Dok sam igrao fudbal naučio sam šta (ne) treba da radim kao direktor

Risto Lakić, sportski direktor Budućnosti, priča o urađenom nakon godinu od zvaničnog stupanja na tu funkciju
4111 pregleda 19 komentar(a)
Risto Lakić, Foto: Savo Prelević
Risto Lakić, Foto: Savo Prelević

Prije skoro 15 godina, tadašnja uprava Budućnosti nije dozvolila svom fudbaleru Ristu Lakiću prelezak u Crvenu zvezdu, uprkos vrlo atraktivnoj ponudi beogradskog kluba.

Moguće da je ta zabrana presudno uticala na karijeru tada supertalentovanog beka, mladog reprezentativca Srbije i Crne Gore, iako je Lakić i pored toga napravio solidnu karijeru, igrao za Partizan, Vojvodinu, bio crnogorski reprezentativac...

Deceniju i po kasnije, Lakić je “na drugoj strani” - kao sportski direktor Budućnosti, čovjek koji svojim odlukama može da utiče na karijere mladih fudbalera. Nastoji, kako kaže, da im pomogne najviše što može, ali i da gleda interes kluba...

- Tada sam bio žrtveno jagnje i nažalost, na sopstvenom primjeru sam naučio kako ne treba da se radi. To mi, ironično, i pomaže sada kao sportskom direktoru, posebno kada su u pitanju mlađi i talentovani fudbaleri, pred kojima može da bude velika karijera, ako se sa njima ispravno postupa i radi na najbolji način - kaže Lakić.

Na funkciju sportskog direktora Budućnosti nije pao s neba. “Kalio” se u Iskri, gdje je godinu obavljao istu funkciju...

- Jedan poziv od strane predsjednika Iskre Blaža Šaranovića je sve promijenio. Najveće zasluge za sve što sam do sada uradio idu na njegovu adresu, sve iz razloga što mi je dao šansu, uveo me u ovaj posao, prepoznao u meni nekoga ko bi u budućnosti mogao da bude uspješan. Zbog svega toga on i fudbalski klub Iskra zauzimaju posebno mjesto u mom srcu i volio bih da sljedeće godine izbore Evropu, jer znam koliko bi to značilo za klub i Šaranovića kao predsjednika - kaže 35-godišnji Lakić.

On je januara 2018. predstavljen kao novi sportski direktor kluba u kojem se fudbalski afirmisao, ali je zvanično stupio na funkciju prošlog ljeta.

- Navršava se danas tačno godina otkada sam zvanično sportski direktor. Za sve što sam za klub uradio sa sportske strane, imao sam veliku pomoć i podršku od strane predsjednika kluba Žarka Burića, člana uprave Vlada Tomovića i bivšeg izvršnog direktora Velibora Boškovića. Mislim da je od tada najveći pogodak i najveći uspjeh kluba na sportskom planu afirmacija našeg mladog kapitena Stefana Milića. Uspjeli smo da od omladinskog reprezentativca napravimo igrača koji je na pragu A reprezentacije, sa samo 18 godina.

- Na moj predlog u klub je došao Miloš Mijiić, sada najbolji stranac u našoj ligi i vjerovatno uz Peđu Ranđelovića najbolji strani igrač koji je dolazio od osamostaljenja.

- Još jedan igrač koji će tek eksplodirati i napraviti uspjeh je Dušan Stoiljković. Od strijelca šest golova u proljećnom dijelu se tek očekuju vrhunske partije i on bi takođe mogao u skorije vrijeme da izraste u jednog od najboljih igrača lige. Kada sam dovodio Mihaila Perovića u klub prošlog ljeta, rekao sam da zbog pauze od godinu prave igre od njega treba očekivati tek u proljećnom dijelu. On je svojim golovima na proljeće donio trofej Kupa i vjerovatno je najzaslužniji što se taj trofej poslije šest godina vratio u vitrine kluba - kaže Lakić, koji smatra da su napravljeni još neki dobri potezi zbog kojih je klub imao benefite, i tek će ih imati...

- Bio sam za to da zbog problema sa raskidom ugovora u Prištini Draška Božovića treba čekati do posljednjeg dana prošlog ljetnjeg prelaznog roka i nismo pogriješili. Draško je od strane samih igrača izabran u idealni tim sezone. On je vjerovatno igrač sa najvećim uticajem u svlačionici, fudbaler koji najviše od svih voli ovaj klub. On je jedan od igrača koji i poslije fudbalske karijere treba da ostane da radi u klubu, jer su nam takvi ljudi u ovakvom vremenu prijeko potrebni - kaže Lakić.

Nije bilo samo dolazaka...

- Poslije 11 godina smo u ovom prelaznom roku ostvarili transfer igrača u Partizan, srećan sam što se to dogodilo u mom mandatu i što sam Perišu Pešukića, na preporuku selektora mlade reprezentacije Miodraga Vukotića, doveo u klub i što je Budućnost za samo šest mjeseci njegovog boravka u timu zaradila 90 000 eura - kaže Lakić, koji je prije Pešukića posljednji igrač koji je otišao iz Budućnosti u Partizan (januar 2008).

Prošle sezone, Budućnost je osvojila jedan trofej - Kup, dok je u prvenstvu izgubila trku sa Sutjeskom. Kada su u pitanju očekivanja u predstojećoj sezoni, Lakić tvrdi da nema izgovora:

- Budućnost svake godine u prvenstvo ulazi sa najvećim mogućim ambicijama. Sljedeće sezone imperativno moramo da budemo prvaci države! Prošle sezone smo po izboru igrača i trenera imali najbolji tim, sačuvali smo okosnicu, pojačali se bivšim reprezentativcem Petrom Grbićem i desnim bekom Milošem Vučićem i uz možda jednog ili dva igrača ponovo napravili najbolju ekipu - zaključuje Lakić.

Sa Stefanom Milićem slijedimo primjere Tadića i Jovetića

Na predlog Rista Lakića, najmlađeg sportskog direktora u istoriji kluba, Stefan Milić je prošlog ljeta postao najmlađi kapiten Budućnosti.

- Igrajući za Partizan i Vojvodinu, bio sam svjedok kako ti klubovi od igrača iz svoje škole prave fudbalere za najveće svjetske klubove. Uzeo sam primjere Stevana Jovetića i Dušana Tadića, koji su istih godina bili kapiteni Partizana i Vojvodine i igrači koje je klub prepoznao, forsirao i svakom momentu bio uz njih. Sad vidimo kakve su karijere napravili.

Lakić je ponosan i na dobre rezultate i rad omladinske škole Budućnosti.

- Na zahtjev predsjednika kluba sam poslije odlaska Radisava Dragićevića u inostranstvo, koliko su mi obaveze dozvoljavale, pomagao u radu omladinske škole. Osvojili smo duplu krunu u kadetskoj konkurenciji, poslije četiri godine smo sa trenerom Srđanom Radonjićem osvojili titilu prvaka države i Kup u omladinskoj kategoriji. Uz to smo iznjedrili mlade igrače koji će u bliskoj budućnosti biti oslonac ovog kluba - Vukčević, Vukotić, Mijović, Bojović, Striković, Mrvaljević, Obradović, Osmanović i drugi.... Angažovanje Srđana Radonjića, budućeg koordinatora je pun pogodak kluba i mislim sam da su on i Andrija Delibašić, koji je takođe u našem klubu, među najtalentovanijim mladim trenerima u Crnoj Gori - ističe Lakić.

Bonus video: