Mandić nakon rušenja Utrehta: Reprezentacija CG je nešto posebno, nadam se da ću joj se vratiti

Nekadašnji omladinski svjetski prvak sa Srbijom, reprezentativac Crne Gore, Staniša Mandić postigao gol za istoriju kluba iz Mostara
7667 pregleda 5 komentar(a)
Staniša Mandić
Staniša Mandić

Uz njegovo ime prefiks istorijski je konstanta - sa Srbijom je osvojio Svjetsko fudbalsko prvenstvo do 20 godina, sa Čukaričkim neposredno prije toga Kup Srbije, a prije dva dana je Zrinjskom donio istorijski, najveći uspjeh u evrokupovima.

Ime crnogorskog reprezentativca Staniše Mandića slave navijači kluba iz Mostara, jer baš on je golom u 111. minutu eliminisao favorizovani holandski Utreht.

Učinak Staniše Mandića do plasmana u polufinale kvalifikacija za Ligu Evrope su tri gola i asistencija u četiri utakmice!

- Uvijek može bolje, ali prezadovoljan sam. Iskoristili smo to što nas je Utreht potcijenio u prvoj, u drugoj utakmici smo, naročito u drugom poluvremenu bili bolji i zasluženo smo pobijedili. A vjerujemo da možemo i protiv Malmea, koji nije bolja ekipa od Utrehta, mada teren je mjerilo. Dobro je što revanš igramo kući, a Domžale je pokazao da se protiv švedske ekipe može igrati. Ako se poslože sve kockice, mogli bismo i do grupne faze Lige Evrope, što bi bio najbolji rezultat klubova iz BiH - priča za “Vijesti” 24-godišnji napadač.

Mandić je igrač norveškog Sogndala, sa kojim ima ugovor na još dvije godine, a od februara do 31. decembra u Zrinjskom igra na pozajmici.

- Od starta sam u Mostaru super prihvaćen, ali sam i dobro igrao. Od juna je za šefa struke imenovan Hari Vukas, i svima nam u ekipi odgovara njegov način rada, komunikacije... Ekipa se ujedinila, imamo nevjerovatnu atmosferu u svlačionici i zašto da ne vjerujemo. Tim prije, jer su navijači svuda i bespogovorno uz nas, i kad dobijamo i kad gubimo. Sve mi je u Zrinjskom jedan kroz jedan i zaista sam srećan ovdje. Zajedno smo i izašli da proslavimo nakon meča sa Utrehtom, ali kratko, jer nas već za dva dana očekuje utakmica. Ekipa je sastavljena od igrača eks Jugoslavije, a ja sam jedini Crnogorac.

Golovi u evrokupovima, sjajne igre, da li očekuješ da će se povećati i brojka sa brojem utakmica u nacionalnom dresu pored tvog imena?

- Naravno! Nadam se tome, ali sam nogama čvrsto na zemlji i znam da me nisu mogli zvati sa igrama u norveškom drugoligašu, dok imamo toliko sjajnih igrača koji nastupaju u jakim klubovima. Reprezentacija Crne Gore mi je od starta bila nešto posebno. Karakteriše je nevjerovatna bliskost igrača, sjajna atmosfera, a ja sam od dolaska fantastično prihvaćen. I u kontaktu sam sa saigračima, naročito Stevanom Jovetićem. Nedostaje mi to druženje u selekciji, mada i sada u Zrinjskom, a i u šampionskoj omladinskoj selekciji Srbije je bila fantastična atmosfera.

Sergej Milinković-Savić je svjetska zvijezda, iz te generacije sjajne karijere grade Veljković, Gaćinović, Maksimović.... Kada će i Mandić dobiti prilku u ligama petice?

- Nadam se, ubrzo! Značajno je što pogađam i asistiram u evrokupovima, jer se naročito prati ta statistika. Sa Milinković- Savićem i Mijatom (Gaćinović) sam u odličnim, drugarskim odnosima. Jako se često čujemo, baš kao i sa selektorom te selekcije Veljkom Paunovićem, koji je trener u Čikagu. Bilo je čak naznaka da i ja pređem tamo, ali do toga nije došlo. Moj put je značajno otežao podatak da je Čukarički krio neke sjajne ponude, držao me je dvije godine i došlo je do zasićenja, jer je klub u kratkom vremenskom intervalu promijenio četiri-pet trenera. I moje neiskustvo je tu odigralo ulogu, ali eto. Da kažem, falililo je i sreće, ali kod mene izgleda sve mora da ide težim putem.

Da li je bilo ponuda u ovom prelaznom roku da promijeniš klub?

- Zaista se nisam ni interesovao. Super mi je u Zrinjskom, i sa svim sam prezadovoljan uključujući i primanja. I nije jednostavno, jer sam ugovorom vezan za Sogndal, a igram u Zrinjskom, pa tu i klubovi moraju stalnio komunicirati oko eventualnog transfera. Znam da treba da vrijedno radim, na svim pozicijama u napadu sam dokazao da mogu odgovoriti izazovu, pa ćemo vidjeti. Nadam se da ću i ja uskoro dobiti priliku da se dokažem u nekoj od najjačih liga, a onda se i vratim među “hrabre sokole - zaključio je Mandić.

Bonus video: