Crnogorski fudbaleri dobijaju petog selektora

Ko će naslijediti Filipovića, Kranjčara, Brnovića i Tumbakovića biće poznato danas nakon sjednice Izvršnog odbora FSCG-a
2083 pregleda 1 komentar(a)
Vodili pregovore sa potencijalnim kandidatima:  Đurđevac i Savićević, Foto: Savo Prelević
Vodili pregovore sa potencijalnim kandidatima: Đurđevac i Savićević, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 25.07.2019. 12:14h

Fudbalska reprezentacija Crne Gore danas će dobiti petog selektora od osnivanja.

Ko će u jednu od najprestižnijih, ali i najtežih stolica u crnogorskom sportu, ko će naslijediti Zorana Filipovića, Zlatka Kranjčara, Branka Brnovića i Ljubišu Tumbakovićabiće poznato nakon sjednice Izvršnog odbora Fudbalskog saveza Crne Gore, koja počinje danas u podne u Kući fudbala.

Nakon iznenadnog odlaska Tumbakovića, koji je smijenjen 7. juna jer je iz političkih razloga odbio da vodi utakmicu sa Kosovom, Izvršni odbor FSCG-a ovlastio je predsjednika Dejana Savićevića i generalnog sekretara Momira Đurđevcaza vođenje pregovora sa potencijalnim kandidatima.

Epilog pregovora biće poznat danas.

Nekadašnji selektor Bosne i Hercegovine, bivši jugoslovenski reprezentativac Faruk Hadžibegić, od prvog dana nakon Tumbakovićeve smjene je i najozbiljniji kandidat za njegovog nasljednika.

To je priznao i Savićević u izjavi bosanskim medijima, uz opasku da njegov nekadašnji saigrač iz reprezentacije nije jedini kandidat. Hadžibegić je, takođe, rekao prošlog mjeseca da bi mu bila čast da vodi crnogorsku reprezentaciju.

Legendarni defanzivac Sarajeva ima 61 godinu, a u trenerskoj karijeri je vodio Sošo, Betis, Gaciantepsor, Denizlispor, Dižon, Bastiju, Valensijen, Red Star... Kratko je, još 1999. godine, sjedio na klupi Bosne i Hercegovine.

Nakon svih dešavanja uoči utakmice sa Kosovom, “diverzije” Tumbakovića, kao i fudbalera Ivanića i Stojkovića, postalo je jasno da peti selektor crnogorske reprezentacije neće biti iz Srbije.

Kako je Savićević potom izjavio da novi crnogorski selektor treba da bude neko s našeg govornog područja, a kako su najbolji crnogorski, pa i slovenački i hrvatski treneri, mahom zauzeti, tržište je “suženo” na bosanska i makedonska imena.

Osim Hadžibegića, spominjao se Čedomir Janevski, spominjao se i Meho Kodro, Safet Sušić se takođe nematao kao logični kandidat. Prave, barem medijske licitacije, ovoga putam, međutim, nije bilo. Sve će, uostalom, biti poznato danas.

Crna Gora u septembru ima naredne obaveze - prvo prijateljski meč sa Mađarskom, a zatim i duel sa Češkom u kvalifikacijama za Euro 2020.

Bonus video: