Sutjeska popravlja evropski imidž

Nikšićani još nisu eliminisali rivala iz Evrope otkada je Crna Gora samostalna, a imali su sedam pokušaja. Prošle godine na četiri meča nisu postigli ni gol. Mogu li stvari da se konačno promijene ovog ljeta?
2036 pregleda 0 komentar(a)
Fudbaleri Sutjeske na pripremama na Zlatiboru, Foto: Savo PRELEVIC
Fudbaleri Sutjeske na pripremama na Zlatiboru, Foto: Savo PRELEVIC

Fudbaleri Sutjeske pripremaju se na Zlatiboru - čini se nikad tako odlučni i motivisani da barem djelić onoga što su u prethodne dvije i po godine prikazali na domaćoj, konačno demonstriraju i na internacionalnoj sceni.

Na četiri prošlogodišnja evropska meča, dvorstruki uzastopni crnogorski šampion nije postigao ni gol. U sedam dosadašnjih pokušaja protiv rivala sa Starog kontinenta u samostalnoj Crnoj Gori (kvalifikacije za Ligu šampiona i Ligu Evrope), Nikšićani još nisu ostvarili prolaz - na 14 utakmica, upisali su samo jednu pobjedu.

Tako loš, čak i poražavajući evrobilans najtrofejnijeg domaćeg kluba, mogao bi da se promijeni ovog ljeta.

- Siguran sam da ćemo uraditi mnogo više nego što smo uradili prošle godine, kada je učinak bio skoro nikakav. Pokušaćemo već u prvim evropskim utakmicama da iskoristimo ovo što sada imamo - kaže trener Nikola Rakojević.

- Neke ekipe koje su u svojim prvenstvima bile mnogo manje dominante od nas, prošle su po dva-tri kola. Sutjesci to još nije uspjelo. Nadam se da hoće sada, i to već u Ligi šampiona - nadovezuje se, sa velikim optimizom, vezista Marko Ćetković.

- Sistem funkcioniše već nekoliko sezona, vrijeme je da proradi i u Evropi. Svi dišemo kao jedan, samo sa jednim ciljem - da ostvarimo rezultat, jer se samo on broji - poruka je napadača, Boža Markovića.

Sutjeska je ostvarila i prvi preduslov, neophodan kako bi u Evropi ostavila neki trag, eliminisala makar jednog rivala. Za razliku od prošlog ljeta, šampion jači ulazi u novo prvenstvo.

- Zadržali smo 90 odsto ekipe, došla su tri pojačanja - mislim da smo jači nego prošle godine i da će titula ostati u Nikšiću, a da ćemo prije toga zabilježiti dobre rezultate u Evropi - dodaje Ćetković.

Kako je bilo prošle godine, naredo se sjećaju navijači Sutjeske - očekivano ispadanje od Astane u kvalifikacijama sa LŠ, pa neočekivano slab otpor i eliminacija od jermenskog Alaškerta.

- Prošle godine smo imali nekoliko porvijeđenih igrača - i ja sam bio teško povrijeđen, a neki su otišli. Imali smo puno hendikepa, a sada se nadamo da ćemo napraviti korak više - dodaje Marković.

Nekadašnji reprezentativci, mladi i seniorski, sada su pojačali šampiona u svim linijama tima - Aleksandar Šofranac u odbrani, Damir Kojašević na sredini, Stefan Nikolić u napadu.

- Doveli smo igrače koji su nam falili na pojedinim pozicijama, vidjećemo da li će se snaći u ovoj sredini, da li će ispuniti ono što se traži. Mislim da hoće, jer sam radio sa Šofrancem, radio sam i sa Kojaševićem. Nisam radio sa Nikolićem, ali on poznaje ovaj mentalitet i ne bi trebalo da bude problema - ističe trener Rakojević.

Prvi evropski protivnik Nikšićana - jaki Slovan iz Bratislave, sa čak 17 internacionalaca - srećom nije i posljednji. Iako, po realnoj snazi dva tima, prelazak u 2. kolo kvalifikacija za Ligu Evrope djeluje kao realnija opcija za crnogorskog prvaka, fudbaleri Sutjeske su ubijeđeni da će i protiv Slovaka imati šta da pruže.

Čak i da pokušaju da naprave iznenađenje i postanu prvi crnogorski tim koji se plasirao u drugo kolo kvalifikacija za LŠ otkada se ovo takmičenje (2009. godina) igra u aktuelnom formatu.

- Imamo ozbiljnog protivnika, sa ozbiljnim pojedincima - napadača Šporara koji je dao 29 golova u 30 utakmica, dva igrača iz Srbije koji su dominantno riješili prvenstvo, ali i mnoge druge - kaže Marković.

Trener Rakojević još više motri na rivala, koji je vrlo ozbiljan.

- Znamo dosta o njima - imaju sistem rada da svaki treći dan igraju teške utakmice. Imaju prednost jer su 15-ak dana ispred nas kada je u pitanju pripremni period, a bogami imaju i kvalitet - puno reprezentativaca iz raznih zemalja iz Evrope, Azije i Afrike - kaže Rakojević.

Prvi meč igra se u Bratislavi 10. jula, revanš je u Slovačkoj sedam dana kasnije.

Bonus video: