Vratite mi satove: Blater tuži Fifu zbog moralne štete

"Sada živim u miru sa sobom, ali moja porodica je patila. Patila je više od mene. Moju unuku su maltretirali u školi kada je imala 14 godina i morala je da napusti tu školu. Sada ima 18 godina. Užasno je. Dobila je diplomu, ali i dalje pati. Takav je život. Živimo u takvom svijetu", rekao je Blater
2136 pregleda 2 komentar(a)
Sep Blater, Foto: Christophe Ena
Sep Blater, Foto: Christophe Ena

Bivši predsjednik Međunarodne fudbalske federacije (Fifa) Sep Blater počeo je sudski postupak protiv svjetske kuće fudbala zbog "moralne štete", ali i jer želi da mu vrate 60 satova uzetih tokom istrage o korupciji u fudbalu.

Blater je 17 godina na čelu Fife završio 2015. u jeku korupcionaškog skandala i suspendovan je na šest godina.

Utvrđeno je da je odobrio dva miliona švajcarskih franaka "nelojalne isplate" bivšem predsjedniku Uefa Mišelu Platiniju. Obojica su negirali nepravilnosti.

Blater je za BBC rekao i da želi da razgovara sa francuskim istražiteljima oko dodjeljivanja domaćinstva Svjetskog prvenstva 2022. godine Kataru.

Istraga o tome traje dvije godine, a prošlog mjeseca Platini je u Parizu priveden i ispitan.

"Spreman sam da pomognem da se razjasne sve te situacije. Čuo sam da bi željeli da razgovaraju sa mnom", rekao je 83-godišnji Blater.

U sklopu sličnih istraga o dešavanjima u Fifi, Blater je razgovarao sa njemačkim i švajcarskim vlastima.

Krivični postupak protiv njega pokrenut je 2015. godine u Švajcarskoj, on je ostao osumnjičeni, ali još nije podnijeta optužnica. Blater je rekao da je vrijeme da se slučaj završi.

"Već su prošle četiri godine i ništa se nije dogodilo, slučaj treba riješiti, pošto taj slučaj ne postoji. Ne može biti optužbe, inače bi se to odavno dogodilo, ali nisam siguran da će to dogoditi sada. Želim da branim svoja prava, braniću se dok sam živ. Nisam izgubio borbeni duh", naveo je Blater.

On je rekao da je počeo sudski postupak protiv Fife, pošto tvrdi da Fifa i dalje drži mnogo njegovih ličnih stvari, među kojima i oko 60 satova.

"To su moji satovi, vratite mi moje satove. To mi je važno. Radio sam u časovničarskoj industriji i napravio sam kolekciju. Oni su bili 41 godinu u Fifi, mogao sam odavno da ih odnesem kući. Zašto se bore za te satove? Nema poštovanja, predsjednik Infantino nema poštovanja", dodao je Blater.

On je rekao da je zbog skandala u Fifi njegova porodica više patila od njega.

"Sada živim u miru sa sobom, ali moja porodica je patila. Patila je više od mene. Moju unuku su maltretirali u školi kada je imala 14 godina i morala je da napusti tu školu. Sada ima 18 godina. Užasno je. Dobila je diplomu, ali i dalje pati. Takav je život. Živimo u takvom svijetu", rekao je Blater.

Bonus video: