Kreće ono pravo - Liverpul ili Siti, ko osvaja prvi trofej?

Na “Vembliju” danas u 16 sati za trofej Komuniti Šild igraju dva tima koja su dominirala prošle sezone
3182 pregleda 0 komentar(a)
Liverpul i Siti su vodili epsku trku za titulu prošle sezone, Foto: Beta/AP
Liverpul i Siti su vodili epsku trku za titulu prošle sezone, Foto: Beta/AP

Finale Superkupa Engleske - Komjuniti Šild, danas od 16 sati na kultnom “Vembliju”, najava je nove prvenstvene sezone u najjačoj ligi na Ostrvu, koja startuje narednog vikenda. I trenutno najboljoj na svijetu, a za trofej će se boriti dvije ekipe koje su obilježile prethodnu sezonu, Liverpul i Mančester siti.

Prvak Evrope, ali viceprvak Engleske, Liverpul je formalni domaćin šampionu Premijer lige, ali i osvajaču oba važna kupa - FA i Liga kupa Engleske. Liverpul je, zbog podataka da je Siti osvojio domaće trofeje, kao vicešampion Premijer lige zauzeo mjesto u Superkupu. “Građani” su u finalu FA kupa prethodne sezone dobili Votford 6:0, a Liga kup im je pripao tek boljim izvođenem penala od Čelsija (0:0).

"Prethodne sezone osvojili smo skoro sve trofeje, ali ipak ne sve. Iza nas je, međutim, puno momenata za pamćenje. Ove sezone se u ekipi i klubu poznajemo još bolje, i to će dodatno pojednostaviti naš posao. Kreće nova sezona, sa njom i mi od nule. Moramo, dakle, sve ispočetka, ali smo spremni za izazove. U ekipu su se vratili svi igrači osim Fernandinja, a u Superkupu će igrati fudbaleri koji su najviše vremena proveli na terenu tokom priprema, jer su oni u najboljoj formi". kazao je Pep Gvardiola, trener “građana”.

Iako je istorija nevjerovanog uvažavanja i uzajamnih pohvala između Pepa i trenera Liverpula Jirgena Klopa izuzetno duga (pamte Gvardiolime riječi da je u kariejri igrao protiv nevjerovatnih ekipa, ali najbolje su Barsa Luisa Enrikea i Klopov Liverpul), odnose je, donekle, poremetila konstatacija njemačkog trenera da je Siti jedan od četiri kluba koji sebi mogu priuštiti da troše po 200 miliona u svakom prelaznom roku.

"Klop je nevjerovatan trener i njegove ekipe su svaki put novi veliki izazov za mene. Njegove poruke, osmjesi, ali i žaoke..., to smatram pozitivnim za fudbal", pokušao je Pep da spusti loptu nakon polemika iz prethodnih dana.

I zaista, Siti nije beskrajno trošio u svakom prelaznom roku, osim u sezoni imenovanja Gvardiole za trenera, kada je uloženo puno u formiranje tima. Prošlog ljeta, naime, “građani” su bili samo 17 miliona funti u minusu, iako su doveli dva skupa pojačanja - Mareza i Laportea.

U ovom prelaznom roku “građane” je pojačao Rodri iz Atletiko Madrida za 70 miliona, dok Liverpul nije doveo nijedno pojačanje za prvi tim.

"Mi nismo spremni za Mančester siti. Salah, Mane, Firmino i Alison su se tek priključili ekipi. A teško se i pripremiti protiv njih, da bismo to uspjeli trebalo je da se susretnemo tokom priprema, ali to nije bilo moguće", naglasio je Klop.

Njegovu ekipu za deset dana očekuje i Superkup Evrope u Istanbulu protiv Čelsija.

Bonus video: