Tramp pozvao fudbalerke u Bijelu kuću, najboljoj ne pada na pamet da ide

Amerikanke ne samo da su pobijedile osvojivši četvrti naslov svjetskih prvakinja, nego je Rapino dobila Zlatnu loptu za najbolju igračicu prvenstva, te Zlatnu kopačku kao najbolji strijelac
4291 pregleda 1 komentar(a)
Megan Rapino, Foto: EMMANUEL FOUDROT
Megan Rapino, Foto: EMMANUEL FOUDROT

Američki predsjednik Donald Tramp čestitao je američkim fudbalerkama na osvojenom naslovu svjetskih prvakinja i pozvao ih u Bijelu kuću, samo nekoliko dana nakon verbalnog sukoba sa najboljom igračicom Mundijala.

"Čestitam djevojkama na osvojenom naslovu, bila je to velika i uzbudljiva igra. Amerika je ponosna na sve vas," objavio je Tramp.

Međutim, kapitenka američke reprezentacije Megan Rapino je i prije početka SP-a najavila kako neće otići u Bijelu kuću dok je u njoj Tramp jer su njegovi stavovi, ali i potezi administracije štetni za niz društvenih manjina, uključujući i LGBT zajednicu.

"Megan bi prvo trebala pobijediti prije nego što počne razgovarati," poručio je tada američki predsjednik.

Amerikanke ne samo da su pobijedile osvojivši četvrti naslov svjetskih prvakinja, nego je Rapino dobila Zlatnu loptu za najbolju igračicu prvenstva, te Zlatnu kopačku kao najbolji strijelac.

Bivši američki predsjednici Barak Obama i Bil Klinton takođe su čestitali selekciji, zajedno sa brojnim drugim političarima, sportistima i slavnim osobama.

Ranije ove godine, na Međunarodni dan žena, ženska reprezentacija je podnijela tužbu za diskriminaciju protiv Američkog fudbalskog saveza (USSF). Američke fudbalerke su upozorile kako imaju 40 posto manje plate od muških kolega, iako imaju znatno bolje rezultate od njih. I to uprkos činjenici da donose desetine miliona dolara više prihoda nacionalnom savezu

Po podacima Vol strit žurnala, posljednja tri revizorska izvještaja o finansijama USSF-a pokazuju da je ženska reprezentacija zaradila više od svojih muških kolega. Fudbalerke su u razdoblju od 2016. do 2018. godine imale 51 milion dolara prihoda, uglavnom od prodaje ulaznica. U istom periodu fudbaleri su zaradili milion dolara manje.

Bonus video: