Počinje Kopa Amerika: Brazil ne griješi kad je domaćin

Zemlja kafe, sambe i fudbala četiri puta organizovala južnoamerički šampionat i svaki put osvojila titulu. Ovog puta na KONMEBOL Kopa Americi igraće i dva gosta iz Azijske fudbalske konfederacije - Katar i Japan
2577 pregleda 1 komentar(a)
razil sva četiri puta kao domaćin osvajao titulu: Selektor Tite i igrači, Foto: AP
razil sva četiri puta kao domaćin osvajao titulu: Selektor Tite i igrači, Foto: AP

Tačno 100 godina nakon što je prvi put organizovao Kopa Ameriku, odnosno tačno 30 godina otkako je to uradio posljednji put, Brazil će od 14. juna do 7. jula biti domaćin najboljih fudbalskih ekipa svog kontinenta.

I ne samo njih.

Osim 10 južnoameričkih ekipa (Brazil, Argentina, Bolivija, Čile, Kolumbija, Ekvador, Paragvaj, Peru, Urugvaj i Venecuela), gosti na 46. izdanju najstarijeg takmičenja fudbalskih reprezentacija biće dvije selekcije iz Azijske fudbalske konfederacije - prvi put nastupiće Katar, prvak Azije i domaćin narednog Mundijala 2022, dok je Japan već jednom igrao na istom takmičenju.

Osim njih, na Kopa KONMEBOL kao gosti su igrali i Meksiko, Kostarika, SAD, Honduras, Panama, Jamajka i Haiti.

Brazil će 5. put biti domaćin, a svaki prethodni put kada se to desilo, bio je i šampion. Uradio je to 1919, 1922, 1949. i 1989. godine, a prvak je bio ukupno osam puta. Najviše titula ima Urugvaj (15), jednu manje ima Argentina, a poslije Brazila na “vječnoj listi” su Paragvaj, Čile i Peru, koji su osvojili po dvije krune, te Kolumbija i Bolivija, koji su po jednom bili najbolji.

Čile je aktuelni pobjednik Kopa Amerike i to dvostruki - bio je najbolji i 2015. i godinu kasnije, kada je odigrano jubilarno izdanje Kopa Amerike posvećeno stogodišnjici takmičenja.

Ovog puta 26 utakmica igraće se na šest stadiona. Otvaranje je na stadionu “Morumbi” u Sao Paulu večeras od 21.30 časova po lokalnom (u 2.30 časova u noći između petka i subote po našem vremenu), kada igraju Brazil i Bolivija, a u istom gradu igraće se još i na Korintijans areni, na kojoj su se igrali i mečevi Svjetskog prvenstva 2014.

Zatvaranje je na legendarnoj “Marakani” u Rio de Žaneiru, a igraće se još i na stadionu “Mineirao” (Belo Horizonte), areni “Gremio” (Porto Alegre) i areni “Fonte Nova” (Salvador).

Reprezentacije su podijeljene u tri grupe. U grupi A su: Brazil, Bolivija, Venecuela i Peru, u grupi B igraće: Argentina, Kolumbija, Paragvaj i Katar, a u grupi C: Urugvaj, Ekvador, Japan i Čile. U četvrtfinale će se plasirati po dvije prvoplasirane ekipe iz grupa, te dvije najbolje trećeplasirane reprezentacije.

Nakon završetka utakmica u četvrtfinalu i polufinalu, odnosno meča za treće mjesto, ukoliko rezultat bude neriješen - odmah će se šutirati jedanaesterci. Izuzetak je finale, u kojem bi se nakon neriješenog rezultata poslije 90 minuta prvo igrali produžeci. Prvi put na Kopa Americi koristiće se VAR tehnologija.

Nakon svečanog otvaranja, prvu utakmicu, između Brazila i Bolivije, sudiće Argentinac Nestor Pitana, koji je istog dana prošle godine dijelio pravdu i na otvaranju Svjetskog prvenstva, kada su se u Moskvi sastali Rusija i Saudijska Arabija.

A kako se kotira Pitana, dovoljno je reći da je u Rusiji sudio i finalni meč između Francuske i Hrvatske, te da je bio arbitar i na SP 2014. u Brazilu. Argentinac će tri dana nakon otvaranja Kopa Konmebol proslaviti 44. rođendan.

Igraju sve zvijezde osim Nejmara, Brazil - Bolivija na otvaranju

Leo Mesi želi da osvoji svoju prvu veliku titulu sa Argentinom (ako se ne računaju Olimpijske igre), jer mu ona i te kako nedostaje kada se poredi sa najboljim igračima u istoriji, a pomagaće mu Serhio Aguero i Paulo Dibala.

Urugvaj je gotovo jednako snažan i u odbrani (Dijego Godin i Hose Marija Himenes) i u napadu (Edinson Kavani, Luis Suares, Kristijan Stuani).

Kolumbijci se uzdaju u Hamesa Rodrigesa i Radamela Falkaa, a Čileanci u fanatizam koji im je i donio titule 2015. i 2016. godine. Japanci Okazaki, Šibasaki, Abe i ostali žele da budu nezgodni gosti, dok domaćin narednog Svjetskog prvenstva Katar dolazi na krilima trijumfa na Kupu Azije i predvođen sjajnim Almoezom Alijem (rođen u Sudanu), koji je postigao devet golova na tom takmičenju, uključujući i pogodak makazicama u finalu protiv Japana.

Ipak, ulogu favorita i to bez Nejmara koji je otpao zbog povrede, prvi će morati da opravda Brazil, koji večeras od 2.30 časova poslije ponoći po našem vremenu igra protiv Bolivije.

- Nejmar je izuzetno značajan igrač za kvalitet našeg tima. Ali niko nije nezamjenjiv, na bilo kojem mjesto i na bilo kojoj poziciji - kazao je selektor Brazila Tite.

Ostaje, međutim, da se vidi da li će Nejmar nedostajati kao 2014. godine kada se povrijedio na Mundijalu igranom u Brazilu, a domaćin doživio krah protiv Njemačke u polufinalu, ili ga ovog puta može zamijeniti Rišarlison, koji je u posljednjim utakmicama izrastao u jedno od najjačih oružja nacionalnog tima, uz već dokazane Kutinja, Firmina, Gabrijela Žesusa...

Bonus video: