Decenijsko prokletstvo Ronaldove sedmice

Nakon odlaska Portugalca, pet igrača je u Mančester junajtedu nosilo njegov broj na dresu, ali bez uspjeha
3436 pregleda 1 komentar(a)
Kristijano Ronaldo
Kristijano Ronaldo
Ažurirano: 13.06.2019. 12:49h

Mogli bismo ga nazvati “prokletstvom broja sedam”, ali u posljednjih 10 godina. Jer u Mančester junajtedu od 2009. godine nakon odlaska Kristijana Ronalda, ko god je nosio “sedmicu” bio je protagonista, ali u negativnom smislu...

Portugalski as je nosio dres Junajteda od 2003. do 2009. godine, i tokom šest sezona je u dresu sa brojem sedam postigao ukupno 84 gola. Prije njega su taj dres sa uspjehom nosili fudbaleri prefinjene klase, poput Džordža Besta (137 golova, Stiva Kopela (53 gola), Brajana Robsona (73 gola), Erika Kantone (64 gola) i Dejvida Bekama (62 gola).

Međutim, oni koji su nosili “sedmicu” nakon Ronalda nijesu se proslavili, naprotiv. Bilo ih je petorica, a za deceniju su ukupno postigli svega 13 golova!

Hronološki, Majkl Oven je bio prvi koji je naslijedio “sedmicu” nakon Ronalda. Od 2009. do 2012. godine, Oven je upisao 31 nastup i samo pet golova.

Ekvadorac Antonio Valensija je član Junajteda od 2009. godine. Kada je stigao, dobio je dres broj 25, koji nosi i danas. Međutim, u julu 2012. godine, Valensija je prihvatio ponudu Aleksa Fergusona da uzme “sedmicu”, nakon odlaska Ovena. U toj sezoni je, međutim, postigao samo jedan gol, pa je na kraju brže-bolje tražio i dobio nazad broj 25, sa kojim je postigao ukupno 16 golova.

Kada bi se gledala samo cijena, Anhel Di Marija bi bio na vrhu liste promašaja Junajteda. Kada je došao, oborio je rekord po visini transfera na Ostrvu (59,7 miliona funti), a zadržao se svega godinu. Za njega mučnih godinu dana (sezona 2014/15), koje će sigurno željeti da zaboravi, postigavši samo dva gola.

Holanđanin Memfis Depaj je u Junajtedu bio od 2015. do 2017. godine, i postigao je svega dva gola. „Novi Ronaldo“, govorili su kada je Luj van Gal doveo svog zemljaka u klub za 25 miliona funti, i dodijelio mu legendarnu „sedmicu“. Možda je po načinu života malo i podsjetio na Besta, ali ono što je pokazao u dresu Junajteda je „far from best“. „Dejli Mejl“ ga je rangirao kao četvrtog na listi najvećih promašaja „crvenih đavola“.

U januaru 2018. godine, Aleksis Sančez je stigao na “Old Traford” i postao prvi Čileanac koji je odigrao meč u dresu Junajteda. Od tada do danas, Sančez je postigao samo tri gola na 32 utakmice...

Bonus video: