Baleari će opet biti pakleno gostovanje

Majorka se nakon šest sezona, u kojima je čak stigla i do trećeg ranga španskog fudbala, vratila u Primeru
2339 pregleda 0 komentar(a)
Majorka opet dio elite, Foto: Marca.com
Majorka opet dio elite, Foto: Marca.com
Ažurirano: 25.06.2019. 14:40h

Majorka je krajem devedesetih godina prošlog vijeka oduševljavala Evropu, na Balearima se igrao spektakularan fudbal pod komandom Ektora Kupera, tribine su bile pune...

Finale Kupa pobjednika kupova 1999. i poraz od tada super moćnog Lacija na „Vila parku” u Birmingemu bio je vrhunac evropske Majorke, a isti taj klub proteklih godina je prošao pakao da bi opet stigao do španske elite.

Stadion „San Moa” je opet rkrcat, Majorka će igrati tamo gdje joj je mjesto poslije čudesne pobjede nad Deportivom iz La Korunje u revanšu plej-ofa Segunde.

Majorka je u prvom susretu na „Riasoru” poražena 2:0, ali je prije dvije noći nadoknadila sve - slavila je 3:0 golovima Hrvata Anta Budimira, Salve Sevilje i na kraju lokalnog heroja Abdona Pratsa i vratila se u Primeru nakon šest sezona čekanja.

- Ne znam ko je vjerovao u nas, ali svi mi u svlačionici smo znali da za Majorku ima mjesta u Primeri - kaže trener Visente Moreno.

Majorka je regularni dio sezone u Segundi završila na petom mjestu (direktan plasman su ostvarili Osasuna i Granada). U plej-ofu je prvo bila bolja od Albasetea. Nakon poraza 1:0 u prvom meču, revanš je donio mnogo uzbuđenja i pobjedu od 2:0 koju je potpisao Dani Rodriges u 89. minutu. Bio je to samo uvod u uzbuđenja u finalu.

- Sve je ovo kao san - rekao je Sevilja, 35-godišnji vezista, bivši fudbaler Betisa i Espanjola.

DVA LJETA - DVIJE PROMOCIJE

Majorka je prije dva ljeta ispala u Segundu B, treći rang španskog takmičenja. Dotakla je dno, a onda je u samo dvadesetak mjeseci dva puta promovisana - prvo u drugoligaša, a sada i u člana La Lige. Oba puta je to uradila kroz plej-of...

- Sve ovo što smo uradili za dvije sezone je dokaz da ne postoje nemoguće misije - dodao je Sevilja.

Uspjehu omiljenog u revanšu protiv Depora uživo se na stadionu radovao i slavni teniser Rafael Nadal, koji je i rođen na Majorci, a klubu je putem društvenih mreža povratak u Primeru čestitao i legendarni košarkaš Stiv Neš.

Kanađanin je 2016. postao jedan od vlasnika Majorke, zajedno sa bivšim američkim fudbalerom Stjuartom Holdenom i Robertom Sarverom, prvim čovjekom NBA franšize Finiks Sansa.

TROFEJI SA KUPEROM I MANSANOM

Majorka je prvi bitan trofej osvojila 1998. godine kada je u Superkupu Španije pobijedila Barselonu. Na Balearima je bilo 2:1 (golovi Danija Garsije i Jovana Stankovića, na drugoj strani se upisao Ćavi), a u revanšu na „Nou Kampu” 1:0. Opet je strijelac bio Dani Garsija. Godine koje su uslijedile donijele su mnogo zabave u režiji Majorke. Kuper je otišao, prvo u Valensiju, onda i u Inter, ekipu su vodili Huan Ramon Lopes Karo, Luis Aragones, a onda i Gregorio Mansano.

U sezoni 2002/03, sa Mansanom na klupi, osvojen je Kup kralja koji će se pamtiti po spetakularnom trijumfu Majorke nad Realom u četvrtfinalu. Nakon 1:1 u Madridu, na Balearima je bilo čak 4:0 - mrežu „kraljevskog kluba” tresli su Fernando Ninjo, dva puta Samuel Eto i Valter Pandijani. Bila je to generacija u kojoj su bili i Arijel Ibagasa, Fernando Rijera, Alvaro Novo, Leo Franko, Migel Soler, Migel Anhel Nadal, stric Rafaela Nadala...

Bonus video: