Poketina. Oporavljeni Hari Kejn se vratio u tim nakon 54 dana i povrede.

Liverpul je sa šest titula zvanično treći tim na listi najtrofejnijih u Ligi/Kupu šampiona - iza Reala (13) i Milana (sedam), a ispred Bajerna i Barselone, koji imaju po pet najznačajnijih pehara.

TOTENHEM - LIVERPUL 0:2

Madrid - Stadion "Vanda Metropolitano". Gledalaca: 52.212. Sudija: Damir Skomina (Slovenija). Strijelci: Salah u 2. iz penala i Origi u 88. minutu.

Totenhem: Ljoris - Tripije, Alderveireld, Fertongen, Rouz - Vinks (66. Moura), Sisoko (74. Dajer) - Ali (82. Ljorente), Eriksen, Son - Kejn.

Liverpul: Alison - Aleksander-Arnold, Matip, Van Dajk, Robertson - Henderson, Fabinjo, Vajnaldum (62. Milner) - Salah, Firmino (58. Firmino), Mane (90. Gomes).

Bonus video: