Boginja fudbala

Brazilska fudbalerka je postigla 17. gol na svjetskim prvenstvima i to je čini najboljim strijelcem na mundijalima računajući i mušku i žensku konkurenciju
1517 pregleda 0 komentar(a)
Reuters, Foto: Reuters
Reuters, Foto: Reuters

Marta Vijeira da Silva, u svijetu sporta poznatija kao Marta, odavno je postavila visoke standarde u ženskom fudbalu, a sada je vlasnica još jednog rekorda.

Brazilska fudbalerka je postigla 17. gol na svjetskim prvenstvima i to je čini najboljim strijelcem na mundijalima računajući i mušku i žensku konkurenciju.

Marta, koja je u februaru napunila 33 godine, tako je sa prvog mjesta vječne liste pomjerila legendarnog Njemca Miroslava Klosea, a na 15 je ostao njen zemljak Luiz Nazario de Lima Ronaldo.

- Nije ovo samo Svjetsko prvenstvo, mi ovdje imamo mnogo veći zadatak: da pokažemo kako i žene mogu da igraju bitnu ulogu - poručila je Marta nakon pobjede nad Italijom u grupnoj fazi SP koje se održava u Francuskoj.

Njoj je ovaj Mundijal ukupno peti u karijeri. I po tome je rekorderka u obje konkurencije. Klose je odigrao četiri, Ronaldo tri...

- Naša borba nije vezana samo za sport. Ovo je bitka za jednakost na svim nivoima. Imam šansu da uradim nešto veliko za ženski pol i trudim se da se tako i ponašam - istakla je Marta.

Marti je priznanja dala i Milena Bertolini, selektorka Italije.

- Ona je simbol ženske igre na globalnom nivou. Znam da su mnogi ljudi gledajući je svih ovih godina promijenili mišljenje o tome da li žene zaista mogu da igraju fudbal na vrhunskom nivou - kazala je Bertolini.

Marta je član američkog Orlanda prajda i u Francuskoj juri prvu svjetsku titulu sa Brazilkama. Do sada je šest puta proglašena za igračicu godine - 2006, 2007, 2008, 2009, 2010. i 2018. U karijeri je prije Orlanda igrala i u američkim Los Anđelesu i Gold prajdu, brazilskim Santosu, Vasko de Gami i Santa Kruzu, te klubovima u Švedskoj.

17 golova postigla je Marta u ukupno pet učešća na svjetskim prvenstvima. Pogotkom protiv Italije je sa prvog mjesta vječne liste pomjerila Njemca Miroslava Klosea, koji je ostao na 16

Bonus video: