Fudbal pomjera granice: Dva dana prelaznog roka, a potrošeno preko dvije milijarde...

Prednjače Španci, čiji su klubovi za samo dva dana potrošili 681 milion eura, 200 miliona više nego klubovi italijanske Serije A.
2658 pregleda 0 komentar(a)
Ljetni prelazni rok počeo je burno, Foto: Marca
Ljetni prelazni rok počeo je burno, Foto: Marca
Ažurirano: 03.07.2019. 17:51h

Prvog jula je počeo ljetnji prelazni rok u Evropi, a za samo 48 sati potrošeno je preko dvije milijarde. Ukupno - 2.221.005.000 eura!

Preko 250 fudbalera i trenera već je zvanično realizovalo transfere. Kolika će suma tek biti u opticaju kada se posljednjeg dana avgusta podvuče crta? Fudbal je, uostalom, odavno pomjerio sve granice, pomjera ih i dalje...

Prednjače Španci, čiji su klubovi za samo dva dana potrošili 681 milion eura, 200 miliona više nego klubovi italijanske Serije A.

Engleska Premijer liga, iznenađujuće, i dalje "spava" na trećem mjestu, s obzirom na to da se prelazni rok na Ostrvu završava ranije - 8. avgusta.

Italijani, međutim, za sada prednjače po broju realizovanih transfera - 71, ispred Španaca (61), njemačke Bundeslige (59), engleske Premijer lige (33) i francuske Lige 1 (32).

Kada su u pitanju klubovi, najviše je potrošio Real Madrid - ukupno 303 miliona eura za dovođenje Edena Azara, Luke Jovića, Edera Militaa, Fernanda Mendija i Rodriga Goeša.

Slijedi Bajern, sa 118, pa Barselona sa 113 miliona eura.

Kada je u pitanju broj fudbalera po klubovima, najviše igrača je dovela Đenova (osam), pa njemački Paderborn (sedam), dok Alaves i Verona dijele treće mjesto sa po šest dovedenih igrača. Sve to, naravno, u samo dva dana...

Najviše se, na evropskom nivou, dovode napadači (83), ali su na početku prelaznog roka vrlo popularni i defanzivni fudbaleri (82). Najmanje se za sada "trguje" vezistima (58) i naravno golmanima (26).

Pojedinačno, najskuplji za sada je Eden Azar, za kojeg je Real Čelsiju platio 100 miliona (plus 30, ako se ostvare određeni bonusi).

Na drugom mjestu je Lukas Ernandes (prešao iz Atletiko Madrida u Bajern za 80 miliona), a treći Holanđanin Frenik de Jong, kojeg je Barsa platila Ajaksu 75 miliona...

Bonus video: