Jovović naslijedio Ruda Krola: Tunis korak ka ligama petice

Crnogorski trener preuzeo Sfaksijen, arapski Juventus, jedan od najvećih klubova u Africi. Tunis korak ka povratku u Evropu
3726 pregleda 2 komentar(a)
Jovović (u sredini) sa pomoćnicima, Markom Jovanovićem i Zoranom Banovićem, Foto: Sfaksijen, zvanični sajt
Jovović (u sredini) sa pomoćnicima, Markom Jovanovićem i Zoranom Banovićem, Foto: Sfaksijen, zvanični sajt

Crnogorski trener Nebojša Jovović i zvanično je preuzeo klupu Sfaksijena - velikana iz Tunisa, jednog od najvećih klubova u Africi, arapskog Juventusa, kako mu tepaju zbog crno-bijelih boja dresova.

Tunis je i šesta arapska zemlja 44-godišnjeg Podgoričanina - nakon kuvajtske Kazme gdje je radio sa Miodragom Radulovićem, te samostalnih trenerskih angažmana u Hadžeru (Saudijska Arabija), Fejseliju (Jordan), Zamaleku (Egipat) i Al Šorti (Irak).

- Dvadesetvije zemlje govore arapskm jezikom, Tunis je jedna od njih. To je tržište na kojem sam se prezentovao, tržište koje mi nije strano, tržište kojem nisam ni ja stran - kaže Jovović, koji je radeći u arapskim zemljama u posljednje tri godine već osvojio pet trofeja.

Posljednji u Iraku prije 20-ak dana, gdje je Šorta dominantno vratila primat nakon šest godina.

Tunis je i najsjevernija arapska zemlja u kojoj je radio Jovović, geografski najbliža Evropi.

Ima tu i malo simbolike...

- Približio sam se Evropi, koja je moj naredni cilj - mislim na lige petice, ali i na zemlje zapadne Evrope uopšte, kao što su i Belgija, Portugal... - najavljuje Jovović.

Ko ne zna trenerski put kojim je nekadašnji fudbaler Budućnosti išao do sada, kako se vrtoglavo probio na veliku scenu, ko ne zna da je o njemu pisao i BBC kada je 2017. preuzeo egipatskog giganta Zamaleka, možda bi pomislio da je previše ambiciozan. Ali...

- Ko je prije pet godina, kada sam promovisao Berane u novog prvoligaša, mogao da pomisli da ću tako brzo imati pet trofeja u arapskim klubovoma? Ja sam, naravno, vjerovao u sebe, vjerujem i sada - zašto da u narednih nekolko godina ne radim u nekoj od liga petice? To je moj cilj - kaže Jovović, koji je u Crnoj Gori vodio i Sutjesku i Kom, bio je sportski direktor i trener omladinaca Budućnosti...

Otkada se probio u arapske zemlje, gdje god da je nogom kročio pravio je rezultate, pratila ga je i ogromna navijačka pompa...

Prelazak iz Iraka u Tunis je veliki korak naprijed.

- Da nisam imao cilj da idem na viši nivo, ne bih išao iz Iraka, gdje sam nakon osvojene titule imao sve što jedan trener može da poželi - i status, i reputaciju, i fenomenalne uslove.

Na klupi Sfaksijena naslijediće holandsku fudbalsku ikonu nad ikonama - čuvenog Ruda Krola, koji je sa Johanom Krojfom, Neskensom, Resenbrikom i ostalima obilježio cijelu jednu epohu Ajaksa, Holandije i evropskog fudbala.

I ime njegovog prethodnika na klupi samo po sebi opisuje gdje je Jovović došao.

- Na sastanku sa gazdom Sfaksijena u Kairu pitao sam - zašto mene, kad imate Krola? Rekli su mi da su birali pažljivo, da im treba nova, mlada energija. Zainteresovan sam, naravno, bio i za klupsku viziju, koja mi se dopala, a odranije znam da je Sfaksijen klub sa jednom od najboljih akademija u Afirici, da imaju i sjajnu skautsku službu, da crpe igrače iz južnog dijela kontinenta. Mnogo dobrih fudbalera koji su sada u Francuskoj, u cijeloj Evropi, je stasalo u Sfaksijenu - ističe Jovović.

“Juventus al Arab” je prošle sezone završio treći u prvenstvu Tunisa, iza Esperanse i Sahela. Sa crnogorskim trenerom ambicije su trofeji...

- Gazda kluba mi je rekao da su posljednjih godina imali mali ‘zastoj’, a da je cilj da prve godine osvojimo jedan, druge dva trofeja.

Iskustvo koje je imao u Zamaleku mnogo će pomoći Jovoviću.

- Zamalek je nešto što mora da oplemeni svakog trenera koji je tamo bio. U pitanju je klub koji ima 30 miliona navijača, koji sam po sebi nosi veliku obavezu i odgovornost. To što sam radio tamo punih šest mjeseci, može da bude samo plus.

Prva utakmica u Sfaksijenu - šansa za šesti trofej u karijeri

Nebojša Jovović ostaje (i opstaje) u klubovima, zemljama, u kojima se treneri mijenjaju kao na traci.

- Kada sam odlazio iz Šorte, malo sam se našalio - rekao sam čelnicima kluba da sa mnom nemaju problem. Šorta u prosjeku promijeni od četiri do šest trenera godišnje. Sama činjenica da samo ostao godinu, da sam mogao još, da smo osvojili titulu i porušili mnoge rekorde je veliki uspjeh - kaže Jovović.

Prva utakmica na klupi Sfaksijena i odmah borba za trofej - 17. avgusta je zakazano finale Kupa protiv Sahela, kluba kojeg je do prošle godine vodio Rože Lemer, ranije i Meša Baždarević.

Jovović će odmah imati šansu da osvoji šesti trofej u karijeri, prvi sa Sfaksijenom.

- Velika prilika, put do trofeja nikad nije bio kraći, ali to je sport - niko ne pamti onog ko je bio drugi - ističe Nebojša Jovović.

Bonus video: