Fudbal je izgubio, ali Crna Gora se nije tek tako predala

Crnogorska reprezentacija remizirala sa Kosovom (1:1), a pravi poraz je doživio sport, koji je ostao zatrpan u političkom i nacionalističkom glibu. Selektor Ljubiša Tumbaković iz moralnih razloga napustio kormilo, pošto zbog pritisaka iz Beograda nije mogao da sjedne na klupu
18354 pregleda 18 komentar(a)
Marko Janković, Foto: Filip Roganović
Marko Janković, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 07.06.2019. 23:16h

Crna Gora je iščupala bod protiv Kosova u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo (1:1), a politika i šovinizam su po ko zna koji put pobijedili sport. “Stradao” je fudbal, ostao je prekriven, ispod ekstremno-šovinističkog gliba - još jednom ne najvažnija sporedna stvar izgubila bitku koja nema veze s terenom.

U Podgorici je večeras malo kome bilo do igre nakon svega što se dogodilo tokom dana i informacije da Ljubiša Tumbaković neće biti na klupi crnogorske reprezentacije za duel sa Kosovom - ali i nakon njega, da se u sastavu neće naći ni Mirko Ivanić i Filip Stojković, i to iz razloga koji nemaju nikakve veze sportom. Niti sa zdravim razumom...

Politika i politički pritisci, uz pomoć kriminalno-navijačkih struktura, ovog puta iz Beograda, pobijedili su fudbal, a Fudbalski savez i reprezentacija Crne Gore očigledno nisu imali snagu, niti mehanizam da reaguju i prevaziđu situaciju.

Sve to što se danas tokom dana dešavalo van terena uticalo je da ono što pokaže teren stadiona pod Goricom - bude u sjenci i mnogo manje bitno.

A na njemu, Crna Gora je bez pomoći publike nije ponudila mnogo, sve do dvadesetak minuta prije kraja - kada se Stefan Mugoša, na centaršut Marka Jankovića, pobrinuo da cijela slika na kraju ne izgleda potpuno sumorna i tužna (1:1).

Desektovana povredama i prije jučerašnjeg incidenta (bez Stefana Savića, Stevana Jovetića i Nikole Vukčevića) naša reprezentacija je teško parirarala motivisanim Kosovarima koji su od 20. minuta polako počeli da pokazuju koliko mogu da budu neugodni.

I već u 24. minutu Kosovo je povelo. Zenelji i Haljimi su po lijevoj strani napali našu odbranu, lopta uz mnogo sreće došla do Rašice, a krilni napadač Verdera nije pogriješio - poslao je loptu iza leđa Milana Mijatovića...

Preživjela je Crna Gora velike nalete gostiju u drugom poluvremenu, Mijatović je uz pomoć prečke zaustavio Aljitija u 64, a onda je i morala da pokaže ponos.

Reagovala je na krilima Marka Jankovića - vezista SPAL-a je prevario Paćaradu i centrirao sa desne strane u 69. minutu, lopta je prošla Adama Marušića i Fatosa Bećiraja, prije nego je pogodila Stefana Mugošu, koji je iz peterca glavom zatresao mrežu za 1:1.

Bio je to nagovještaj uzbudvljivog finiša. Mugoša je kasnije slabo reagovao na centaršut Bećiraja, a veliku šansu je kasnije propustio Rahmani na drugoj strani, kada je pokušao glavom poslije kornera.

Ostalo je 1:1 za tek drugi bod naše selekcije u kvalifikacijama (nakon remija sa Bugarima u Sofiji), ali ko će 7. jun 2019. godine pamtiti po remiju sa Kosovom?

CRNA GORA - KOSOVO 1:1

Podgorica - Stadion pod Goricom. Igrano bez prisustva publike. Sudija: Danijele Orsato (Italija). Strijelci: Mugoša u 69. za Crnu Goru, Rašica u 24. minutu za Kosovo. Žuti kartoni: Vešović, Simić (Crna Gora), Paćarada, Murić, Rašica (Kosovo).

Crna Gora: Mijatović - Marušić, Simić, Vujačić,Tomašević (71. Boljević) - Šćekić (59. Bakić), Kosović - Janković (85. Jovović), Mugoša, Vešović - Bećiraj.

Kosovo: Murić - Vojvoda, Rahmani, Aljiti, Paćarada (69. Koljoli) - Haljimi, Voca - Rašica, Celjina (78. Rašani), Zenelji (39. Žegrova) - Murići.

Bonus video: