Dva i po puta obišao planetu da bi državu i klub učinio ponosnim

Koliku je žrtvu podnio za nacionalni tim, ali ne da bi, kako je rekao, spasao karijeru, govori i podatak da je Son Hjong Min igrajući za Južnu Koreju prešao čak 101.076 kilometara, piše „Fer igra”, magazin SPFCG-a
1587 pregleda 1 komentar(a)
Son Hjong-min, Foto: Mike Egerton
Son Hjong-min, Foto: Mike Egerton

U sjajnoj sezoni Totenhema, koja na žalost navijača, nije završena trofejom, već „samo“ plasmanom u finale Lige šampiona i trećim mjestom u Premijer ligi iza neprikosnovenih Mančester sitija i Liverpula, napadač iz Južne Koreje Son Hjong Min bio je apsolutni heroj.

Son nije prva zvijezda tima, taj status drže Hari Kejn i Dele Ali, ali se 26-godišnji napadač toliko žrtvovao za tim i svoj status u njemu, da su njegov učinak na terenu i profesionalizam primjer maksimalnih odricanja, ali i druge strane „bajke“ koju, naizgled, žive vrhunski fudbaleri.

Son je, naime, minule sezone, od 2. juna 2018. do 1. juna 2019. godine odigrao 74 utakmice za klub i reprezentaciju Južne Koreje i igrao na pet takmičenja. Istraživanje FIFPro-a je pokazalo da je u tom periodu imao samo tri sedmice odmora.

On je 52 utakmice odigrao u dresu Totenhema, a 22 za Južnu Koreju, sa kojom je učestvovao na Mundijalu u Rusiji, a zatim i na Kupu Azije.

Na prvenstvu najvećeg kontinenta bio je skoro primoran da učestvuje, jer po zakonima Južne Koreje samo sportisti koji imaju medalje sa najvećih takmičenja, a osvoje je prije 28. rođendana, mogu da budu oslobođeni služenja vojnog roka. Son je tada bio pod ogromnim pritiskom, jer je samo zlato sa prvenstva Azije donosilo tu povlasticu.

Južna Koreja je uspjela, Son je mogao da nastavi karijeru, koja bi u suprotnom bila prekinuta 18 mjeseci, a vjerovatno i zauvijek.

Koliku je žrtvu podnio za nacionalni tim, ali ne da bi, kako je rekao, spasao karijeru, govori i podatak da je igrajući za Južnu Koreju prešao čak 101.076 kilometara. Kolika je to daljina govori i poređenje - obim zemlje je 40.075 kilometara, što znači da je Son dva i po puta avionom obišao planetu!

- Za mene je igranje za reprezentaciju čast. Prvenstvo Azije je veliko takmičenje, velika stvar za mene i moju zemlju. Moj cilj nije bio da izbjegnem odlazak u vojsku, već da budem veliki fudbaler, u svakom trenutku. Osvajanje zlata za moju zemlju je dio toga - rekao je Son.

Son je u evropskom fudbalu od 2008. kada je stigao u mlađe kategorije njemačkog Hamburgera. U Bundesligi je nastupao i za Bajer iz Leverkuzena, prije nego je 2015. godine pojačao Totenhem.

Bonus video: