I utisak, i rezultat: Sutjeska se neće pomjeriti u Bratislavi

2012 pregleda 0 komentar(a)
Fudbaleri Sutjeske sinoć na treningu u Bratislavi, Foto: FK Sutjeska
Fudbaleri Sutjeske sinoć na treningu u Bratislavi, Foto: FK Sutjeska

Sa samo jednim imperativnim ciljem - da poprave prošlogodišnji evropski utisak, fudbaleri Sutjeske doputovali su juče u Bratislavu, čarter-letom iz Tivta, na poprište večerašnjeg duela 1. kola kvalifikacija za Ligu šampiona protiv jakog Slovana (20.15).

Dvije su olakšavajuće okolnosti koje izabranike Nikole Rakojevića stavljaju u koliko-toliko rasterećen položaj. Prva je činjenica da prošlogodišnji učinak u Evropi, kada crnogorski prvak na četiri meča nije postigao ni gol - zaista nije teško popraviti.

Drugi je podatak da ovogodišnji evropski utisak Sutjeske ne zavisi isključivo od večerašnje utakmice, niti od cijelog dvomeča sa Slovanom. Jer bez obzira na rezultat i ishod obračuna sa Slovacima, Sutjeskin evropski put će se nastaviti, trajaće barem do prvih dana avgusta.

Rakojević je pravio čuda, a ovo bi bilo najveće

O tako širokom utisku, međutim, Rakojević ne razmišlja u pripremi utakmice u Bratislavi. Sav utisak koji njegova ekipa želi da pokaže, barem zasad, staje u 90 minuta igre na prelijepoj, novoizgrađenoj areni “Narodni futbalovi štadion”, gdje će dvostruki crnogorski šampion pokušati da postigne gol, da se izbori za neizvjestan revanš - riječju, da napravi korak ka senzaciji.

- Ono o čemu razmišljamo je samo ova utakmica. Želimo da to popravljanje utiska od prošle godine počne upravo u Bratislavi - poručuje Rakojević.

Aktuelni trener Sutjeske je već pravio evropska čuda - doduše, na klupi Mladosti, sadašnjeg OFK Titograda, kada je 2013. godine eliminisao mađarski Videoton, potom Slovanovog rivala iz slovačke lige, Senicu, a 2015. i azerbejdžanski Nefči.

Iako su to bili zaista čudesni, neočekivani skalpovi, eventualni Rakojevićev podvig protiv Slovana - bio bi najveći od svih. Nijedan crnogorski šampion, otkada se kvalifikacije za elitno evropsko takmičenje igraju u ovom formatu (2009. godina), nije prošao prvo kolo.

Može li Sutjeska da pomrsi računicu Slovanu, bogatoj legiji stranaca?

- Nema tu šta više da se priča o Slovanu, o njihovoj ekipi, njihovim strancima, budžetu, stadionu... Ne želim da kukam, ali ni da precjenjujem protivnika - želim, jedostavno, da ohrabrim moju ekipu - ističe Rakojević, u čijoj će se prvoj postavi, najvjerovatnije, naći dva nova fudbalera, defanzivac Šofranac i desno krilo Kojašević, a tokom priprema se nametnuo i vezista koji se vratio sa pozajmice u Lovćenu, Eraković.

Gol u gostima - nešto je čemu Nikšićani streme.

- Ni protiv koga nećemo ući u utakmicu sa namjerom da se branimo, pa ni protiv Slovana u gostima. Druga je stvar ako vas protivnik natjera da se branite. Pokušaćemo da damo gol, tako ćemo se postaviti i ponašati na terenu - napominje Rakojević.

Janković: Nismo došli turistički

Vezista Branislav Janković smatra da će Sutjeska ovog ljeta ostvaiti znatno bolji utisak u Evropi - jer ima bolju ekipu nego prije 12 mjeseci.

- Imamo veće iskustvo, neke nove igrače, imamo zajedništvo, imamo timski duh. Imaćemo šta da pokažemo - istakao je Janković, uz poruku da on i njegovi saigrači nisu došli turistički u Bratislavu.

- Došli smo sa namjerom da ostvarimo povoljan rezultat. Povoljan rezultat za nas je sve osim poraza. Neriješen rezultat s golovima bio bi veliki uspjeh pred revanš.

Druga utakmica igra se kraj Bistrice igra se naredne srijede.

Pobjednik dvomeča ide u 2. kolo kvalifikacija za LŠ na megdan kiparskom APOEL-u, poraženi ide u 2. kolo kvalifikacija za Ligu Evrope. Rival je - poraženi iz dvomeča TNS (Vels) - Feronikeli (Kosovo).

Ambiciozni Slovan bi kao Zvezda, Red Bul, Slavija Prag...

Prolazak u drugo kolo kvalifikacija za Ligu šampiona - ultimativni je cilj Slovana, a dugoročni - plasman u grupnu fazu evropskog takmičenja. I to ne samo ove sezone.

- Želimo, prije svega, da odbranimo titulu u Slovačkoj, da u našoj ligi budemo dominantni kao što je to, na primjer, Šahtjor u Ukrajini. Kada je u pitanju Evropa, želimo da slijedimo primjer ekipa kao što su Slavija Prag, Crvena zvezda, ili Red Bul Salcburg - koje godinama igraju grupnu fazu evropskih takmičenja. Za to nam treba i podrška navijača. Mislim da smo kao klub već napravili dobre korake u tom pravcu, prije svega - formirali smo jak tim - kazao je predsjednik Slovana Ivak Kmotrik.

Čak 20 internacionalaca nose dres najboljeg slovačkog tima, među njima je i crnogorski napadač Boris Cmiljanić, a fudbaleri devet različitih nacionalnosti trebalo bi da se nađu večeras u prvoj postavi, koju će izvesti trener Martin Ševela.

- Odradili smo dobre pripreme, osim sitnijih povreda, nije bilo problema. Utakmica protiv jake Slavije iz Praga i naša pobjeda (3:2) treba da nam budu model - kaže Ševela, koji je na pres-konferenciji uporedio Sutjesku sa rivalom iz slovaćke lige, Spartakom iz Trnave.

- Na evropskoj sceni, Trnava se predstavila defanzivnim stilom, vrlo dobrom odbranom i opasnim kontranapadima. Sutjeska je slična. Naš rival može da bude opasan.

Bonus video: