Počinje fudbalska egzotika: „Faraoni” na domaćem terenu žele osmu titulu

Prvenstvo Afrike u fudbalu počinje večeras u Kairu, gdje će Mo Salaha pozdraviti 74.100 gledalaca
1454 pregleda 0 komentar(a)
Mohamed Salah, Foto: Reuters, Reuters
Mohamed Salah, Foto: Reuters, Reuters
Ažurirano: 21.06.2019. 11:24h

Vrijeme je za fudbalsku egzotiku, vrijeme je za Afriku! Od danas do 19. jula 24 najbolje ekipe Crnog kontinenta boriće se za naslov prvaka Afrike.

Na temperaturama od preko 35 stepeni u četiri grada - Kairu, Aleksandriji, Suecu i Ismailiji, u šest grupa će se voditi borba za prolazak u osminu finala.

A nokaut fazu od 5. jula obezbijediće po dvije prvoplasirane ekipe po grupama, ali i četiri najbolje trećeplasirane. Prvenstvo Afrike počinje večeras u 22 sata utakmicom domaćeg Egipta protiv Zimbabvea na međunarodnom stadionu u Kairu, koji je i najveći u Egiptu sa kapacitetom do 74.100 gledalaca.

U ekipi “faraona” biće Muhamed Salah, svjetska i zvijezda Liverpula, zato ne treba sumnjati da će stadion biti ispunjen na otvaranju.

- Salah je jedan od trojice najboljih igrača na svijetu, uz Lea Mesija i Kristijana Ronalda. Tačno je da Egipat ima 23 reprezentativca koji su tim i svi će raditi jedan za drugog, ali Mo i njegova klasa tu dođu kao specijalni dodatak. Svi čekamo da uživamo u njegovoj klasi i nestrpljivi smo da vidimo šta je spremio za ovo takmičenje - kazao je kapiten Faraona, Ahmed Elmohamadi.

Egipat je i najtrofejnija selekcija na Crnom kontinentu sa sedam naslova prvaka, i zato je njihovim navijačima teško pao poraz u finalu 2017. godine u Gabonu, kada je trofej prigrabio Kamerun.

“Faraoni” su poveli golom El Nenija na asistenciju Salaha u 22. minutu, ali su “neukrotivi lavovi” opravdali nadimak i preokretom kojeg je u 88. minutu potpisao Abubakar, doveli do velikog broja srčanih udara egipatskih navijača, koji su sebi unaprijed upisali osmi trofej. Zato Egipat želi da vrati pehar prvaka Afrike na domaćem terenu.

U grupi A, u kojoj domaćin protiv Zimbabvea otvara prvenstvo, još su DR Kongo i Uganda.

U grupi B, Nigerijci su veliki favoriti, jer im iz sastava koji je tek u finišu meča sa Argentinom golom Markosa Roha ostao bez nokaut faze Mundijala, nedostaju samo dva igrača - Viktor Mozes i Ihenačo. Gvineju predvodi sjajni Nabi Kejta, Madagaskar je prvi put na takmičenju van granica svoje zemlje, a Gvineji je prvo učešće, do kojeg je došla eliminacijom Gabona Pjera - Emerika Obamejanga, kojeg zato neče biti na turniru.

Senegal i Alžir su favoriti grupe C, u kojoj su još Kenija i Tanzanija, dok je u grupi D jača konkurencija za dva prva mjesta sa sjajnim Marokom, Obalom Slonovače i Južnom Afrikom, dok je Namibija jedini autsajder.

Angola će u grupi E pokušati da nadmaši favorizovane Tunis i Mali (tu je još Mauritanija), dok su Kamerun i Gana - vječiti kandidati za naslov prvaka Afrike - bez premca u grupi F, u konkurenciji Benina i Gvineje Bisao.

Bonus video: