Uhapšen Mišel Platini

Osim Platinija priveden je i Klod Gean, koji je bio savjetnik francuskom predsjedniku Nikolasu Sarkoziju
20320 pregleda 9 komentar(a)
Platini, Foto: AP-Lionel Cironneau
Platini, Foto: AP-Lionel Cironneau
Ažurirano: 18.06.2019. 13:24h

Bivši predsjednik Uefe, Miše Platini uhapšen je danas u okviru istrage zbog dodjeljivanja domaćinstva Svjetskog prvenstva 2022. godine Kataru.

Francuz je danas odveden u prostorije sudske policije za borbu protiv korupcije u Nanteru.

Osim Platinija privedeni su savjetnici bivšeg francuskog predsjednika Nikolasa Sarkozija, Klod Gean i Sofi Dion. Gean je nakon saslušanja pušten, dok je Dion zadržana u pritvoru, piše Rojters.

Dejli Mejl piše da je Platini par dana prije odluke o domaćinu Mundijala 2022. godine bio na sastanku u hotelu Elysee sa tadašnjim predsjednikom Francuske, Nikolasom Sarkozijem i katarskim emirom Tamimom bin Hamadom Al Tanijem. Sastanku su prisustvovali katarski premijer i ministar spoljnih poslova i Sarkozijeva sekretarica i savjetnik. Francuskim vlastima je taj ručak sumnjiv.

Poslije tog sastanka Pari Sen Žermen je prodat Katar Sports Investmentsu, povećan je katarski udio u Lagardere grupi, a u Francuskoj je pokrenut sportski kanal Bein Sport, koji je u vlasništu katarskih državnih fondova.

Platini je navodno planirao da glasa za Sjedinjene Američke Države, a li je nakon tog sastanka promijenio odluku.

Platini je 2017. godine priznao da je glasao za Katar.

Platini je na čelu Evropske kuće fudbala bio od 2007. do 2015. godine.

Etički komitet Fife ga je suspendovao 2015. godine.

Nekadašnji vezni igrač je od septembra 2015. imao status "između svjedoka i optuženog" u krivičnom procesu protiv tadašnjeg predsjednika Fife Sepa Blatera.

Dokazi su se odnosili na Blaterovu dozvolu Fifi da Platiniju isplati dva miliona dolara 2011. godine.

Etički komitet Fife je istraživao i Platinijev zahtjev Svjetskoj fudbalskoj federaciji za penzijske doprinose na koje nije imao pravo. Blater je na to pristao i dodao više od milion dolara u Platinijev penzijski fond.

Platini je na kraju dobio četvorogodišnju zabranu rada u fudbalu. I on i Blater su porekli da su učinili išta loše, ali su sudije Suda za sportsku arbitražu odbile da im ukinu zabrane.

Zbog toga je sklonjen iz Uefe i nije mu dozvoljeno da se kandiduje za Blaterovog nasljendika.

Ipak, krajem maja ove godine švajcarsko tužilaštvo potvrdilo je da on nije optužen u istrazi mogućih finansijskih malverzacija.

Mišel Platini je legendarni francuski fudbaler. Karijeru je počeo u Nansiju 1972. godine, a zatim se poslije sedam godina preselio u Sent Etjen, gdje je osvojio domaću ligu.

Iz Sent Etjena je 1982. otišao u Juventus sa kojim je dva puta osvojio Skudeto, zatim Kup Italije, Kup evropskih šampiona, Kup pobjednika kupova, evropski Super kup i Interkontinentalni kup.

U dresu reprezentacije Francuske 1984. osvojio je Evropsko prvenstvo.

Tri puta osvojio je Zlatnu loptu - 1983, 1984. i 1985. godine.

Bonus video: