Mali fudbal kao dio radnog vremena

Igranje malog fudbala sa kolegama sa posla i klijentima tretira se kao dio radnog vremena u španskoj kompaniji Altadis - u pitanju je presuda suda u Vigu koje je odjeknula
641 pregleda 0 komentar(a)
Mali fudbal je više od rekreacije u Galiciji
Mali fudbal je više od rekreacije u Galiciji

Dosta je kompanija u svijetu koje kroz “tim bilding” - zabavu, opuštanje i sportsku aktivnost rade na tome da razbiju monotoniju i podignu raspoloženje zaposlenih, samim tim podignu angažovanost i rezultate zaposlenih u poslu. Jedan od najboljih primjera je u jednoj firmi u Španiji.

Naime, igranje malog fudbala sa kolegama sa posla i klijentima je, zapravo, u potpunosti dio radnog vremena. To je presuda suda u Vigu, u Galiciji, odjeljka Vrhovnog suda u Španiji..

A slučaj je potegla sindikalna organizacija Altadisa, kompanije koja je lider duvanske industrije u Španiji, sa sjedištem u Madridu.

Godinama, naime, zaposleni u Altadisu organizuju turnire u malom fudbalu sa prodavcima cigareta, koji su, zapravo, prvi klijenti kompanije. Slučaj je toliko ozbiljan da je u kolektivnom ugovoru, koji su potpisali Altadis i sindikat zaposlenih, definisano da je učešće na turniru dobrovoljno, ali da oni koji ga igraju imaju pravo da “uloženo” vrijeme u malom fudbalu nadoknade kroz slobodne sate ili dane.

Međutim, sindikalna organizacija je htjela više, a na kraju je to i dobila. Imajući u vidu da su utakmice “vid društvene aktivnosti koja se odvija zajedno sa klijentima”, sindikalci Altadisa su tražili da se mali fudbal tretira kao dio radnog vremena u kancelariji. S tim u vezi, tražili su da naredni radni dan nakon utakmice ne može da počne prije nego prođe barem 12 sati od završetka meča!

I to nije sve. Zahtjev je bio i da se svaka povreda ili fizički problem tokom utakmice malog fudbala, ali i tokom dolaska i odlaska sa terena, tretira kao povreda na radu.

Prvostepena i drugostepena presuda španskih sudova su dale za pravo sindikatu Altadisa, pošto je u kolektivnom ugovoru već bilo predviđeno da je odigravanje turnira malog fudbala dio radnog vremena, u potpunosti.

U Galiciji je, očigledno, fudbal skoro jednako važan kao duvan…

Bonus video: