Fudbal na plus 40: Sindikat fudbalera strahuje od mogućih posljedica igranja u ekstremnim uslovima

SPFCG navodi da su utakmice drugog kola „odigrane u takvim vremenskim uslovima, koji u cjelosti obesmišljavaju samu svrhu bavljenja ovim sportom“
4405 pregleda 0 komentar(a)
Fudbaleri Sutjeske tokom pauze za vodu na meču sa Zetom, Foto: Filip Roganović
Fudbaleri Sutjeske tokom pauze za vodu na meču sa Zetom, Foto: Filip Roganović

Sindikat profesionalnih fudbalera Crne Gore (SPFCG) izrazio je „zabrinutost povodom, u posljednje vrijeme, primjetnog trenda da se u uslovima otežanih klimatskih uslova, odigravaju takmičarske utakmice“.

Zabrinutost dijeli, kako je navedeno u saopštenju - velika većina igrača koji nastupaju u crnogorskoj ligi.

SPFCG navodi da su utakmice drugog kola „odigrane u takvim vremenskim uslovima, koji u cjelosti obesmišljavaju samu svrhu bavljenja ovim sportom“.

U takvim uslovima u srijedu će se odigrati četiri meča treće runde...

„I pored esktremnih temperatura situacija takva, igrači su, poštujući klupske obaveze, takmičarske utakmice morali da igraju u nehumanim uslovima, a da se na bilo koji način nije vodilo računa o posljedicama po zdravlje igrača. Pritom, igrači ne bi smjeli da odbiju da igraju utamkmicu jer bi to odmah bilo okarakterisano kao kršenje discipline i obaveza propisanih ugovorom ili pravilinicima kluba i FSCG“, navodi SPFCG.

U saopštenju stoji da je ova organizacija prethodnih dana primila „brojne žalbe igrača koji su izrazili negodovanje zbog igranja u ovakvim vremenskim uslovima“.

„SPFCG je kontaktirao kapitene timova, koji su nam potvrdili da je situacija ozbiljna, da igrači često nisu mogli da dođu do daha već u prvim minutima mečeva, te da je i pored pokušaja da se rashlade vodom, bilo vrlo tegobno izdržati utakmicu do kraja.

Ako stavimo na stranu činjenicu da usljed ovakvih vremenskih ekstrema, kvalitet igre sasvim sigurno nije mogao da bude na nivou koji se očekuje od igrača najbolje crnogorske lige, sasvim je jasno da insistiranje na odigravanju utakmica, pa čak i bavljenju fudbalom dok traju isti, očigledno ugrožava zdravlje igrača i dovodi ih u situaciju da rizikuju svoje karijere“, navodi SPFCG.

„Apsolutno je neprihvatljivo da se takmičarske utakmice odigravaju u takvim vremenskim uslovima, jer bi zdravlje igrača trebalo da bude na prvom mjestu, a ne nikako manje bitno od eventualnog pomjeranja unaprijed određenog rasporeda i manjka vremena koje ide uz to. Podsjetićemo da je originalna svrha sporta bila unaprjeđenje zdravlja ljudi i da je sport predstavljao savršenu sferu angažovanja čovjeka kako bi živio zdrav i ispunjen život. Ali, ako sportska nadmetanja moraju da odigravaju u stanju vremenskih neprilika, onda moramo istaći da je sport izgubio svoju osnovnu svrhu“, ističe SPFCG.

„Ne želeći da uopšte dovodimo u pitanje raspored odigravanja takmičarskih utakmica koji je ustanovljen od strane Takmičarske komisije FSCG, a pritom cijeneći napore Fudbalskog saveza Crne Gore, koji izdvaja enormna sredstva u poboljšanje infrastrukture klubova kako bi se utakmice igrale u što normalnijim uslovima, SPFCG želi javno da izrazi zebnju i da apeluje na Komisiju da iskaže fleksibilnost prilikom određivanja termina odigravanja utakmica u nepovljnim vremenskim prilikama“, navodi SPFCG.

Sindikat apeluje „i na klubove i lokalne samouprave da i sami ulože više napora za podizanje kvaliteta infrastrukture na stadionima, jer zdravlje fudbalera treba da bude prioritet i uslovi u kojima se fudbal kao sport razvija u našoj zemlji, dovede do nivoa koji će igračima omogućiti normalno i dostojanstveno bavljenje ovim sportom“.

„Pored toga smatramo da bi se, u ovakvim situacijama, morao uzeti u obzir i glas igrača jer su oni glavni protagonisti koji kreiraju fudbalsku igru, zbog čega bi sve odluke koje se tiču rasporeda igranja utakmica, a naročito u slučaju nastupanja nepovoljnih vremenskih uslova, trebale biti donijete uz mišljenje igrača.

A da bi tako nešto bilo izvodljivo, mišljenja smo da bi svaka komisija koja donosi odluke koje direktno utiču na pitanja od značaja za igrače, trebalo da u svom sastavu ima predstavnika igrača koji bi, već na izvoru, morao donosiocima odluka prenijeti mišljenje fudbalera i samim tim pomogao i unaprijedio razvoj fudbala u Crnoj Gori, za šta će se Sindikat profesionalnih fudbalera Crne Gore zalagati ubuduće, sve u cilju što bolje zaštite prava igrača“, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: