Šest godina kasnije: Kako je Petković dočekao šansu u Ligi 1

Golman iz Tivta, Danijel Petković, braniće u francuskom prvoligašu Anžeu, šest godina od prve ponude (Ren) za prelazak u Ligu 1
5049 pregleda 0 komentar(a)
Petković sa trenerom Anžea Olivijeom Pikeom i sportskim direktorom Stefanom Mulinom
Petković sa trenerom Anžea Olivijeom Pikeom i sportskim direktorom Stefanom Mulinom

Francuska fudbalska javnost definitivno je upoznala crnogorskog golmana Danijela Petkovića nakon hvalospjeva u prestižnom “L’Ekipu”, koji je odbrane mladog Tivćanina nazvao bravuroznim i senzacionalnim u pobjedi drugoligaša Lorijena nad prvoligašem Anžeom, u Kup utakmici prije dvije sezone!

Za crnogorskog reprezentativnog golmana, ipak, bilo je neuporedivo važnije što je ime Danijel Petković tada upisano u jednom notesu.

A to je notes trenera francuskog prvoligaša Anžea, Stefana Mulina, i treća šansa da se supertalentovani crnogorski golman oproba u jednoj od “liga petice”, završena je potpisivanjem trogodišnjeg ugovora.

Prva je propala prije šest godina, kada Bokelj nije prihvatio ponudu Rena, a druga prošle sezone kada Lorijen nije ostvario plasman u francusku elitu...

- Svakako da sam prezadovoljan, jer Anže je veći grad i klub od Lorijena, a tu je i mogućnost da branim u Prvoj ligi i dodatno napredujem. Anže je stabilan prvoligaš, ima fantastičan trening kamp, ali i atmosferu u ekipi koja mi odgovara. Još, doduše, nisam upoznao sve saigrače, jer čekamo povratak reprezentativaca koji su nastupali na Kupu afričkih nacija. Ono što je velilki plus u odnosu na Lorijen, jeste podatak da je u Anžeu već tri godine standardan hrvatski štoper Mateo Pavlović, koji me je sjajno prihvatio i daje mi nesebičnu podršku - priča za “Vijesti” 26-godišnji Petković.

Iako je imao još godinu ugovora sa Lorijenom, dva kluba su uspjela da se dogovore, tim prije jer Petković u proljećnom dijelu sezone nije bio prvi golman.

- Ne znam koji su bili interesi Lorijena, da me nakon lakše povrede lakta ne vrate na gol, iako smo u momentu moje povrede bili drugi na tabeli, a potom je moj konkurent imao nekoliko kikseva i klub je izgubio trku u borbi za francusko elitno takmičenje. No, ja nisam nijednog trenutka sumnjao u sebe, i eto, nakon šest godina ukazala mi se nova prilika da budem na golu francuskog prvoligaša. Prva je propala jer nisam dobio dozvolu tadašnjeg kluba.

Petković je veliki potencijal iskazao odbranama u dresu mlade fudbalske selekcije Crne Gore, zbog kojih je i dobio ponudu Rena, a nakon Bokelja, Zete i Lovćena, igrao je u mađarskom MTK, u kojem je stekao i status reprezentativca.

- U Anžeu ću imati veliku šansu da dodatno napredujem, pošto će mi konkurent za prvi tim biti iskusni 36-godišnji Ludovik Butel. Tako iskusni golmani dosta toga rade rutinski, zbog ogromnog iskustva i svakako će mi značiti rad sa njim. Ambicija kluba je da sačuva status prvoligaša, kako bi naredne godine izborio bonus zbog pet godina u Ligi 1, a on donosi ogromnu svotu novca. To bi značajno moglo i da utiče na ambiciju kluba u budućnosti - zaključio je Petković.

Lakše nego u Lorijenu: Jezička barijera sada ne postoji

Danijel Petković ne krije da ima neuporedivo bolju startnu poziciju u prvoligašu Anžeu, nego kada je prije dvije sezone stigao u Lorijen, koji je drugoligaš.

- Jezička barijera više ne postoji, a osim toga u Lorijenu nije bilo igrača sa naših prostora. Sada nakon ozbiljnog rada izađem u šetnju ili na piće sa Hrvatom Mateom Pavlovićem, dok su Francuzi drugačijeg mentaliteta i nekako su u fazonu “svoga posla”. Ostalo je da još samo pronađem stan, jer još sam u hotelu. I naravno, imam neuporedivo bolji ugovor, jer postoji skala prve i druge lige, a ja sam zadovoljan ličnim ugovorom.

Da li su nastupi u reprezentaciji i dalje prioritet?

- Svakako! Reprezentacija je čudo! A čudne stvari se i jesu desile u našoj selekciji, ali to je ostalo iza. Čekam na imenovanje novog selektora i nadam se i boljem projektu i rezultatima nacionalnog tima. Ja sam napravio korak naprijed, raduje da je to uradio i Milan Mijatović angžmanom sa Levskim. To je dobar momak, golman i kolega, i na golmanskoj poziciji nemamo problema - zakjlučio je Petković.

Bonus video: