Prijeti li fudbalu "košarkaški" sindrom?!

Superliga sa 24 najveća fudbalska kluba je američki projekat, a po uzoru na NBA iz te lige ne bi bilo ispadanja niti kvalifikovanja u nju kroz drugi rang takmičenja
1 komentar(a)
Roben i Kros, Foto: Sportbild.bild.de
Roben i Kros, Foto: Sportbild.bild.de
Ažurirano: 14.03.2018. 18:34h

Svjetska kuća košarke - FIBA, izgubila je rat sa finasijski moćnim ligama NBA i Evroligom, pa najbolji košarkaši nemaju dozvole klubova za nastup u nacionalnom dresu tokom kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo. Prioritet su dobili kalendari liga..

Da li i evropskoj kući fudbala - Uefi, slijedi sličan scenario...

Njemački "Bild" objavio je da je američki milijarder i investitor u sport, Stiven Ros, obavio razgovore sa upravama Bajerna i Borusije Dortmund oko učešća u ligi elitnih klubova zatvorenog tipa "Superliga", koja će imati 24 kluba.

Iz te lige po ugledu na NBA, neće biti ispadanja ili ulazaka u nju preko drugih nivoa takmičenja.

Američki investitor Ros proveo je razgovore sa upravama i ostalih najvećih klubova iz pet najjačih evropskih liga, a klubovi u Superligi neće morati da razmišljaju o finasijskom fer-pleju, jer ga neće biti.

Očekuje se reakcija Uefe, koja ima elitno takmičenje u Ligi šampiona...

Ros je jedan od vlasnika investicionog fonda koji od 2013. godine organizuje Internacionalni kup šampiona. Prošle godine Internacionalni kup šampiona je doživio pravi bum u Americi, Kini i Singapuru, jer je privukao najveće svjetske klubove i najveće sponzore. U Americi su za ogromne nagrade igrali Real Madrid, Barselona, Mančester junajted, Mančester siti, Juventius, Roma, PSŽ i Totenhem.

U Singapuru su igrali Bajern, Inter i Čelsi, a u Kini MIlan, Borusija Dortmund, Arsenal, Lion...

Ako se zna da su "Haineken", "Koka kola, "Masterkard", "Mekdonalds"...sponzori tog takmičenja za koje je više od 100 zemalja otkupilo televizijska prava, onda ne treba da čude ni nagrade koje su klubovi dobili za učešće.

Da li će Uefa moći da odgovori i sačuva fudbal od investitora koji najpopularniji sport nazivaju "vreća puna novca".

"Mi ne krijemo da želimo da napravimo novi sistem takmičenja, koji bi mogao da se nazove i prepuna vreća novca, zbog nevjerovatne popularnosti fudbala u svijetu. Koji klub ima veću težinu, Lester ili Mančester junajted. Ligu šampiona sa PSV-om i Gentom je jako zanimljivo gledati samo ako nijeste navijač Mančestere junajteda, Liverpula, Čelsija... Ne kažem da ti timovi treba da imaju vječito pravo na učešće, ali ne treba zanemariti ni dugogodišnji spor uređenja američkih liga i evrospke tradicije. Slažem se da sastav lige koji omogućava promociju u najveći rang ili ispadanje, ima veliku draž. Ipak, argumenti su na strani zatvorenih liga", naglasio je još prije dvije godine Čarli Stilitano, predsjednik kompanije koja organizuje Internacionalni kup šampiona.

Bonus video: