Roben: Najteža odluka koju sam ikada donio

„Trenutno sam spreman i zdrav, ali kao ljubitelj drugih sportova volio bih da ostanem u takvom stanju. Zbog toga sam i odlučio da stavim definitivnu tačku na karijeru”, napisao je Roben
5319 pregleda 0 komentar(a)
Arjen Roben, Foto: Beta/AP
Arjen Roben, Foto: Beta/AP

Nakon odlaska iz Bajerna, Arjen Roben je ostavio mogućnost da nastavi karijeru. Pominjalo se da bi mogao da se vrati u Holandiju, da ga želi Fejnord, ali je poslije dužeg razmišljanja nekada najbolje krilo svijeta objavilo da se oprašta od fudbala.

„Razmišljao sam mnogo prethodnih sedmica. Kao što znate, htio sam da uzmem malo vremena nakon posljednjeg meča u Bajernu da vidim šta ću uraditi. I odlučio sam da stavim tačku na karijeru. Ovo je, bez sumnje, najteža odluka koju sam ikada donio, odluka u kojoj su se sudarili moje srce i razum”.

„Ljubav prema igri i ubjeđenje da mogu da izdržim cijeli svijet na leđima, sudarili su se sa realnošću da ne ide sve kako hoću i da nisam više 16-godišnji dječak, koji nije imao pojma šta povreda znači”.

„Trenutno sam spreman i zdrav, ali kao ljubitelj drugih sportova volio bih da ostanem u takvom stanju. Zbog toga sam i odlučio da stavim definitivnu tačku na karijeru”, napisao je Roben.

Ljevonogi majstor je u karijeri igrao za Groningen, PSV, Čelsi, Real Madrid i Bajern, a dres Holandije je nosio 96 puta i igrao finale Mundijala 2010. godine, kada je promašio veliku šansu priotiv Španije.

Od „lala” se oprostio 10. oktobra 2017. protiv Švedske, kada je postigao oba gola u pobjedi 2:0.

„Možda je to kliše, ali stvarno nema ničeg boljeg od igranja za svoju zemlju. Rekao sam zbogom poslije 96 utakmica, šest velikih takmičenja i bio lider posljednjih godina. To je nezaboravno vrijeme, kojeg ću se uvijek rado sjećati”.

Osvojio je 30 trofeja, od čega 20 sa Bajernom, sa kojim je osam puta bio šampion Njemačke.

„Živio sam 19 godina za svoju strast i trudio se da izvučem sve najbolje iz toga. Za ovakvu karijeru je potreban stav i mnogo energije, posebno ako stvari ne idu kako ste očekivali i morate da se vraćate nakon padova. Vrhunski sportisti su poznati po sebičnom ponašanju i sigurno je da ja nisam bio izuzetak od tog pravila. Zbog toga posebno želim da zahvalim porodici za bezrezervnu podršku, razumijevanje i ljubav. Vrijeme je za novo poglavlje i radujem se što ću provoditi više vremena sa suprugom i djecom i uživati u lijepim stvarima koje su pred nama”, zaključio je Roben.

Bonus video: