Murinjo i Mančester junajted - brak bez perspektive?

Dvostruki prvak Evrope, nekada najbolji trener na svijetu, našao se na udaru navijača slavnog kluba sa "Old traforda", ali i kompletne engleske i evropske fudbalske javnosti. Ne zbog toga što je ispao od Sevilje, već zbog načina na koji je ispao
4 komentar(a)
Murinjo, Foto: Reuters
Murinjo, Foto: Reuters
Ažurirano: 15.03.2018. 18:51h

Leo Mesi je apsolutni heroj utakmica osmine finala Lige šampiona, a one su imale i svog antiheroja.

Taj epitet pripao je Žozeu Murinju, treneru Mančester junajteda.

Dvostruki prvak Evrope, nekada najbolji trener na svijetu, našao se na udaru navijača slavnog kluba sa "Old traforda", ali i kompletne engleske i evropske fudbalske javnosti.

Ne zato što je njegov tim ispao od Sevilje - iznenađenja se dešavaju, u fudbalu posebno, već zbog načina na koji je eliminisan.

Tim u čiju je konstrukciju portugalski trener uložio 400 miliona eura, protiv Sevilje je na dva meča samo četiri puta šutirao u okvir gola, isto koliko i Maribor, u dvije utakmice grupne faze.

Taj detalj, zapravo, odslikava sve - Junajted nije ispao kao veliki, već kao provincijski klub. Samo pet timova koji su ove sezone počeli takmičenje po grupama Lige šampiona, primilo je više golova od Sevilje (12, na šest utakmica). Ni taj detalj nije natjerao Murinja, da sa svojim skupim zvijezdama, napadne protivnika, već je čekao da ga spasava golman David de Hea, kao što je to radio u prvoj utakmici.

Bizarna izjava da ispadanje u osmini finala nije ništa novo za Mančester junajted ("u suprotnoj stolici sam sjedio dva puta, vodeći Porto i Real"), posebno je uvrijedila navijače "crvenih đavola", pa je veliko pitanje na kakav će prijem kod svojih fanova naići Murinjo kada se sjutra veče vrati na "Old traford", na meču FA kupa protiv Brajtona.

Londonski "Tajms" prisjetio se Murinjove izjave kada je 2004, vodeći Porto, eliminisao Junajted.

"Razumijem Fergusona. Na raspolaganju ima igrače svjetske klase koji bi morali da igraju daleko bolje nego što to rade. Naravno da je tužan što je protiv takvog njegovog tima dominirala ekipa koja košta jednu desetinu iznosa koji on ima na raspolaganju".

Četrnaest godina kasnije, Portugalac je na klupi Junajteda, i doživljava poniženje od Sevilje. Murinjo i Mančester - djeluje kao brak koji nema perspektivu.

Bonus video: