Kako igra Kosovo? Šalan voli ofanzivu, dopadaju mu se Hrvati, ali mu fale tri važna igrača

O igri Kosova i očekivanjima u Prištini pred meč pod Goricon u petak za “Vijesti” govori novinar televizije RKT Uran Krasnići
6245 pregleda 3 komentar(a)
Fudbalska reprezentacija Kosova, Foto: Visar Kryeziu
Fudbalska reprezentacija Kosova, Foto: Visar Kryeziu
Ažurirano: 05.06.2019. 13:26h

Kakva je formacija i sastav Kosova, kakve su ambicije u kvalifikacijama, kakva su očekivanja pred meč sa Crnom Gorom u Podgorici?

Odgovore na ova pitanja potražili smo od Urana Krasnićija, sportskog novinara prištinske televizije “RKT”.

Ari Murić (Mančester siti) na golu, Mergim Vojvoda (Muskron), Amir Rahmani (Dinamo Zagreb), Fidan Aliti (Kalmar) i Benjamin Kololi (Cirih) u posljednjoj liniji, Besar Halimi (Brondbi), Hekuran Kjeziu (Cirih), Heroljind Šalja (Valerenga) i Aber Zenelji (Rems) u veznom redu, te Miljot Rašica (Verder) i Vedat Murići (Šefild Vensdi) u napadu.

To je jedna, 4-4-2 varijanta kosovskog selektora, Švajcarca Bernara Šalana, a druga, još ofanzivnija u sistemu 4-3-3 uključuje i Bersanta Čelinu iz Svonsija u napadu.

U pitanju je najjača postava, ali Kosovo u Podgorici neće imati kompletan tim, baš kao ni Crna Gora.

- Nema Valjona Beriše, Hekurana Krieziua i Heroljinda Šalje. To su tri važna igrača na sredini terena - prenosi Krasnići.

Ko će ih zamijeniti? Edon Žegrova iz Bazela trebalo bi da se nađe u prvoj postavi, baš kao Leart Pačarada, igrač njemačkog drugoligaša Sandhauzena, tu je i Besar Haljimi iz Brondbija, kao i Florent Haderđonaj iz Hadersfilda.

Po imenima klubova, reklo bi se da Kosovo ima sasvim solidnu reprezentaciju, a pokazala je to i Liga nacija prošle jeseni (ubjedljivo prvo mjesto u svojoj grupi Lige D).

Iako nema trojice, najbolji igrači Kosova će igrati u Podgorici, za razliku od Crne Gore, koja nema dvojicu najboljih - Stefana Savića i Stevana Jovetića.

- Najbolji fudbaleri Kosova su Arber Zenelji iz francuskog Remsa i Miljot Rašica iz njemačkog Verdera - kaže Krasnići.

Selektor Šalan neće odustati od ofanzivnog stila fudbala, iako nema glavnih veznih igrača...

- Odranije je poznato da je njegova filozofija ofanzivan fudbal. Negdje je izjavio da mu se sviđa kako igra Hrvatska.

Domaći remi sa Bugarskom na startu kvalifikacija ne da nije smanjio ambicije najmlađe Uefine reprezentacije, već ih, naprotiv, dodatno povećao.

- Mišljenja navijača na Kosovu su različita, ali dominantno je opredjeljenje da je u ovoj grupi samo Engleska na višem nivou od Kosova - prenosi Krasnići očekivanja.

Reprezentacija Kosova, po želji i ambicijama podsjeća na crnogorsku selekciju od prije desetak godina, iako možda nema takvu klasu u timu, kakvu su “hrabri sokoli” imali u Vučiniću, Jovetiću, Baši, Vukčeviću...

Nadolazeća selekcija, “gladna” uspjeha i pobjeda, dolazi u Podgoricu - šta na Kosovu zaista očekuju od meča u petak?

- Lopta je okrugla i sve prognoze su nezahvalne, ali remi u Podgorici i pobjeda Kosova u Prištini bili bi nešto što bi svi prihvatili ovdje - kaže Uran Krasnići, novinar iz Prištine.

Kako na Kosovu gledaju na fudbalsku reprezentaciju Crne Gore?

- Crna Gora ima zanimljivu ekipu i kvalitetne igrače, pomenuo bih posebno Savića i Jovetića. Razumljivo je da Crna Gora proizvodi dobre igrače, jer je zemlja Dejana Savićevića, kojeg se jako dobro sjećam iz djetinstva dok je igrao za Milan. Ljudi na Kosovu nisu navijači reprezentacije Crne Gore, što je sasvim normalno, jer je to druga država, ali nisu ni protiv te reprezentacije. Kosovo i Crna Gora su ostavili su za sobom lošu stranu istorije, danas su normalni susjedi - ističe Krasnići.

Pod Goricom će se, ipak, igrati bez publike...

- U Prištini, kada bude gostovala Crna Gora, očekujem utakmicu sa prisustvom navijača s obje strane, dobrodošlicu za navijače Crne Gore i sportsku atmosferu - zaključuje Murići.

"Bećiraj je vrijednost koja treba da ujedini dva tima”

Fatos Bećiraj, momak sa Kosova koji već 11 godina igra za Crnu Goru na jednoj, na drugoj Ari Murić, golman Kosova koji je igrao za mladu reprezentaciju Crne Gore - dva fudbalera čija se imena posebno ističu u najavi meča u petak.

- Fatos Bećiraj je veoma talentovan fudbaler. U vrijeme kada je on odlučio da igra za Crnu Goru, Kosovo nije bilo član Uefe ili Fife. U svim situacijama, osim kada igraju Crna Gora i Kosovo, Bećiraj je vrijednost koja treba da ujedini dva tima. Što se tiče Arija Murića, njegova je odluka bila da predstavlja Kosovo i ekipa ga je veoma dobro primila - ističe Uran Krasnići.

"Istorija fudbala na Kosovu zbog političkih okolnosti više je vezana za pojedince"

"Istoriju fudbala na Kosovu više su obilježili pojedinci nego neka selekcija ili neki klub", kaže novinar Uran Krasnići.

"U 30-im godinama, Kosovo nije imalo nijednu selekciju ili poznati klub, ali je imalo Rizaja Ljuštu koji je igrao za Juventus i Naima Krjeziua koji je igrao za Romu. Razvoj fudbala na Kosovu uslovljen je političkim okolnostima. Kosovo je primljeno u Uefu i Fifu tek 2016. godine. Posljednje dvije godine naši klubovi su igrali u kvalifikacijama za evropska takmičenja, ali su brzo eliminisani. Mnogi faktori su uticali da kosovski fudbal danas nema kvalitetne klubove i normalan razvoj. Nakon raspada Titove Jugoslavije za Prištinu je igrao Besnik Hasi, koji je kasnije osvojio prvenstvo Belgije sa Anderslehtom, kao igrač i trener. Ranije, u bivšoj Jugoslaviji, Trepča je igrala u Prvoj saveznoj ligi, ali je Vokrijeva i Batrovićeva Priština ostavila više traga", kaže Krasnići.

Uprkos svemu, u reprezentaciji Kosova ima fudbalera koji su ponikli u Kosovskoj ligi.

"Treći golman Visar Bekaj, odbrambeni igrač Amir Rahmani, vezni igrači Milot Rašica, Edon Žegrova, Fljorent Hasani i napadač Vedat Murići - svi su oni proizdvod klubova sa Kosova".

Bonus video: