Nebojša Jovović ide u peti arapski izazov: Irak naredna stanica

Crnogorski trener Nebojša Jovović danas će zvanično preuzeti iračku Al Šortu iz Bagdada, peti različiti klub koji vodi u arapskim zemljama
320 pregleda 0 komentar(a)
Nebojša Jovović, Foto: Enisports
Nebojša Jovović, Foto: Enisports
Ažurirano: 12.08.2018. 08:32h

Kuvajt, Saudijska Arabija, Jordan, Egipat i sada - Irak.

Odlaskom u petu arapsku zemlju crnogorski trener Nebojša Jovović ispisao je još jednu stranicu u interesantnoj i vrlo uspješnoj trenerskoj karijeri.

Bivši trener Sutjeske i sportski direktor Budućnosti danas će zvanično preuzeti Al Šortu iz Bagdada, najveći irački klub.

"Zašto arapske zemlje? Tako je krenulo, a rezultati su me zadržali. Sada je to realnost, u pitanju je podneblje koje me je prihvatilo, drago mi je što sam imao priliku da promovišem crnogorski fudbal. Vjerujem da ću to raditi i dalje", kaže Jovović.

Zašto Irak?

"Zato što je Al Šorta trofejni klub sa armijom navijača, i zato što volim izazove. Bili su uporni, zvali su me i prošle godine, ali sam tada odlučio da idem u egipatski Zamalek. Irak je i za mene velika nepoznanica, iako sam radio u četiri arapske zemlje, zato sam sam prije 15-ak dana otputovao tamo, gledao najveći derbi Al Šorta - Er Fors (Air Force), obišao sjajan trening kamp, uvjerio se da imaju fantastične uslove", ističe Jovović, koji je u Crnoj Gori, osim Sutjeske, vodio i Berane.

Dovođenjem 43-godišnjeg trenera, koji je sa jordanskim Fejselijem osvojio duplu krunu i senzacionalno se plasirao finale arapske Lige šampiona, za koga je afrički gigant Zamalek čak i platio obeštećenje da bi ga angažovao, čelnici Al Šorte, popularnih “harfa”, samo su potvrdili visoke ambicije.

"Oni su prošle sezone bili četvrti na tabeli, sada su ambicije najveće. Da ne vjerujem da možemo da ih ostvarimo, ne bih ni dolazio. U ekipi igraju pet reprezentativaca Iraka, a sada su stigla još tri. Dolaze i tri stranca. Neće nam biti lako, naš najveći rival je već dvije godine zaredom osvajao Kup Azije, tamošnju verziju Lige Evrope, a sada je opet u finalu. U pitanju je Er Fors, klub koji je prije 30 i nešto godina vodio naš trener Vojo Gardašević", kaže Jovović, koji sa sobom vodi Marka Jovanovića kao fitnes-trenera i trenera golmana Zorana Banovića.

Iako mlad trener, Jovović je već dovoljno iskusan na klupi, prošao je mnogo toga, o njemu je prošle godine pisao i BBC, kada je preuzeo Zamalek iz Kaira.

"Bilo je to nezaboravno iskustvo, u pitanju je fudbalski gigant, maltene afrička verzija Real Madrida. Mislim da je samo Dušan Nenković sa naših prostora, i to prije 30 godina, vodio Zamalek".

Najveći uspjeh u karijeri Jovović je, međutim, napravio sa jordanskim Fajselijem, kojeg je kao autsajdera uveo u finale arapske Lige šampiona.

Tada se i uvjerio, kako kaže, kolika je razlika između domaćih i internacionalnih utakmica.

"Osvojio sam duplu krunu sa Fejselijem u Jordanu, nisam imao nijednu ponudu. Ušli smo u finale arapske Lige šampiona, uslijedili su pozivi sa svih strana, između ostalih i Zamaleka. Nije tako samo na Bliskom istoku, tako je svuda. Zato mi je žao što crnogorski klubovi nemaju jače uporište u evropskim takmičenjima, jer su to utakmice koje svi gledaju, koje su mnogo bitne i za igrače i za trenere", zaključuje Jovović.

Zlatko Dalić je imao sličan put

To što su obojica nosili dres podgoričke Budućnosti, i što imaju sličnu frizuru, nisu jedine sličnosti između Jovovića i Zlatka Dalića, sada selektora Hrvatske, svjetskog vicešampiona.

"Isti čovjek nas je poveo u arapske zemlje, Ilir Halili. Obojica smo počeli kao treneri u manjim klubovima iz Saudijske Arabije - on u Fejseliju, ja u Hadžeru. Zato su nas često i upoređivali arapski mediji", priča Jovović.

Dalić je preko Al Hilala B, pa glavnog tima Al Hilala iz Saudijske Arabije, stigao do giganta iz Emirata, Al Aina. Poziv iz Hrvatske stigao je prošle jeseni, a ostalo je istorija...

"Dalić je napravio čudo koje će biti ispisano za sva vremena, a to što je karijeru gradio u arapskom svijetu je veliki plus za sve ovdašnje klubove", kaže Jovović.

Bonus video: