Evropska Budućnost konačno na sceni?

Evropska noć pod Goricom, da li će biti i evropska Budućnost - Podgoričani u prvom meču 2. kola kvalifikacija za Ligu Evrope dočekuju ukrajinsku Zarju (20.45)
2791 pregleda 0 komentar(a)
Miloš Dragojević, Branko Brnović i Petar Grbić juče na pres konferenciji, Foto: Savo Prelević
Miloš Dragojević, Branko Brnović i Petar Grbić juče na pres konferenciji, Foto: Savo Prelević

Utakmica sezone.

Tako je Branko Brnović najavio duele sa Zarjom u drugoj rundi kvalifikacija za Ligu Evrope.

- Po mom mišljenju, ovo je teži protivnik od onoga koji bi nas čekao u trećem kolu - kazao je Brnović.

Budućnost večeras u 20.45 dočekuje ukrajinsku ekipu, a ako napravi iznenađenje, u trećoj rundi bi igrala sa pobjednikom dvomeča CSKA Sofija - Osijek.

- Svi vjerujemo da možemo da igramo i da prođemo dalje. Ako to uspijemo, ubijeđen sam da možemo u Evropi da napravimo mnogo toga, da zablistamo - kazao je Brnović.

Optimizam, sa pokrićem ili ne - biće jasnije večeras. Utakmica sa Zarjom krije mnoge izazove, a najveći je taj što je protivnik prilično nepoznat.

- Pred nama je najteža utakmica, jer rivala ne poznajemo mnogo - priznao je Brnović.

- Znamo igrače - brzi su, hitri, nezgodni - ali do sada nisu igrali takmičarske mečeve. Na kontrolnim utakmicama nikada nisu igrali u istom sastavu, vidjećemo šta su spremili za prvi meč. Da li će im igrati visoki napadač, ili će istrčati sa lažnom devetkom. Sve ćemo to da vidimo u prvih 15-20 minuta, tako da moramo da budemo oprezni.

Strpljenje je ključ.

- Potrebna nam je pomoć navijača, potrebno nam je i njihovo strpljenje. Možda to neće biti napadačka Budućnost, na kakvu su navijači navikli, jer moramo da budemo maksimalno fokusirani i čvrsti. Vjerujem, ipak, da ćemo nakon perioda upoznavanja uspostaviti našu igru, da ćemo se nametnuti - kazao je Brnović.

Ukrajinci su skautirali Budućnost na dva meča sa Trans Narvom.

- Ubijeđen sam da ova ekipa može da postigne gol-dva, a najvažnije je da sačuvamo mrežu. Mislim da oni neće da se ‘zalete’, a opasni su kada uzmu loptu na sredini terena - brzo se transformišu u kontru, sa dosta igrača. Velika odgovornost je na našim veznim igračima, posebno na Mirkoviću, kao i na odbrambenoj četvorki - rekao je Brnović. Iako potencira da je Budućnost koja napada i diktira igru, njegova želja i trenerski moto, Brnović je pred duel sa Zarjom upozorio da se na evropskoj sceni mora drugačije.

- U nekim trenucima meča sa Estoncima izgledalo je kao da svi igrači žele da daju gol. To je naša navika, a to će se u ovoj utakmici promijeniti. Defanziva je važna, počev od najisturenijeg Perovića, ali će 4-5 igrača uvijek morati da budu iza lopte - rekao je Brnović.

Odgovornost je i na golmanu Milošu Dragojeviću, koji je, takođe, upozorio da propusti koje je Budućnost pokazala u ubjedljivoj pobjedi na startu kvalifijkacija nad Trans Narvom ne smiju da se ponove protiv mnogo jačeg rivala.

- Bilo je perioda u kojima smo gubili koncentraciju, ovoga puta fokus mora da bude na najvećem nivou - rekao je Dragojević.

Obično, pobjeda bez primljenog gola na domaćem terenu je sjajan rezultat, ali i igra bez golova pod Goricom bila bi prihvatljiva, naglasio je Dragojević.

- Možemo da ih ugrozimo, i kod kuće i na strani. Zato mislim da 0:0 protiv opasnog tima ne bi bio loš rezultat - zaključio je Dragojević.

Budućnost će protiv Zarje igrati bez Igora Ivanovića i Aleksandra Vujačića, kao i Petra Grbića, koji bi trebalo da bude spreman za revanš.

- Vjerujemo da možemo, vidim da je veliko interesovanje navijača - treba nam njihova podrška da ostvarimo dobar rezultat pred meč u Ukrajini. Treniram sa ekipom, vjerujem da ću biti sa momcima za sedam dana na terenu - kazao je Grbić.

Brnović: Da odem u ložu i mirno gledam utakmicu...

Branko Brnović ne krije da je optimista pred mečeve sa Zarjom, da vjeruje u tim koji vodi i da je, tvrdi, optimizam i vjeru u sopstvene mogućnosti usadio igračima.

- Oni sada više vjeruju nego ja. Kažu mi - ne brinite, šefe, sve će biti u redu”, kazao je Brnović, koji je bio dobro raspoložen na pres konferenciji.

- Nema šta, osim da odem u ložu i lagano da gledam utakmicu - prihvatio je šalu trener Budućnosti.

“Mužiki” očekuju paklenu atmosferu, ali ne brinu: može i remi sa golovima

Fudbaleri Zarje, popularni “mužiki”, trenirali su sinoć na stadionu pod Goricom, a očekivanja pred meč protiv Budućnosti na konferenciji za medije iznijeli su trener Viktor Skripnik i 27-godišnji vezista Igor Čajkovski.

- Gledao sam oba meča Budućnosti protiv Trans Narve, vidi se da se radi o kvalitetnoj ekipi, sa igračima koji vole da drže loptu. To je i naša karakteristika, vjerujem da ćemo uspostaviti kontrolu - kazao je Skripnik, nekadašnji fudbaler i trener Verdera.

- Želimo pozitivan rezultat pred revanš. Želimo pobjedu. Da li bih prihvatio remi? Ako već mora, neka bude sa golovima - istakao je Skripnik.

Igor Čajkovski je dijete Zarje, a dvije sezone je proveo u ruskom Anžiju.

- Znamo da će biti paklena atmosfera, ali ne opterećujemo se - ne igraju navijači, važno je ono što se dešava na terenu. Poštujemo Budućnost, vjerujemo u sebe. Moramo da budemo disciplinovani i fokusirani - kazao je Čajkovski.

Bonus video: