Fudbalerkama plaćaju i posjetu zubaru

Dokumenta potvrdila da fudbalerke dobijaju više, iako su tužile Fudbalski savez SAD
2208 pregleda 0 komentar(a)
Nezadovoljne iako im savez garantuje po preko 165 hiljada dolara godišnje: Rapino i Morgan, Foto: Claude Paris/AP
Nezadovoljne iako im savez garantuje po preko 165 hiljada dolara godišnje: Rapino i Morgan, Foto: Claude Paris/AP
Ažurirano: 02.08.2019. 12:25h

Ženska američka fudbalska selekcija najboja je na svijetu. Amerikanke su ovog ljeta u Francuskoj odbranile titulu prvakinja na Svjetskom prvenstvu, a od 10 nominacija Fife za nagradu “The Best”, čak četiri idu američkim igračicama. Među njima su Megan Rapino i Aleks Morgan, koje su i među šest američkih fudbalerki koje su tužile Fudbalski savez SAD za neravnopravnost u isplati premija u odnosu na svoje kolege.

Predsjednik Fudbalske federacije SAD, Karlos Kordero se samo nasmijao na tužbu, a javnosti se obratio otvorenim pismom.

"To nije tačno, evo sva dokumentacija i vidjećete da su u periodu od 2010. do 2018. godine, reprezentativke od Saveza dobile 34,1 milion dolara, a reprezentatvci 26,4. Uz to, fudbalerke mimo tog iznosa imaju posebne privilegije u vidu apsolutnog medicinskog osiguranja, pa im je besplatan i odlazak zubaru, puno penzijsko i socijalno osiguranje, pravo na otpremnine, pomoć u njegi djece, naknade za brigu o djeci i naravno osiguranje od povreda. Sve to Savez ne daje njihovim kolegama", objasnio je Kordero.

Nije tajna da su fudbalerke SAD neuporedivo uspješnije od svojih reprezentativnih kolega, a tužbu su podnijele smatrajući da su im nagrade četiri puta manje u odnosu na igrače selekcije SAD.

"U tužbi pominju hipotetičkih 20 prijateljskih utakmica za koje bi dobile manje. Ne bi, svaka bi za to zaradila po 307,5 hiljada dolara, a muškarci 263.333 dolara. Jer reprezentativke dobijaju od Saveza plate u svojim kjlibovima, bonuse za učešće u ligama, a muškarcima ne plaćamo ništa za igranje u ligama. Svaka reprezentativka ima garantovano preko 165 hiljada dolara godišnje od Saveza, bez nagrada i bonusa. Muškarcima ni cent nije zagarantovan. Njima samo plaćamo naknade za pripreme selekcije i učešča u repezentaciji. Jedino gdje igrači dobijaju nešto više su nagrade od Fife, ali na to mi ne možemo uticati. A naš Savez je uložio u razvoj žesnkih liga 18 miliona, i plus plaćamo plate za sve reprezentativke", zaključio je Kordero.

Bonus video: