Pred put u Nikšić: Slovan cilja grupnu fazu - zamislite razočaranje ako ispadne

Novinar iz Bratislave Ladislav Harsanji za „Vijesti” o atmosferi u Slovačkoj nakon 1:1 sa Sutjeskom, očekivanjima i šansama oba tima uoči revanša
3219 pregleda 5 komentar(a)
Detalj sa prve utakmice u Bratislavi, Foto: Slovan
Detalj sa prve utakmice u Bratislavi, Foto: Slovan

Napadač Slovana iz Bratislave, Slovenac Adraž Šporar kaže da je ubijeđen u prolaz i vjeruje u pobjedu od 2:0 ili 3:0 u Nikšiću, njegov saigrač, hrvatski vezista Marin Ljubičić, hrabri Slovake izjavom - „ko ne vjeruje, ne treba ni da putuje u Crnu Goru”.

To je užareni glas iz svlačionice, jer je Slovan pod pritiskom, nakon razočaravajućih 1:1 na domaćem terenu protiv crnogorskog prvaka u prvom meču 1. kola kvalifikacija za Ligu šampiona, a slijedi revanš u Nikšiću.

A šta kaže „neutralni” glas iz Slovačke?

Ladislav Harsanji je dugogodišnji, iskusni novinar, saradnik brojnih slovačkih redakcija, između ostalog i lista „Sport”. On je za „Vijesti” prokomentarisao atmosferu u Bratislavi nakon 1:1 u prvom meču, šanse i očekivanja Slovana u revanšu, šanse i mogućnosti Sutjeske na osnovu onog što je vidio u prvom susretu.

- Vidjeli ste izjave Šporara i Ljubičića nakon prve utakmice, one odišu optimizmom, ali i velikom željom fudbalera da se iskupe za izdanje u prvom meču. Odavno pratim Slovan, gledao sam ih prošle sezone, gledao sam ih sada i u pripremnom periodu, i oni zaista mogu puno bolje da igraju nego što su u prvoj utakmici protiv Sutjeske. Međutim, teško je objasniti zašto je Slovan igrao dobro samo u prvih 10 i posljednjih 10 minuta utakmice. Možda su igrači imali prevelik teret očekivanja u prvom evropskom meču, možda je i taj pritisak uticao da odigraju mnogo slabije nego u pripremnim mečevima. Ko zna - kaže Harsanji.

Odgovor će, možda, ponuditi revanš u Nikšiću. Ali, prije revanša - kakve su reakcije u Bratislavi nakon prvog meča?

- Šok je možda prejaka riječ, ne bih rekao da je neko šokiran, ali navijači jesu iznenađeni. Bio sam na stadionu i svi su očekivali sigurnu pobjedu, kroz medije su se provlačile i razne izjave, očekivao se trijumf od 2:0, 3:0, 4:0... - kaže Harsanji, navodeći da, uprkos takvim očekivanjima, Slovan nije potcijenio Sutjesku.

- Ne bih rekao da je bilo potcjenjivanja. Jer, evropsko takmičenje je suviše važno za prvaka Slovačke, ulog je bio veliki da bi se iko potcjenjivao.

Pred Slovanom su teških pet dana do revanša...

- Naravno da su nakon 1:1 atmosfera, ambijent i očekivanja drugačiji, ali javnost je i dalje optimistična, i dalje je teško bilo kome u Slovanu, ili oko njega, da zamisli da bi prvak Slovačke mogao da bude eliminisan u prvom kolu kvalifikacija za LŠ. Iako, naravno, postoji i takva mogućnost nakon prvog meča. Ako mene pitate za šanse, mislim da su one i dalje u korist Slovana, ali ne kao prije prve utakmice. Sada su, recimo, 60-40 odsto, jer Slovan zaista može puno bolje nego u prvom meču - kaža Harsanji.

A šta ako se, ipak, dogodi da Sutjeska prođe?

- I ta mogućnost je sasvim otvorena. Šta bi se dogodilo? Mogu da zamislim scenario. Trener Ševela bi 90 odsto dobio otkaz, jer su evropska takmičenja suviše važna za Slovan i previše je uloženo u to. Cilj je grupna faza, ako ne Lige šampiona, onda Lige Evrope. Možete onda da zamislite kakvo bi razočaranje bilo ispadanje u prvom kolu kvalifikacija - zaključuje slovački novinar.

„Sutjeska je simpatična ekipa, sedmica i desetka su neugodni”

Slovački novinar Ladislav Harsanji prijatno je iznenađen igrom Sutjeske.

- Nisam poznavao ekipu i prijatno me iznenadila. Jako, jako, simpatičan tim, stabilan, čvrst u odbrani.

Oduševila su ga, kako kaže, dvojica igrača.

- Broj sedam i broj 10. Omaleni, izuzetno su pokretni, brzi, neugodni, dobri i sa loptom. Oni su najopasniji - kaže Harsanji.

Broj sedam je - Damir Kojašević, broj 10 - Marko Ćetković.

Kojašević je postigao fenomenalan gol u prvom meču. Kojašević i Ćetković su izveli prekide nakon kojih su stigle velike šanse Šofranca i Božovića.

- Mogu da naprave probleme Slovanu i u revanšu, iako i dalje dajem prednost našem prvaku - ističe slovački novinar.

Bonus video: