Ovako je govorio Hoking: Kvantna fizika je prosta nauka za fudbal

Profesor Hoking je sa svojim timom analizirao 45 utakmica koje je engleski nacionalni tim odigrao do 1966. godine, kada je prvi i jedini put bio šampion
144 pregleda 0 komentar(a)
Hoking, Foto: AP
Hoking, Foto: AP
Ažurirano: 14.03.2018. 15:37h

Čuveni naučnik Stiven Hoking, koji je preminuo danas, kao i svaki Englez bio je ljubitelj fudbala.

On je prije četiri godine dobio “zadatak” da naučnim metodama dođe do rješenja enigme – kako da Engleska postane ponovo prvak svijeta.

Profesor Hoking je sa svojim timom analizirao 45 utakmica koje je engleski nacionalni tim odigrao do 1966. godine, kada je prvi i jedini put bio šampion...

Analitzirao je pet oblasti, koje su, po njegovom mišljenju, uticale na to što igrači iz zemlje koja je izmislila fudbala nisu bili uspjepni na Mundijalima – okrućenje, fiziologija, psihologija, politika i taktika.

Koristeći znanja iz raznih oblasti, njegov zaključak je bio da, recimo, engleski tim igra bolje na nadmorskoj visini nižoj od 500 metara.

Zaključio je i da Engleska bolje igra u crvenim nego u tradicionalnim bijelim dresovima, objašnjavajući da crvena boja donosi agresivnost, ali i utiče na protivnika, povećavajući mu dozu straha i nelagode.

Posebno se osvrnuo na najslabiju i najbolniju tačku – penale.

Engleska je nakon penal-ruleta eliminisana sa Mundijala 1990, 1998. i 2006. godine.

“Igrači moraju da naprave više od tri koraka prije nego što udare loptu”, bio je jedan od Hokingovih zaključaka.

Slavni naučnik je, za kraj, preporučio tadašnjem selektoru Roju Hodžsonu da na utakmicama Mundijala u Brazilu njegov tim igra u crvenim dresovima, u formaciji 4-3-3.

Hodžon je forsirao sastav 4-2-3-1, tri meča je engleska ekipa bila u bijeloj opremi i završila takmičenje u grupnoj fazi.

Izgubila je od Italije i Urugvaja, i igrala neriješeno sa Kostarikom.

Hoking je, ipak, na kraju svog izvještaja napomenuo:

“Bio je ovo veoma komplikovan posao. Zapravo, mislim da je kvantna fizika u poređenju sa fudbalom relativno prosta nauka”.

Bonus video: