Na granici pucanja: Da li je elitni fudbal opasan po zdravlje igrača?

I dok milioni ljubitelja fudbala jedva čekaju početak najjačih liga, iz Sindikata profesionalnih fudbalera FIFPro sve jače upozoravaju da su fudbaleri došli do granice izdržljivosti i da su njihova profesionalna karijera, pa i njihovo zdravlje - ugroženi
6121 pregleda 4 komentar(a)
Salah i Mane ulaze u novu sezonu pravo sa Kupa afričkih nacija, Foto: Armando Franca/AP
Salah i Mane ulaze u novu sezonu pravo sa Kupa afričkih nacija, Foto: Armando Franca/AP

Kada je juče prekaljeni engleski sudija Martin Etkinson dao znak za početak duela Mančester siti - Liverpul, koji se igrao za prvi trofej na Ostrvu - prilično nevažni Komjuniti šild - fudbalska ludnica sezone 2019/20 i zvanično je počela.

Sedam dana kasnije kreće Premijer liga, zatim španska La Liga, pa posljednja runda kvalifikacija za Ligu šampiona.

I dok milioni ljubitelja najopularnijeg sporta jedva čekaju početak, iz Sindikata profesionalnih fudbalera FIFPro sve jače upozoravaju da su fudbaleri došli do granice izdržljivosti i da su njihova profesionalna karijera, pa i njihovo zdravlje - ugroženi.

"Da bi ispunili sve obaveze, od igrača se konstantno traži da dolaze do krajnjih granica, bez obaveznog odmora i oporavka", kazao je Teo van Segelen, generalni sekretar FIFPro organizacije.

U istraživanju FIFPro - “At the Limit” (“Na granici”) - navodi se da je veliki broj igrača iz top klubova odigrao prošle sezone 80 utakmica, prelazeći pritom hiljade i hiljade kilometara.

Tako je Hjong Min Son, fudbaler Totenhema, odigrao 78 mečeva za klub i nacionalni tim, a da bi nastupao za Južnu Koreju putovao preko je 100 hiljada kilometara.

"Takvi napori neminovno dovode do toga da fudbaleri ne igraju na svom najvećem nivou, a što je još gore - bore se sa periodima psihičkog i fizičkog rastrojstva", naglasio je Van Segelen.

Istraživanje FIFPro je pokazalo da većina „elitnih“ igrača u prosjeku imaju manje od pet dana za odmor između dvije utakmice, što je preporuka ljekara.

Sajmon Brandiš, naučnik iz oblasti sporta, ističe za CNN da vrhunski fudbaleri dostižu “prag tolerancije zbog svog profesionalnog angažmana”.

On je objasnio da je fudbal postao fizički toliko zahtjevan da je recimo u posljednjih sedam godina broj sprinteva na jednom meču porastao za 38 odsto.

"Sprintovi donose najveći metabolički napor i zahtijevaju najveći oporavak. A današnji fudbal je zapravo - sprint", rekao je Brandiš.

"U jednom trenutku, dolazi do pucanja. Mislim da bi ova sezona mogla da donese ogroman broj povreda", kazao je on.

Prošle sezone 42 igrača iz šest najboljih engleskih klubova - Siti, Liverpul, Totenhem, Čelsi, Arsenal i Mančester junajted - igrali su posljednjoj sedmici Svjetskog prvenstva, za Francusku, Englesku, Hrvatsku i Belgiju.

"Od tih 42 igrača, 69 odsto je propustilo više od pet mečeva, 42 odsto više od deset, a 22 odsto više od 20", objasnio je Brandiš.

U predstojećoj sezoni najviše posla i najviše briga trebalo bi da ima Jirgen Klop, čiji bi Liverpul mogao da odigra 67 utakmica, ukoliko u svakom takmičenju ode do kraja.

Posebno će za njega biti izazovan, a za igrače ekstremno naporan decembar i prva polovina januara, jer šampiona Evrope čeka učešće na Svjetskom klupskom prvenstvu u Kataru - za 43 dana, “redsi” će, vjerovatno, odigrati 15 utakmica.

Nekoliko Klopovih igrača u sezonu ulaze praktično iz takmičenja - Alison je igrao na Kopa Americi, Mane i Salah na Kupu afričkih nacija. Mane je još igrao za Senegal, kada su njegovi saigrači počeli pripreme za predstojeću sezonu...

Zbog svega toga, naučnici smatraju da će karijere igrača trajati sve kraće.

"Nekada su fudbaleri dostizali vrhunac sa 27, 28 ili 29 godina, a sada sa 23, 24, 25… Napori su ekstremni, a počinju još od tinejdžerskih dana", rekao je Brandiš.

Bonus video: