Kako su Argentinci kupili Mundijal: 50 miliona dolara i mnogo pasulja

„To se zna, o tome su pisane i knjige. Nikada nije pokrenuta istraga, ali to ne znači da se nije dogodilo“, rekao je jedan od aktera utakmice Hose Velaskes
2 komentar(a)
kempes, Foto: Marca.com
kempes, Foto: Marca.com
Ažurirano: 14.03.2018. 20:25h

Prije 40 godina odigrana je jedna od najkontroverznijih fudbalskih utakmica svih vremena, utakmica o kojoj se uvijek, ispod glasa, ili javno, pričalo da je namještena.

Riječ je o meču najveće moguće scene, duelu na Svjetskom prvenstvu 1978. godine, između domaćina Argentine i Perua.

„Gaučosima“ je bila potrebna pobjeda od najmanje četiri gola razlike da bi se plasirali u finale, bilo koji drugi ishod vodio bi selekciju Brazila u borbu za pehar.

Argentina je slavila 6:0, praktično bez otpora rivala, a decenijama se o toj pobjedi priča kao o – sramoti.

Jedan od aktera – Peruanac Hose Velaskes, koji je odigrao 50-ak minuta potvrdio je sumnje.

„To se zna, o tome su pisane i knjige. Nikada nije pokrenuta istraga, ali to ne znači da se nije dogodilo“, rekao je Velaskes.

On je naveo da su šestorica njegovih tadašnjih saigrača prodali utakmicu.

„Pomenuću četvoricu, dvojicu ne mogu, jer bih uništio njihove živote. Meč su prodali Rodulfo Manzo, Raul Goriti, Huan Hose Munjante i Ramon Kiroga”, rekao je Velaskes.

Bilas u to teška vremena. U Argentini je vladala vojna hunta, koju je vodio Horhe Videla.

Argentinski diktator je preko Karlosa Lakosta, predsjednika Organizacionog odbora, ponudio Peruancima 50 miliona dolara i 35 hiljada tona pasulja, da bi pustili utakmicu, piše u knjizi “Kako su ukrali Svjetski kup”, autora Davida Jalopa.

Peruanci su, naravno, prihvatili ponudu, nisu vjerovatno ni smjeli da je odbiju, a navodno je Kiroga, argentinski golman sa peruanskim pasošem, bio predvodnik grupe koja je odmah pristala na uslugu.

Kasnije je Huan Aleman, argentinski sekretar za finansije u Videlinoj vladi, posredno, lukavo priznao da je budžet Perua bio dobro popunjen.

“Pomogli smo našim prijateljima novcem koji je namijenjen za vanredne situacije, kao što su prirodne katastrofe”, kazao je Aleman.

Sa 50 miliona dolara, Argentinci su spriječili fudbalsku katastrofu, nakon pobjede nad Peruom u finalu savladali Holandiju, bez Krojfa, koji je odbio da ide na prvenstvu u zemlju u kojoj je vladala diktatura.

Bonus video: