Fudbalsko čudo u Nikšiću - Sutjeska u penal ruletu eliminisala Slovan

Crnogorski šampion na nevjerovatan način izborio plasman u drugo kolo kvalifikacija za Ligu šampiona dvomeč sa kiparskim APOEL-om. Prvi meč već u utorak kraj Bistrice
32962 pregleda 43 komentar(a)
Veliko slavlje u Nikšiću, Foto: Savo Prelević
Veliko slavlje u Nikšiću, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 18.07.2019. 00:00h

Čudo, vulkan emocija, maestralni Vladan Giljen - sjajna Sutjeska!

Crnogorski prvak je prvi put izborio plasman u drugo kolo kvalifkacija za Ligu šampiona, i to na kakav način, nakon nezapamćenog fudbalskog trilera kraj Bistrice.

Devet života je imala Sutjeska u dvomeču sa Slovanom, nije prihvatala poraz, ni u Bratislavi, ni u Nikšiću, borila se do kraja i vjerovala u čudo. Samo tako je i mogla da ga napravi. U fudbalu se možda jednom nešto dogodi slučajno, ali dva puta - to je nagrada za hrabrost, istrajnost, za nadu koja ne umire.

U Bratislavi je to bila magija Damira Kojaševića u posljednjem napadu, u Nikšiću reakcija Aleksandra Šofranca u trećem od četiri minuta sudijske nadoknade, te briljantne odbrane Vladana Giljena na vrhuncu drame, u penal-ruletu.

Slovan je i u revanšu imao prednost (1:0, Andraž Šporar u 49. minutu), zakoračio u drugo kolo, ali Sutjeska je tim pobjedničkog karaktera...

Rezultat prvog duela diktirao je ritam revanša. Trener Slovana Martin Ševela napravio je četiri izmjene u odnosu na prvi meč, od starta podigao visoko linije tima i u četvrtom minutu stigao do prve šanse.

Šporar je probio po lijevoj strani, Giljen odbio loptu nogom do Holmana, a zatim blokirao šut mađarskog veziste. Sutjeska je odmah uzvratila, nakon minijature Ćetkovića, dodavanja Vučića, Kojašević je sa 16 metara tukao preko gola i podigao navijače na noge, a upozorio goste...

Slovan je ozbiljno shvatio prijetnju, pojačao pritsak i najavio težak period za domaće igrače. Sve manje su imali loptu u posjedu i sve češće bili oko svog šesnaesterca, ali su bili spremni na to i prihvatili borbu.

Gosti su u tom periodu imali dvije šanse. Holmanov slobodan udarac sredinom prvog poluvremena iskosa sa lijeve strane završio je zamalo preko prečke, da bi Marokanac Moha pobjegao štoperima Sutjeske, ali je poslao dijagonalu pored desne stative.

Na drugoj strani Kojašević, strijelac iz Bratislave, dva puta je iz daljine zaprijetio, a jednom je golman Greif morao da bude vrlo oprezan da bi zaustavio njegov šut.

Početak drugog poluvremena je bio koban za Nikšićane. Šporar je prvo udarcem sa 25 metara pokazao da je opasan iz svih pozicija, a da je pravi golgeter potvrdio je u 48. minutu, kada se najbolje snašao u gužvi u petercu i poslao loptu u gol, nakon ubacivanja Mohe.

Bilo je jasno da je pred Sutjeskom teška misija, protiv bolje ekipe, koja ima rezultat kakav joj odgovara. Brzo je, međutim, moglo sve da se vrati na početak – Ćetković se iznenada našao u zicer poziciji, u situaciji jedan na jedan sa golmanom, imao vremena da se namjesti i šutirao daleko od gola.

To što nije iskoristio Ćetković obično bude kažnjeno što se umalo dogodilo u narednom napadu. Ljubičićev šut zakačio je nekoga iz bloka, a lopta se otkotrljala do stative.

Vrijeme je isticalo, Rakojević potpuno promijenio napadačku postavku, njegov tim u finišu napravio pritisak, ali je izgledalo da se čuda ne događaju tako često. Šofranac je izazvao erupciju, uveo meč u produžetke, u kojem rivali nisu željeli previše da rizikuju, već su izabrali penal-lutriju...

SUTJESKA - SLOVAN 3:2 PENALI - 1:1

Nikšić - Stadion kraj Bistrice. Gledalaca: Sudija: Horatiu Fesnik (Rumunija). Strijelci: Šofranac u 90+3. za Sutjesku, Šporar u 48. minutu za Slovan. Žuti kartoni: Ciger, Janković, Marković, Kojašević,(Sutjeska), Bajrič, Ljubičić (Slovan).

Sutjeska: Giljen, Ciger, Šofranac, Nedić, Bulatović, Eraković, Janković (115. Bubanja), Vučić (68. Vlaisavljević), Kojašević, Ćetković (74. Nikolić), Marković (86. Osmajić).

Slovan: Greif, Medvedev, Bajrič, Božikov, Suhotski, Ljubičić (107. Ratao), Danijel (46. Čavrić), Holman (71. Abema), Moha, De Kamps (86. Čavrić), Šporar.

Bonus video: