Ko je Rodri, novi igrač Sitija: Busketsov nasljednik, budućnost španskog fudbala

Priča o “neobičnom” fudbaleru iz Madrida, reprezentativcu Španije, doskorašnjem vezisti Atletiko Madrida, koji je nedavno postao drugi najskuplji igrač u istoriji Mančester sitija
2720 pregleda 1 komentar(a)
Još jedan Španac u Sitiju: Rodri, Foto: Eef
Još jedan Španac u Sitiju: Rodri, Foto: Eef
Ažurirano: 07.07.2019. 08:52h

Ateltiko Madrid u novu sezonu ulazi sa prilično izmijenjenom ekipom - Dijego Godin je prešao u Inter, Lukas Ernandes u Bajern, Antoan Grizman će, po svemu sudeći, biti novi igrač Barselone, Felipe Luiz i Huanfran su u potrazi za novim klubovima. I tu se egzodus iz Madrida ne završava. Talentovani Španac, Rodri napustio je “kolćonerose“ i otišao u Mančester siti.

“Građani” su Atletiku platili otkupnu klauzulu od 70 miliona eura kako bi Rodri mogao da se preseli u Englesku. Španac je potpisao petogodišnji ugovor i postao drugo najskuplje pojačanje Sitija u istoriji - više je plaćen samo Kevin de Brujne, koji je 2015. stigao iz Volfsburga za 76 miliona eura.

70 miliona eura platio je Mančester siti Atletiku za Rodrija i učinio ga drugim najskupljim igračem u istorji kluba, nakon De Brujnea (76 miliona). Iza su ostali Rijad Marez (stigao iz Lestera za 67,8 miliona), Amerik Laporte (65, Atletik Bilbao), Rahim Sterling (63,7, Liverpul), Benjamin Mendi (57,5, Monako)...

- Jedva čekam da počnem da radim sa Gvardiolom i saigračima - poručio je Rodri.

Pep Gvardiola u Rodriju vidi zamjenu za Fernandinja - Brazilac je u maju napunio 34 godine i ekipi je na terenu potrebna svježa krv, dugoročno rješenje koje će zadovoljiti sve Gvardioline tehničke i taktičke zamisli. A momak rođen u Madridu svojim partijama ubijedio je zemljaka da je idealno rješenje.

Rodrigo Ernandes Kaskante (23) jedan je od najtalentovanijih mladih španskih igrača. Karijeru je počeo u klubu iz pregrađa Madrida, Raju Mahadaondi odakle je 2007. godine stigao u mlađe kategorije Atletika. Ipak, tadašnji treneri “kolćonerosa” smatrali su da Rodri nema dobre fizičke predispozicije, zbog čega je proslijeđen u Viljareal.

U redove “žute podmornice” stigao je 2013. godine. Na “Madrigalu” su procijenili da je u pitanju talentovani igrač, koji zaslužuje šansu. Nijesu pogriješili - Rodri je dobrim partijama zaslužio poziv na Evropsko prvenstvo za igrače do 19 godina u Grčkoj 2015. godine.

U Grčkoj je Španija osvojila zlatnu medalju, a Rodri je bio jedan od najboljih igrača. Uvršten je u idealnu postavu. Kao neku vrstu nagrade, dobio je prekomandu u prvi tim Viljareala. U početku je dobijao priliku u Kupu. Sve do 17. aprila 2016, kada je debitovao u Primeri u meču protiv Rajo Valjekana.

Sezona 2017/2018. bila je sezona potpune afirmacije. Rodri je proveo najviše minuta na terenu (3.228) od svih igrača Viljareala, imao je najviše preciznih dodavanja (2.473), a bio je na drugom mjestu po broju dobijenih duela (104). Odmah su krenula poređenja sa Serhiom Busketsom - način na koji Rodri čita igru, njegovo kretanje, prvi kontakt i kontrola lopte, pozicioniranje mnoge podsjeća na kolegu iz reprezentacije i igrača Barselone. Stoga i ne čudi da su “građani” angažovali mladog Španca.

- Rodri je sjajan igrač. Dobro obavlja defanzivne zadatke, taktički i u igri jedan na jedan veoma je dobar. Dobro je pozicioniran na terenu. Ima savršenu intuiciju - u svakom trenutku zna gdje će ići lopta i spreman je da presječe protivnikov napad - pričao je Albert Selades, bivši selektor španske mlade reprezentacije.

Dobre partije nijesu promakle čelnicima Atletika - u Madridu su uvidjeli grešku i prošlog ljeta vezistu vratili na “Vanda Metropolitano.“ Rodri je naslijedio dugogodišnjeg kapitena Gabija.

U dresu “kolćonerosa” debitovao je u avgustu prošle godine, u evropskom Superkupu u Talinu protiv gradskog rivala, Reala. Javnost je bila oduševljena.

U Simeoneov sistem uklopio se lako. Postao je nazamjenljiv - uz Oblaka, Saula i Grizmana proveo je najviše minuta na terenu prošle sezone.

Osim u klubu, Rodri je dobre partije pružao i u reprezentaciji. U oktobru prošle godine u prijateljskom susretu protiv Velsa odigrao je perfektan meč. Mediji su bili puni pozitivnih komentara, a hvalospjevi su stigli i od tadašnjeg selektora, Luisa Enrikea.

- Rodri je veliki profesionalac. Može da nadmaši Busketsa - rekao je tada Luis Enrike.

Ovog ljeta Rodri je otišao korak dalje. Mančester siti je sjajan tim, sa vrhunskm igračima i menadžerom, a Premijer liga veliki izazov. Ako nastavi da napreduje dosadašnjim tempom, može da izraste u najboljeg zadnjeg veznog na svijetu.

“Stavio je picu u mikrotalasnu i rekao mi da je potpisao za Atletiko”

Dok je igrao u Viljarealu, Rodri je uporedo nastavio sa obavezama na fakultetu. Studirao je ekonomiju na univerzitetu u pokrajini Kasteljon. Tada je živio u studentskom domu. Studentima je sve to bilo neobično.

- Ljudi nijesu mogli da vjeruju kada bi ugledali Rodrija kako ide u svoju sobu u domu. Ipak je on tada igrao u Primeri. Osjećali su se čudno kada bi ga vidjeli da pere veš ili igra stoni tenis. Ali, kada bi ga upoznali sve im je bilo jasno. On obožava društvo. Može satima da sjedi na kauču i razgovara sa vama - govorio je ranije za “Marku” jedan Rodrijev prijatelj.

Nije jedan od igrača koji obožava automobile.

- Njemu je najvažnije da auto može da ga odveze od tačke A do tačke B. Kupio je polovnog opela, a u klubu su mu rekli da nabavi bolji automobil, kako bi bezbjednije putovao. Nije mu bilo jasno zašto bi toliko novca trošio na kola.

Postoji anegdota kada je potpisao za Atletiko.

- Kada je potpisao za Atletiko, prvo je meni rekao. Izvadio je picu - koju je dobio od kluba - iz torbe, stavio je u mikrotalasnu da je ugrije i rekao mi da je “Marka” objavila vijest - prisjetio se Rodrijev prijatelj u razgovoru za “Marku”.

Bonus video: