Kreće CFL - Sutjeska i Budućnost, trka za titulu udvoje?

Počinje 14. sezona Telekom 1. CFL od obnove nezavisnosti - Sutjeska večeras gostuje Titogradu (20.30), a već u utorak pod Goricom čeka Linfild. Budućnost u ponedjeljak protiv Rudara na kampu OFK Titograda
2238 pregleda 1 komentar(a)
Večeras pod reflektorima: Sa meča Titograd - Sutjeska iz prošle sezone, Foto: Savo Prelević
Večeras pod reflektorima: Sa meča Titograd - Sutjeska iz prošle sezone, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 03.08.2019. 14:29h

Duboko u sjenci evropske epizode crnogorskih klubova, koja zapravo još traje - produženog ljeta Sutjeske, zgoda i nezgoda Budućnosti - danas će na terenima Koma na Zlatici i Grblja u Radanovićima (17.30 sati) biti otvorena 14. sezona Telekom 1. CFL od obnove nezavisnosti.

U tom terminu Kom će dočekati Zetu, a Grbalj Iskru.

Premijerno pod reflektorima

Takođe danas, ali u večernjem terminu, igraju se još dva meča - Petrovac dočekuje novog prvoligaša, ekipu Podgorice (nekadašnja Mladost iz Lješkopolja) u 20 časova, dok će pola sata kasnije na Starom aerodromu početi duel OFK Titograda i aktuelnog šampiona, ekipe Sutjeske.

Biće to i prvi meč koji će OFK Titograd kao domaćin odigrati pod elektičnim osvjetljenjem. Podgoričani su okviru projekta FSCG ovog ljeta dobili reflektore, pa trenutno četiri prvoligaša mogu kod kuće da igraju noću, uz Budućnost, Sutjesku i Petrovac. Reflektore je dobila i Iskra, ali će na stadionu braće Velašević zaigrati tek u drugoj polusezoni, kada se završi rekonstrukcija terena. Do tada, Danilovgrađani će morati da se sele...

Konačno, 1. kolo će biti kompletirano u ponedjeljak, kada se sastaju Budućnost - Rudar. Podgoričani su se tek sinoć vratili iz Ukrajine, gdje su završili svoj evropski put, ali protiv Pljevljaka neće moći da igraju na stadionu pod Goricom, na kojem već u utorak Sutjeska čeka Linfild u 3. kolu kvalifikacija za Ligu Evrope. Zbog toga, meč će se igrati na stadionu OFK Titograda, uz TV prenos.

Šampion na dva kolosjeka

Titulu brani Sutjeska, koja će se, barem u avgustu, suočiti sa iskušenjima kakva do sada nije imala.

Ekipa Nikole Rakojevića moraće, naime, za samo 28 dana da odigra minimum osam, a možda čak i devet utakmica, ukoliko se plasira u plej-of rundu kvalifikacija za Ligu Evrope. U tom slučaju po rasporedu bi imala i svih 10 mečeva, ali je već sada jasno da će jedan morati da se odloži (14. avgust, meč sa Iskrom u vanrednom 3. kolu, jer samo dan ranije Nikšićani gostuju u Belfastu).

Pravi avgustovski pakao kreće već večeras - Sutjeska gostuje Titogradu, a mislima je u Evropi. Samo 72 sata kasnije crnogorski šampion igraće pod Goricom prvi meč protiv prvaka Sjeverne Irske. Ima li Rakojević dovoljno svježih fudbalera da “izbalansira” ove značajno proširene obaveze - da postigne novi uspjeh u Evropi, da produži avanturu barem do kraja avgusta, a da istovremeno ostane na pravom kolosijeku u domaćem prvenstvu?

Zadatak je težak, ali bi svako pristao da ima takvo iskušenje...

Trka udvoje

Sutjeskin prebukirani avgust pokušaće da iskoristi Budućnost - ne samo što ekipa Branka Brnovića ima lakši raspored od Nikšićana na startu prvenstva (dočekuje Rudar, gostuje Podgorici, pa dočekuje Kom, dok Sutjeska otvara prvenstvo gostovanjima Titogradu i Zeti), već je nakon ispadanja od Zarje oslobođena evropskih iskušenja.

Sutjeska i Budućnost će, sve su prilike, sami voditi trku za titulu. Prošle sezone sjajno je krenuo Titograd, prije dvije godine titulu je umalo osvojila Zeta, ali kvalitet i dubina igračkog kadra koje imaju Rakojević i Brnović, u poređenju s konkurencijom, sluti na trku udvoje.

Zeta i Titograd su i najveći kandidati za plasman na evropsku scenu, koje će pokušati da se napokon domognu Grbalj i Iskra, Novajlije Podgorica i Kom nadaju se stabilnoj prvoligaškoj sezoni, u tu kategoriju spadaju i Rudar i Petrovac, koji su mijenjali mnogo, a Pljevljaci su čak i jedva “preživjeli”. Naravno, barem sedam od 10 timova boriće se za opstanak - za izbjegavanje posljednjeg mjesta koje vodi u niži rang, te pretposljednja dva koja donose baraž za opstanak.

Da li če klubovi poslušati FSCG

Šta još može da se očekuje od 14. sezone Telekom 1. CFL? Vjerovatno će biti slična kao 13, 12. ili 11, osim ako u nekom klubu zaista ne prelome i poslušaju savjete čelnika FSCG. Nacionalna kuća fudbala obilato pomaže klubove novčano, infrasturkturno, ali i traži od njih i da rade u interesu crnogorskog fudbala - da forsiraju mlade igrače, da pokušaju da “proizvode” fudbalere. Proljetos se krenulo sa nacionalnom strategijom razvoja mlađih selekcija, svaki klub je dobio koordinatora za rad sa mlađim kategorijama, ostaje da se vidi da li će i koliko to ove sezone biti implementirano u seniorskim timovima.

Nova “prinudna mjera” kreće tek od naredne sezone, kada će timovi biti obavezni da počnu utakmicu sa barem dva igrača koji imaju manje od 21 godinu. Zasada je obaveza da počne samo jedan mladi fudbaler... Mečeve Telekom 1. CFL i ove sezone moći će da se gledaju i pored TV ekrana, posredstvom RTCG i Arene sport. Posjeta na stadionima - trebalo bi da se dogodi pravo čudo, pa da se poboljša...

Parovi 1. kola

SUBOTA

KOM - ZETA (subota, 17.30) Sudija: Savo Vujović (Cetinje)

GRBALJ - ISKRA (17.30) Sudija: Mileta Šćepanović (Podgorica)

PETROVAC - PODGORICA (20) Sudija: Miloš Savović (Podgorica)

OFK TITOGRAD - SUTJESKA (20.30) Sudija: Miloš Bošković (Podgorica)

PONEDJELJAK

BUDUĆNOST - RUDAR (19, TV) Sudija: Radoje Pajović (Podgorica)

Bonus video: