Sutjeska se sprema za Evropu, Giljen: Slovan ima naše poštovanje i ništa više

Nije Slovan bauk, a i da jeste - ovo je fudbal, 11 nas protiv 11 protivnika, nema straha - kaže kapiten Sutjeske Vladan Giljen pred evropske izazove
2352 pregleda 3 komentar(a)
„Možemo da pariramo Slovanu”: Vladan Giljen, Foto: Savo PRELEVIC
„Možemo da pariramo Slovanu”: Vladan Giljen, Foto: Savo PRELEVIC

Dvadesetak dana priprema, četiri sparing utakmice na Zlatiboru..., sve to je bio samo uvod u prave izazove koji očekuju Sutjesku u narednih desetak dana - dvomeč protiv Slovana iz Bratislave u prvom kolu kvalifikacija za Ligu šampiona.

Nikšićani prvi duel igraju u srijedu u Bratislavi, revanš je sedam dana kasnije kraj Bistrice, a kapiten Vladan Giljen uvjerava da je njegov tim spreman da ove sezone napravi iskorak na međunarodnoj sceni.

- Evropa je izazov u pravom smislu te riječi. Svi sanjamo prolazak u drugu rundu kvalifikacija za Ligu šampiona koji odavno, još od Zete prije desetak godina, nije ostvario nijedan crnogorski tim. Slovan je favorit, to mu priznajemo, ali ne bih rekao da je tim od kojeg moramo nešto posebno da se plašimo - napominje Giljen.

Sutjeska prati šta radi Slovan, koji je već skautiran.

- Nisu Slovaci toliko dobri, bolja je bila Astana prošle sezone od koje smo eliminisani i koju smo, čini mi se, previše respektovali. Slovan ima brza krila, forsira sistem sa dva ofanzivna vezna igrača, opasan je iz kontranapada. Mislim da nam leži kao ekipa, vidjećemo koliko možemo da pariramo - kaže Giljen.

Sutjeska se svih ovih godina nije proslavila na evropskoj sceni. U 14 mečeva je pobijedila samo jednom, prošle sezone nije ni postigla gol u četiri utakmice. Sve to govori da je motiv ogroman.

- Nismo zatresli mrežu prošle sezone i nikom nije prijatno zbog toga, ali vjerujem da će ovog puta biti bolje. Iskreno, čini mi se da smo ovog ljeta mnogo više pažnje posvetili evropskim izazovima nego prošle, kada su nam misli već bile usmjerene na prvenstvo i to kako da odbranimo titulu - ističe 29-godišnji golman.

Koliko može Sutjeska u Evropi moglo bi da bude jasnije u srijedu na terenu aktuelnog šampiona Slovačke. Jer, pripremne utakmice, koliko god bile korisne, ne mogu da daju sliku. Naš šampion je na Zlatiboru savladao Zlatiborski okrug i Radnik iz Surdulice, remizirao je sa Napretkom, dok je poražen od Borca iz Banjaluke.

- Šta je presudno? Najbitnije je da ne budemo uplašeni, da brzo donosimo odluke na terenu, da budemo spremni da stvorimo probleme protivniku. Nije Slovan bauk, a i da jeste - ovo je fudbal, 11 nas protiv 11 protivnika, nema straha. Nekoliko nas iskusnijih je igralo i u jačim ligama, ja konkretno sam branio protiv Porta i Benfike, ne vidim zašto bismo imali strahopoštovanje prema Slovanu, koji jeste jak, ali ne i nepobjediv - zaključio je Giljen.

Slovan, za koji nastupa naš Boris Cmiljanić, ovog ljeta je na pripremama pobijedio pet puta u ukupno šest mečeva (uz remi), a generalnu probu pred duele sa Sutjeskom imao je u srijedu kada je savladao austrijski Sent Polten rezultatom 2:0.

Rano je, ali mislim da smo jači nego prošle sezone

Sutjeska je ovog ljeta doživjela promjene u gotovo svakoj liniji tima. Novajlija je štoper Aleksandar Šofranac, koji će zauzeti mjesto povrijeđenog Stefana Cicmila, stigao je i napadač Stefan Nikolić, te krilo Damir Kojašević...

- Pojačanja tek treba da pokažu da su pojačanja, ali mislim da smo kvalitetniji nego prošle sezone. Otišao je Libijac Zakarija, koji je bio odličan, ali nije imao naviku da pomaže u defanzivnim zadacima. Sada je tu Kojaševič, koji radi sve to što Zakarija nije. Rano je, vidjećemo, ali vjerujem da imamo snagu više - rekao je Giljen.

Sutjeska, ipak, traži još pojačanje na poziciji zadnjeg veznog, jer je prije nekoliko dana klub napustio Stefan Stefanović, koji je sa Nikšićanima osvojio sve četiri titule prvaka u nezavisnoj Crnoj Gori. Takođe, i dalje je aktuelan odlazak Marka Vučića, koji je u pregovorima s francuskim Mecom.

Bonus video: