SP za žene: Amerikanke čeka trnovit put do zlata

Amerikanke na Mundijalu u Francuskoj brane titulu prvaka u ženskom fudbalu, ali konkurencija je nikada jača
643 pregleda 1 komentar(a)
Američka kapitenka Aleks Morgan na meču protiv Švedske, Foto: PHIL NOBLE
Američka kapitenka Aleks Morgan na meču protiv Švedske, Foto: PHIL NOBLE

Popravnog više nema na 8. Mundijalu u ženskom fudbalu. Od danas do utorka u Francuskoj će se odigrati osmina finala Svjetskog prvenstva. Mundijal u Francuskoj od 24 selekcije grupnu fazu je prošlo 16 reprezentacija, a polovina ih je iz Evrope.

Titulu prvaka brane Sjedinjene Američke Države, ali aktuelne šampionke će imati trnovit put do odbrane trofeja, pošto ih u osmini finala čeka utakmica sa sve boljom Španijom, a u četvrtfinalu sa boljim iz duela domaćina i Brazila.

Njemačka, jedan od vječitih favorita za naslov prvaka ne samo u muškom, već i ženskom fudbalu danas otvara osminu finala duelom sa Nigerijom, a u današnjem programu je i meč između Norveške i Australije. U reprezentaciji Norveške neće biti zvanično najbolje igračice svijeta i dobitnice Zlatne lopte Fifa, Ade Hegerberg, jer zbog nedovoljne podrške države tom sportu bojkotuje nastup...

Dan kasnije na programu su dueli Engleske i Kameruna, te domaćina Francuske i Brazila. Aktuelni šampion će se za četvrtfinale boriti protiv Španije u ponedjeljak, a istog dana je i derbi Švedska - Kanada, dok su u utorak na programu utakmice Italija - Kina i Holandija - Japan.

Četvrtfinala su od 27. do 29. juna, a polufinala 2. i 3. jula. Finale će se odigrati u Lionu 7. jula na stadionu od 57.900 mjesta, i sasvim sigurno će se tražiti ulaznica više, kao što je bilo i na otvaranju Mundijala na “Parku prinčeva”.

Aleks Morgan (SAD) i kapitenka Australije Sem Ker su najefikacije u grupnoj fazi sa po pet golova i pokušaće da sruše rekord Amerikanke Mišel Akers sa 10 golova na prvom Mundijalu 1991.

Njemačka je i u ženskom fudbalu sinonim za organizovani rad i čak 15 od 23 igračice selektorke Martine Fostekelenburg je igralo za selekcije do 17 i do 20 godina. Nova zvijezda “elfa” je 19-godišnja Julija Gvin, koja je na otvaranju proglašena igračicom utakmice, a to joj je uspjelo i u selekcijama do 17 i do 20 godina.

- Mi mladim igračicama dajemo vrijeme da se razviju i napreduju, a tu je važno i povjerenje. One znaju da im je dopušteno i da pogriješe jer se na greškama uči - kazala je Fostekelenburg.

Bonus video: