Moglo je i drugačije: Sutjeska izgubila meč, ali ne i nadu

Revanš je naredne sedmice u Nikoziji
9606 pregleda 7 komentar(a)
Sa utakmice Sutjeska - APOEL, Foto: Filip Roganović
Sa utakmice Sutjeska - APOEL, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 23.07.2019. 22:27h

Penali su donijeli istorijsku pobjedu nad Slovanom, penali su i spriječili Sutjesku da ostvari još jedan podvig - crnogorski prvak poražen je od APOEL-a kraj Bistrice 1:0 nakon 90 minuta igre koja je dostojna borbe u elitnom evropskom takmičenju.

Kiparski tim je slavio golom iz veoma sumnjivog jedanaesterca, dok je, na drugoj strani, Stefan Nikolić, jedan od strijelaca u penal-ruletu prve runde, sa bijele tačke poslao loptu od prečke preko gola.

Da je pogodio donio bi fudbalsku pravdu, ovako - nikšićkom timu slijedi (ne)moguća misija na Kipru naredne sedmice, protiv tima koji ima kvalitet i iskustvo, velike ambicije, ali koji kraj Bistrice ni u jednom elementu, niti jednog trenutka, nije bio bolji rival.

Sutjeska je meč sa APOEL-om počela u istom sastavu kao i protiv Slovana, a i sa istom namjerom - da se bori, da zna kako da se suprotstavi favorite.

I to je uspješno radila, gosti se nisu nametnuli da bi ugrozili gol, sve dok De Vinsenti nije testirao reflekse Giljena udarcem sa 20-ak metara. Golman domaćih je sačuvao gol, a Nedić ispred Halenijusa u posljednji čas izbacio loptu u korner.

Do tog momenta Sutjeska je bila čak i opasnija, a preko Šofranca, nakon kornera, mogla i do vođstva. Budan je bio Slovenac Belec.

Nikšićani su računali i da će biti pod pritiskom, i da će dobri pojedinci APOEL-a imati priliku da se pokažu, ali ne i da će naivno primiti gol krajem poluvremena.

Hitri i vješti Jordanac Al Tamari je bio u duelu sa Šofrancem pao nakon driblinga, a mađarski sudija Vad pokazao na penal. Da li je bilo kontakta, da li je Al Tamari računao na kriterijum arbitra - tek, odluka je ostala, a Argentinac De Vinsenti je pogodio za vođstvo i uveo meč u tok koji apsolutno odgovara njegovom timu.

Sutjeska nije računala ni da će samo dva minuta prije penala ostati bez povrijeđenog Ćetkovića, ali ni primljeni gol, ni taj peh, nisu uticali da se izgube i vjera i igra.

Naprotiv, na početku drugog poluvremena, crnogorski prvak je dva puta bio blizu izjednačenja. Belec ga je spriječio sjajnim reakcijama, nakon šuteva Erakovića sa 20-ak i Osmajića glavom sa desetak metara, izvadivši oba puta loptu iz donjeg desnog ugla.

Italijan Tramecani je na pritisak Sutjeske reagovao uvođenjem dva srpska internacionalca - štopera Savića umjesto veziste Jakoliša, te napadača Pavlovića umjesto Halenijusa.

Rakojević je takođe promijenio napadače, Nikolić je u 66. zamijenio Markovića i samo dva minuta kasnije dobio šansu da donese zasluženih 1:1.

Razigrani Osmajić je izborio penal, nakon što je oteo loptu Belecu, koji ga je i srušio, ali je Nikolićev šut zakačio prečku i završio preko gola.

Njegov promašaj kao da je označio i kraj meča. Nikšićani su izgubili ritam, iskusniji gosti dobili sigurnost, stali na loptu, nisu rizikovali sa mnogo igrača u napadačkim akcijama, očito zadovoljni minimalnom prednošću, nakon što su u prvom dijelu drugog poluvremena preživjeli opsadu i spasavali glavu i vođstvo.

Ovoga puta nije bilo čuda u sudijskoj nadoknadi, ali ostaje nada da će se čudo dogoditi u Nikoziji… A i da se ne dogodi, tu je Liga Evrope, u kojoj bi Sutjeska, ako bude na ovom nivou, mogla do plej-ofa.

SUTJESKA - APOEL 0:1

Nikšić - Stadion kraj Bistrice. Sudija: Ištvan Vad (Mađarska). Strijelac: De Vinsenti u 40. minutu iz penala. Žuti kartoni: Marković, Šofranac, Vučić (Sutjeska), Gencoglu, Joanu, Belec (APOEL).

Sutjeska: Giljen - Ciger, Nedić, Šofranac, Bulatović - Eraković, Janković - Kojašević, Ćetković (40. Osmajić), Vučić (79. Vlaisavljević) - Marković (66. Nikolić).

APOEL: Belec - Vuros, Lafrans, Joanu, Mihajlović - Jakoliš (59. Savić), Gencoglu, Souza - Al Tamari, De Vinsenti (90+3. Matić) - Halenijus (60. Pavlović).

Bonus video: