APOEL - senzacija iz 2012. traži povratak na pravi put

Rival Sutjeske u 2. kolu kvalifikacija za Ligu šampiona nije jak kao nekada, a uprava često mijenja trenere
4099 pregleda 0 komentar(a)
Najviše vrijedi na Transfermarktu, a stigao za džabe: Vujadin Savić, Foto: Twitter.com/apoelfcofficial
Najviše vrijedi na Transfermarktu, a stigao za džabe: Vujadin Savić, Foto: Twitter.com/apoelfcofficial

Atletski fudbalski klub Grka iz Nikozije, tj. skraćeno APOEL, biće rival fudbalera Sutjeske u 2. kolu kvalifikacija za Ligu šampiona.

Najveći kiparski klub, koji je u maju osvojio 28. titulu nacionalnog prvaka, bio je jedna od najvećih senzacija u novijoj istoriji Lige šampiona - u sezoni 2011/2012. dogurao je čak do četvrtfinala, nakon što je u grupi B bio prvi ispred Zenita, Porta i Šahtjora, a onda na penale u osmini finala izbacio Lion. Zanimljivo, te sezone je u 2. kolu kvalifikacija izbacio ovogodišnjeg nesuđenog rivala, Slovan (0:0 u Nikoziji, 2:0 u Bratislavi).

U glavnom gradu ostrvske države, koji Kiprani zovu Lefkozija, igra i najveći rival APOEL-a, Omonija. Dueli „legendi” i „kraljice”, kako su nadimci ta dva kluba, nimalo nisu prijatni, jer je animozitet između navijača ogroman i sukobi su veoma česti i brutalni.

25,78 miliona eura tržišna je vrijednost svih 30 fudbalera koji se nalaze u timu APOEL-a, prema podacima Transfermarkta. Najskuplji igrač je Vujadin Savić, defanzivac, koji je do prije samo nekoliko dana nosio dres Crvene zvezde, a košta tri miliona eura. Nakon njega, najviše vrijede ofanzivni vezisti - Musa al Tamari iz Ujedninjeih Arapskih Emirata i Norvežani Gajas Zaid (po dva miliona). Poređenja radi, vrijednost svih fudbalera Slovana iznosi 11,88 miliona, a Sutjeske 3,88!

Fanovi APOEL-a su i u Evropi poznati, i po neredima, ali i po činjenici da ih je čak 6.000 putovalo u London na meč protiv Čelsija u posljednjem kolu grupne faze Lige šampiona u sezoni 2009/2010. Znaju da budu velika pomoć igračima, ali kada im se rezultati ne sviđaju često pretjeraju i prijete, čak i napadaju fudbalere i stručni štab.

Od odlaska Srbina Ivana Jovanovića, koji je vodio tim od 2008. do 2013. godine, treneri su se smjenjivali kao na traci, pa je sadašnji strateg, Italijan Paolo Tramecani, 10. u tom nizu! Upravo su problemi sa navijačima i nestrpljivom upravom bili razlozi zbog kojih je Miodrag Grof Božović odbio ponudu Kiprana i izabrao Krila Sovjetov.

APOEL je četiri puta stizao do grupne faze Lige šampiona, posljednji put pretprošle sezone, kada je dva puta remizirao sa Borusijom Dortmund, a ubjedljivo gubio od Reala (6:0 i 3:0) i Totenhema (oba puta 3:0). Prošle sezone je ispao već u 1. kolu kvalifikacija od litvanske Suduve, a potom i u baražu za Ligu Evrope od Astane na penale.

Kiprani nemaju jak tim kao prethodnih sezona, a na Transfermarktu ubjedljivo najviše vrijedi doskorašnji kapiten Crvene zvezde, Vujadin Savić, koji je procijenjen na tri miliona eura. Zanimljivo, u Nikoziju je stigao bez obeštećenja, a Beograđanima će od narednog transfera pripasti 50 odsto.

U APOEL-u su od ovog ljeta i bivši srpski reprezentativac Andrija Pavlović, brat Nemanje Matića, Uroš, slovenački golman Vid Belec, koji je stigao na pozajmicu iz Sampdorije... Ima čak 20 stranaca, među kojim su dva Portugalca, Brazilac, Argentinac, Španac... APOEL je osvojio titulu sa osam bodova prednosti u odnosu na AEK Larnaku, a u posljednja dva pripremna meča za novu sezonu ubjedljivo je poražen od Rijeke (4:1), ali je savladao ukrajinski Šahtjor (1:0).

Bonus video: