Pjontekov napad na prokletstvo „devetke”

Još od oproštaja Pipa Inzagija, 2012. godine, nijedan napadač sa brojem 9 se nije proslavio u Milanu
1604 pregleda 0 komentar(a)
Krištof Pjontek
Krištof Pjontek
Ažurirano: 11.07.2019. 13:37h

Od juče je zvanično - Krištof Pjontek je uzeo “devetku” u Milanu, broj koji proteklih godina, istina, nije donosio sreću napadačima “roso-nera”. Od vremena Pipa Inzagija, posljednje nezaboravne “devetke” Milana, nijedan igrač sa tim brojem na dresu se nije proslavio u dresu ovog slavnog kluba. Pjontek ima šansu da pobijedi to prokletstvo...

Poljak je 23. januara ove godine stigao u Milan kao veliko pojačanje iz Đenove, za koju je postigao 13 golova na 19 mečeva. U Milanu je postigao još devet golova u prvenstvu, dva u Kupu Italije (nakon šest u dresu Đenove). Ukupno 30, zahvaljujući kojima je i zaslužio broj 9, koji je bio slobodan nakon odlaska Gonsala Iguaina. Imajući u vidu tehničke karakteristike i “njuh” za gol, Pjontek je pravi centarfor, koji uvijek traži vertikalizaciju, i ne razmišlja puno da uputi šut ka golu. Pjontek, međutim, sada treba da pokaže da “devetka” i nije baš tako baksuzna kao što je bilo od sezone 2011/12. pa naprijed…

Inzagi je bio “devetka” Milana od 2001. do 2012. godine, nakon drugih asova ovog kluba sa tim brojem kao što su bili Lidholm, Nordal, Skjafino, Sormani, Virdis, Serena, Van Basten, Papen, Masaro, Bađo, Klajvert, Vea... Super Pipo je postigao 126 golova na 300 mečeva, osvojio dva Skudeta, dvije Lige šampiona, jednu titulu klupskog prvaka svijeta. I dan-danas mu se traži pravi nasljednik, što nijesu uspjeli, iako nisu nosili broj devet, da budu ni Baka, niti Kalinić, Baloteli, Pacini

Prvi je nakon Inzagija sa “devetkom” pokušao Brazila Pato, koji je stigao u Milan 2007. godine sa 17 godina. Nakon dvije dobre godine, u sezoni 2009/10. počinju problemi sa povredama, a nakon odlaska Inzagija i preuzimanja “devetke”, u sezoni 2012/2013, Pato u januaru odlazi iz Milana u Korintijans. Ukupno, na 150 utakmica je postigao 63 gola u dresu Milana, ali je obećavao znatno svjetliji put.

Nije se proslavio ni Alesandro Matri u sezoni 2013/14, naprotiv. Na 15 mečeva je postigao samo gol, pa je u januaru pozajmljen Fiorentini.

U sezoni 2014/15. “devetku” su nosila dvojica igrača. Prvo Fernando Tores, koji nije uspio da se aklimatizuje, pa je postigao gol na 10 mečeva i u januaru se vratio u Atletiko. Zamijenio ga je Matija Destro, koji je stigao na pozajmicu iz Rome, a na kraju je upisao tri gola na 15 utakmica.

Luiz Adriano je u uoči sezone 2015/16. stigao iz Šahtjora, pun trofeja u Ukrajini, ali je postigao šest golova, od čega četiri u prvenstvu. Na kraju sezone je odustao od “devetke”, da bi uzeo broj 7 od Meneza, ali je onda na polusezoni napustio Milan.

Đanluka Lapadula je u Peskari postigao 30 golova, ali nije bio ni blizu tog učinka u Milanu u sezoni 2016/17, jer se osam puta upisao u strijelce u prvenstvu, pa je na kraju sezone otišao u Đenovu.

Andre Silva je u ljeto 2017. stigao sa oreolom nove zvijezde portugalskog fudbala, ali je sezonu završio sa 10 golova, od čega osam u Ligi Evrope. Nakon pozajmice u Sevilji, Silva je sada ponovo u Milanu, da se bori za mjesto u napadu sa Pjontekom i Kutroneom.

Najzad, Iguain je prošlog ljeta stigao na pozajmicu iz Juventusa, i nije se dugo zadržao. Nakon 22 meča i osam golova, argentinski napadač je otišao na novu pozajmicu, u Čelsi…

Bonus video: