Argentina i Čile u meču koji nikom ne donosi utjehu

Utakmica za treće mjesto na KONMEBOL Kopa Americi počinje u 21 sat po našem vremenu. Veliko finale između Brazila i Perua sjutra veče od 22 časa
1336 pregleda 0 komentar(a)
Argentinci na treningu u Sao Paulu uoči večerašnjeg meča za 3. mjesto, Foto: Beta-AP
Argentinci na treningu u Sao Paulu uoči večerašnjeg meča za 3. mjesto, Foto: Beta-AP

Igranje za treće mjesto na takmičenju na kojem bi ih zadovoljila jedino titula, i za Mesijevu Argentinu i za Čile, dvostrukog uzastopnog i aktuelnog šampiona, dođe nešto kao prinudni rad. Bronzana medalja bi za neke druge selekcije i u neko drugo vrijeme bio trofej za ponos, ali u okolnostima koje prate protagoniste večerašnjeg susreta, koji počinje u 21 sat po našem vremenu, i jedni i drugi najradije je ne bi ni igrali.

Proteklih dana valjda nema izvještaja sa Kopa Amerike, a da se autor bar jednom nije zapitao hoće li Leo Mesi ikada osvojiti titulu na svjetskom prvenstvu ili na južnoameričkom šampionatu. Nabrajani su mu neuspjesi, gotovo je prekoravan zbog svega onoga što je osvojio sa Barselonom, a nije u dresu reprezentacije. Zbog toga, a i zbog nedostatka motiva, njegov imenjak Skaloni vjerovatno će ga odmoriti i izostaviti iz današnje startne postave, a njegovo mjesto trebalo bi da zauzme Dibala, koji se nije naigrao. Biće, naravno, još promjena u timu, ali Argentince najviše interesuje da li će ih biti i na kormilu. Ogromna većina smatra da su zbog neuspjeha jednog Lionela, dani odbrojani onom drugom. Ali, selektora “albiseleste” to kao da ne dotiče.

- Ova generacija ima budućnost. Ako iz poraza budemo izvukli dobre stvari, mnogo ćemo napredovati. Ne sumnjam da mnogo toga treba popraviti, ali kad imate takvu grupu igrača, sve je mnogo lakše. A pravi navijači uvijek ostaju sa timom - kazao je Skaloni.

Ni na drugoj strani gotovo da se niko nije bavio večerašnjim protivnikom. Da je Čileu neko prije pet godina ponudio treće mjesto, sigurno bi ga svi u toj zemlji prihvatili kao veliki uspjeh, ali nakon dvije uzastopne titule, bronza nikoga ne zadovoljava. A kada se tome doda da su u polufinalu ispali od Perua, koji nije top klasa svjetskog fudbala, da je golman Gabrijel Arijasprimio gol kakav ne bi ni početnik, te da je sve to zaokružio Eduardo Vargas neuspelom “panenkom”, ocjena čileanske javnosti je nedvosmislena - “la roha” je doživjela debakl. A treće mesto ništa ne mijenja.

“Gdje si pošao golmane, možda da hvataš muve”, napisao je argentinski novinar Horhe Baradit, kritikujući “zemljaka” Arijasa, koji je rođen u Argentini, ali je izabrao da igra za Čile i više puta isticao koliko je ponosan zbog toga. Ali kritike i prijetnje na račun Arijasa otišle su toliko daleko da nije pošteđen ni njegov sin, pa je golman odlučio da se “isključi” sa društvenih mreža. Zaboravile su se i zasluge Vargasa, jedan promašaj bacio je sjenku na sve važne golove koje je dao.

- To je bilo neodgovorno sa njegove strane, izgledalo je strašno ružno. Morate postići gol, bez obzira na rezultat. Nema opravdanja za ono što je učinio - kazao je Horhe Aravena, član čileanske reprezentacije iz 80-ih godina.

Valjda da bi spriječili potpunu bruku, Čileanci će protiv Argentine vjerovatno nastupiti u najjačem sastavu. Veliko finale Brazil - Peru na programu je sjutra veče od 22 sata po našem vremenu.

Bonus video: