Mesi u predigri za veliki derbi

Večeras dva četvrtfinalna meča na KONMEBOL Kopa Americi: Venecuela - Argentina i Kolumbija - Čile
2433 pregleda 0 komentar(a)
Mesi je od Fluminensea na poklon dobio dres sa svojim imenom, Foto: Fluminense
Mesi je od Fluminensea na poklon dobio dres sa svojim imenom, Foto: Fluminense

Da li Mesi i Argentina mogu da idu do samog kraja 46. izdanja KONMEBOL Kopa Amerike, te ko će biti bolji u velikom derbiju četvrtfinala između Kolumbije i Čilea - pitanja su koja večeras lebde u Rio de Žaneiru, odnosno Sao Paulu.

Ostatak planete, koji nema veze sa Južnom Amerikom, vjerovatno više interesuje ono što stvara glavobolju asu Barselone.

Mesi je još 2008. godine sa reprezentacijom osvojio krunu na Olimpijskim igrama u Pekingu, ali nikada nije bio svjetski šampion, pa čak ni prvak svog kontinenta. Ako, međutim, igrači Venecuele moraju da se plaše nekoga iz redova selekcije koja nije bila ubjedljiva u grupnoj fazi, onda je to svakako „desetka” Argentine.

- Igrati protiv Mesija je nešto posebno, jer on stvara poseban motiv kod svih. Za mene je on najbolji igrač u istoriji, bez obzira da li će sa Argentinom osvojiti titulu ili ne. Uostalom, one koje nije pobijedio na terenu, savladao je van terena kao porodičan čovjek i primjer za narod. A to je važnije od bilo koje titule - obasipao je Mesija komplimentima selektor Venecuele Rafael Dudamel.

Iako još kaže da se „igrači nekada parališu gledajući Mesija”, Dudamel upozorava:

- Kada počne utakmica, moramo da prestanemo sa divljenjem i da učinimo sve da ga zaustavimo - zaključuje selektor Venecuele.

Nakon razočaranja na posljednjem Svjetskom prvenstvu i poraza od Francuske u osmini finala, Mesi se u nacionalni tim vratio poslije tačno 265 dana. Protivnik Argentine na stadionu „Vanda Matropolitano” u Madridu u martu je bila - Venecuela! Mesi i društvo glatko su poraženi sa 3:1.

- To nam daje mentalnu snagu, znamo šta smo radili i kako možemo da zaustavimo Argentinu. Za njih će to biti veoma važan meč, a nas već trese adrenalin, jer to može biti poseban dan ne samo za nas, nego i za našu zemlju - rekao je vezni igrač čileanskog kluba Palestino Luis Mago, koji je sa saigračima „u sklopu redovnih aktivnosti” na treningu šutirao penale (ako bude neriješeno poslije 90 minuta odmah se izvode jedanaesterci).

Venecuela se bavi Mesijem, a Argentina sama sobom. Selektor Lionel Skaloni mijenjao je startnu postavu u svakoj utakmici na Kopa Americi i ne samo to - nikada nije izveo isti prvi tim u svih 13 mečeva otkako je preuzeo reprezentaciju poslije SP u Rusiji. Neće ni večeras od 21 sat po našem vremenu - bar tako tvrde izvještači koji su gledali trening reprezentacije na kultnom stadionu Fluminensea u Rio de Žaneiru.

Ovog puta Huan Fojt biće desni bek umjesto Renca Saravije, dok će Herman Pecelja zauzeti Fojtovo mjesto štopera. U srednjem redu Markos Akunja zamijeniće Đovanija lo Selsa.

- Dobri smo i u napadu i u defanzivi, ali ipak naporno radimo da poboljšamo stvari koje moramo da korigujemo. A što se tiče poraza od Venecuele u Madridu, ipak je to bio prijateljski meč. Ovaj je mnogo važniji. Daćemo sve od sebe, a u tom slučaju i rezultat će doći - ističe Akunja, lijevo krilo portugalskog Sportinga.

A duel na „Marakani” mogao bi da izgleda i kao predigra za veliki okršaj koji se očekuje između Kolumbije i Čilea na „Korintijans areni” (večeras od 1 sat poslije ponoći po našem vremenu).

Na jednoj strani jedina ekipa koja je dobila sva tri meča u grupnoj fazi i to bez primljenog gola (uz napadače kao što su Radamel Falkao, Hames Rodriges, Duvan Sapata), a na drugoj dvostruki uzastopni prvak Kopa Amerike, ekipa spremna da se bori do posljednjeg daha.

- Čile je aktuelni šampion, ali Kolumbija nije inferiorna. Imamo kvalitet da pariramo bilo kome. Svi znaju mogućnosti naših napadača, možemo da damo gol bilo kome - kaže Davinson Sančes, 23-godišnji štoper „kafeterosa” i Totenhema.

Čile će sa klupe predvoditi - Kolumbijac! Reinaldo Rueda je, međutim, žestoko kritikovan od čileanske javnosti, koju je najviše interesovalo šta će uraditi ako dvostruki uzastopni šampion ispadne u četvrtfinalu. Ipak, rukovodstvo reprezentacije i igrači do sada su bili na njegovoj strani.

- Mi smo prijatelji sa njim, imamo povjerenje u to što radi. On je trener koji nam puno pomaže da napredujemo - kazao je Arturo Vidal, jedan od najiskusnijih u redovima Čilea, govoreći o svom selektoru, koji je od 2004. do 2006. godine bio na klupi Kolumbije.

Parovi četvrtfinala: Venecuela - Argentina (petak od 21 sat), Kolumbija - Čile (u 1h u noći između petka i subote) i Urugvaj - Peru (subota, 21).

Bonus video: