Amerika slavi šampionke, Rapino poslala još jednu poruku Trampu: Vi dijelite ljude, nećemo da budemo dio tog sistema

Megan Rapino, koja je proglašena za najbolju igračicu SP-a, već je ranije kazala kako neće otići u "j..... Bijelu kuću" dok je u njoj Donald Tramp, jer su njegovi stavovi, ali i potezi administracije, štetni za niz društvenih manjina, uključujući i LGBT zajednicu
3173 pregleda 1 komentar(a)
Rapino po dolasku u SAD, Foto: Kathy Willens
Rapino po dolasku u SAD, Foto: Kathy Willens

Američkim fudbalerkama, koje su u nedjelju osvojile četvrti naslov svjetskih prvakinja, danas će Njujorku biti priređen veličanstven doček na kojem se očekuje desetine hiljada ljudi.

Doček počinje u 15.30 po našem vremenu, a fudbalerke će se u panoramskom autobusu voziti dijelom avenije Brodvej, od Bateri parka do Gradske skupštine, gdje će ih primiti gradonačelnik Bil de Blasio.

Na tzv. trasi "Canyon of Heroes" u u proteklih 130 godina održane su brojne parade u čast američkih vojnika i državnika, zatim u čast stranim državnicima (Šarl de Gol, Vinston Čerčil, Nelson Mandela), pilotima Čarlsu Lindbergu i Ameliji Erhart, koji su sami preletjeli Atlantik, astronautima iz misije Apollo 11 koji su sletjeli na Mjesec (Nil Armstrong, Baz Oldrin, Majkl Kolins), te brojnim poznatim sportistima i drugim osobama iz javnog života.

Nakon dočeka u Njujorku šampionke će otputovati u Los Anđeles gdje ih čeka sličan doček.

A od puta u Vašington, odnosno od prijema u Bijelu kuću, izgleda da neće biti ništa.

Megan Rapino, koja je proglašena za najbolju igračicu SP-a, već je ranije kazala kako neće otići u "j..... Bijelu kuću" dok je u njoj Donald Tramp, jer su njegovi stavovi, ali i potezi administracije, štetni za niz društvenih manjina, uključujući i LGBT zajednicu.

Rapino je danas ponovila svoj stav i još jednom uputila poruku Trampu.

"Vaše riječi i stavovi prave razdor među ljudima. Vi njima isključujete iz života ljude kao mene, ljude drugačije boje kože, isključujete Amerikance. Ja neću ići u Bijelu kuću, a i sve saigračice sa kojima sam pričala eksplicitno su mi rekle da neće ni one. Mislim da niko u ovom timu ne želi da sruši nešto što smo zajedno gradili i za šta smo se borili. Odlazak tamo značio bi da smo prihvatili da budemo dio korumpiranog sistema", kazala je Rapino.

Bonus video: