Hadžibegić: Vjerujem u proces, nisam došao da pravim revoluciju

Novi selektor je kazao da je crnogorska reprezentacija već dosta toga dobrog uradila u prošlosti
8563 pregleda 11 komentar(a)
Hadžibegić, Foto: Filip Roganović
Hadžibegić, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 26.07.2019. 16:03h

Faruk Hadžibegić promovisan je danas u Kući fudbala za selektora crnogorske reprezentacije.

Nekadašnji jugoslovenski reprezentativac potpisao je ugovor do kraja 2020. godine.

U prvom obraćanju crnogorskom medijima, 61-godišnji trener poručio je da nije došao da pravi revoluciju, da vjeruje u proces, a da je crnogorska reprezentacija već dosta toga dobrog uradila u prošlosti.

- Treba izvući pozitivne stvari i pokušati ih nadograditi. Grb i reprezentacija treba da budu prioritet fudbalerima, da bi se izvukao maksimum. Uz uvažavanje svih okolnosti koje su se desile, neprihvatljivo je da Crna Gora bude posljednja u kvalifacionoj grupi sa samo dva boda i negativnom gol-razlikom - poručio je Hadžibegić.

Iskusni bosanskohercegovački stručnjak je istakao da mu je čast što će sa klupe predvoditi "hrabre sokole".

- Kada se postavilo ovo pitanje, rekao sam da mi je čast da budem selektor Crne Gore. Na sve ovo gledam kao sportsku i moralnu obavezu. Od prve utakmice moramo tražiti maksimum, kako bismo se nakon toga mogli pogledati u oči. Imamo solidnu selekciju, koja sticajem različitih okolnosti nije napravila očekivane rezultate. Imamo dobre uslove i podršku i na nama je da popravimo poziciiju. Nisam došao da pravim revoluciju, već da nadogradim ono što ekipa već ima, istakao je Hadžibegić.

Nekadašnji reprezentativac SFR Jugoslavije, koji je u trenerskoj karijeri vodio mnoge klubove u Francuskoj, Turskoj i Španiji, kazao je da je motivisan za rad na novoj poziciji.

- Volim ovaj prostor, odlično poznajem Dejana Savićevića, znam njegove ambicije, a i ja sam ambiciozan čovjek. Vjerujem u kvalitet ovog naroda i nije logično da Crna Gora još nije igrala Evropsko ili Svjetsko prvenstvo. Ukazala se prilika da dođem ovdje i osjećam se kao u svojoj kući, kazao je novi selektor "sokola".

Predsjednik FSCG Dejan Savićević kazao je da reprezentacija i u ovom takmičarskom ciklusu ima ambicije, pa su i pred novim selektorom postavljeni ciljevi.

- Da se nije desilo ono što se desilo u Bugarskoj, imali bismo četiri boda i bili bismo ravnopravni u borbi za visok plasman. Ovako, sve je teže, ali bez obzira na to tražićemo od selektora da igramo što bolje, da pokušamo da uzmemo što više bodova i da se spremamo za ono što nas čeka u budućnosti. Do kraja godine imamo šest utakmica, u martu i u junu naredne godine igraćemo i dosta prijateljskih mečeva, a onda kreće i novi ciklus Lige nacija. Prema tome, imaćem dosta vremena da se upoznamo sa novim selektorom, a i on sa nama - kazao je Savićević, koji je bio saigrač Hadžibegića u reprezentaciji SFRJ na Mundijalu u Italiji 1990.

Savićević je kazao i da smatra da je Hadžibegić najbolje rješenje za ,,hrabre sokole“.

- Imao sam dosta razgovora, ali oko Faruka nisam imao potrebu da se raspitujem. Znam ga još iz igračkih dana, bil smo zajedno u reprezentaciji Jugoslavije, bio sam prisutan i kada je branio diplomski rad za trenersku licencu... Smatram da je Hadžibegić najbolje rješenje za našu selekciju u ovom trenutku. Imaće priliku da se upozna sa ekipom, odigraće šest utakmica do kraja ove godine, dok će naredne odigrati još tri ili četiri prijateljske utakmice do početka novog ciklusa Lige nacija. Od selektora da odigramo što bolje i osvojimo što više bodova, kao i da napredujemo na FIFA rang listi, rekao je Savićević.

Kao jedan od motiva da preuzme Crnu Goru, Hadžibegić koji je nekadašnji trener Betisa, Sošoa i mnogih drugih klubova naveo je činjenicu da Crna Gora još nije igrala veliko takmičenje.

- Uz svo poštovanje za ostale, nije Crna Gora slabija od ostalih selekcija okolo koje su igrale veliko takmičenje.

Hadžibegić je istakao i da ga je privuklo i to što je ambiciozan trener, što voli izazove, ali i što ga privlači da radi na ovim prostorima.

- Došao sam u Crnu Goru, osjećam se kao u svojoj kući.

Bonus video: