Španija će vidjeti pravo lice Nikole Vukčevića

Utakmicom Atletik Bilbaoa - Barselona sinoć startovalo 89. izdanje španske fudbalske lige. Reprezentativac Crne Gore trebalo bi da bude u startnoj postavi Levantea u nedjelju na gostovanju Alavesu
5329 pregleda 0 komentar(a)
Ubijeđen sam da će mi ovo biti možda i najbolja sezona u karijeri”: Nikola Vukčević, Foto: Levante
Ubijeđen sam da će mi ovo biti možda i najbolja sezona u karijeri”: Nikola Vukčević, Foto: Levante

Prije godinu, Nikola Vukčević je postao najskuplji igrač u istoriji Levantea. Od tada do danas to je ponovljeno gotovo milion puta, praktično kad god je pomenuto njegovo ime. Šansu da zaigra za prvi tim, međutim, gotovo da i nije imao. A onda je u finišu dobio priliku i iskoristio je na najbolji način - zatvorio je prilaze ka golu svog tima, Levante je dobio nekoliko utakmica zaredom i obezbijedio opstanak, pa je na kraju sve ispalo dobro. Ipak, nova sezona, koja je počela sinoć utakmicom Atletik Bilbaoa - Barselona, mogla bi da donese mnogo više radosti i Vukčeviću i Levanteu.

Po prognozama španskih medija, naš reprezentativac naći će se u startnoj postavi na gostovanju Alavesu, u nedjelju od 17 časova.

- Trener još nije saopštio tim, on praktikuje da to ne radi do dana utakmice, već na sastanku sat i po pred početak izdiktira sastav. Ja sam svoj dio posla odradio na najbolji način, odnosno samo sam nastavio tamo gdje sam završio prošlu sezonu, jer sam igrao posljednjih četiri-pet kola i mogu slobodno reći da sam te utakmice odigrao na visokom nivou i pomogao ekipi da sačuva prvoligaški status. Iskreno se nadam da ću početi, jer sam dobro odradio pripremni period i dobro sam odigrao pripremne utakmice. Mislim da ne postoji nijedan razlog da ne počnem utakmicu protiv Alavesa. U stvari nije bitno samo da počnem, već da se ustalim u prvih 11 - kaže Vukčević.

Među prvima je došao na pripreme iako je mogao da iskoristi duži odmor, privikao se na španski fudbal, pokazao da trener Pako Lopes na njega može da se osloni. Sve su naznake da bi ovo mogla da bude njegova sezona.

- Nadam se i ubijeđen sam da će ovo biti možda i najbolja sezona u mojoj karijeri. Prošle godine imao sam malo poteškoća što se tiče fizičke spreme. Nisam na najbolji način odradio pripreme u Bragi, jer sam čekao transfer, a kako se to odugovlačilo, sve više sam gubio strpljenje i iskreno da kažem nisam imao neku želju za treningom. Ovdje sam došao sa viškom kilograma, a kad niste u najboljoj spremi, a dođete u najbolju ligu na svijetu, niste u mogućnosti da pokažete koliko možete. Takođe, svaki igrač mora da prođe period adaptacije. Dugo godina bio sam u Portugalu i prelazak u Levante praktično mi je bio prvi transfer nakon odlaska iz Budućnosti. Sve to je nosilo sa sobom određene poteškoće, a uz to doveden sam za rekordan transfer i kad se pominjalo moje ime, kao drugi dio rečenice uvijek je išlo „najskuplji igrač u istoriji Levantea”. Zbog toga su oni imali ogromna očekivanja. Imao sam ih i ja, ali u početku to nije bilo kako treba.

Ali nisam gubio samopouzdanje, znao sam koliko vrijedim i da nisam mogao preko noći da zaboravim da igram fudbal. Kada je došao najbitniji period za Levante, kada je čak bio u zoni ispadanja, spletom okolnosti uskočio sam u tim, jer je jedan igrač dobio crveni karton. U tom meču pobijedili smo Betis 4:0 i nakon toga sve je išlo kako treba.

Pozicija zadnjeg veznog igrača, na kojoj igra Vukčević, sve više dobija na značaju - Buskets je nezamjenjiv u Barseloni, Kazemiro u Realu, Matić u Mančester junajtedu. Kante je izabran za naboljeg igrača čitave Premijer lige kada je Čelsi bio šampion, najveća želja Gvardiole ljetos je bila da dovede Rodriga iz Atletiko Madrida, a Simeone je za njega pronašao zamjenu u komšiluku, pa je iz Reala doveo Ljorentea.

- Jeste, jer to je veza između odbrane i napada. Levanteu se prošle godine dešavalo da je na nekim utakmicama postizao po dva-tri gola, a na kraju gubio zato što smo primali puno golova. U tom trenutku Levante nije imao igrača sa tim karakteristikama, već tehnički dobro potkovane igrače koji su bili više ofanzivni. Kada sam u posljednjih nekoliko kola dobio priliku da igram, mislim da smo od četiri utakmice dobili tri, a primili smo minimalan broj golova. To je pokazalo da koliko god je bitno da se postižu golovi, još je važnije da se ne primaju. To je moj dio zadatka u Levanteu - više da povežem odbranu i napad, nego da djelujem ofanzivno. Mada, imam i neke određene uloge s loptom, da otpozadi kreiram igru.

Ljetos je bilo određenih promjena u Levanteu, pričalo se da će doći i srpski internacionalac Nemanja Radoja, koji igra na istoj poziciji kao Vukčević.

- Priča se da će doći, jer sam samo ja zadnji vezni igrač u timu. Iskreno, volio bih da dođe još jedan igrač na mojoj poziciji, jer ću u tom slučaju morati još više i bolje da radim, da budem maksimalno profesionalan da bih se izborio za mjesto u timu. Što se tiče ostalih pozicija, doveli smo špica iz Betisa Serhija Leona, ponovo je sa nama Borha Majoral iz Real Madrida, a sačuvali smo okosnicu tima. Nešto može da se promijeni do kraja prelaznog roka, ali nadam se da ćemo sačuvati najbitniji igrački kadar, jer mislim da imamo kvalitet da se borimo za sredinu tabele i da ne razmišljamo o opstanku.

Primarni cilj ipak je opstanak.

- Realno, cilj jeste opstanak i to da ga obezbijedimo što prije, a ne kao prošle godine, kada smo to uradili tek u pretposljednjem kolu. Mislim da imamo veliki kvalitet i ogroman potencijal i treba to da iskoristimo. La Liga je najbolje fudbalsko takmičenje na svijetu, a u takvom društvu favorit je...

- Barselona! Nijedna ekipa ne može da se poredi sa njom, kao što nijedan igrač ne može da se poredi sa Mesijem. Modrić je dobio Zlatnu loptu prošle godine, gledao sam ga, a i nekoliko minuta igrao protiv njega, jer sam ušao na meču protiv Reala, ali sa Mesijem apsolutno niko u Španiji ne može da se poredi. Barsa je sad dovela Grizmana, nadam se da će dovesti i Nejmara, jer bi to možda bila najbolja ekipa u istoriji fudbala. Što se tiče ostalih, vidim da Realu ne ide dobro, mislim da pojačanja koja su doveli nisu na nivou nekadašnjeg Reala, kada su tu bili Ronaldo i ostali. Atletiko Madrid je napravio odličan posao u prelaznom roku, samo ostaje da se vidi kako će se pojačanja uklopiti. Vidim da je Portugalac Žoao Feliks odlično odradio pripremne utakmice. Ne znam samo kako će Simeone, za koga znamo da je više defanzivni nego ofanzivni trener, sve to uklopiti, ali što se tiče ekipe, Atletiko po mom mišljenju definitivno ima drugi nabolji sastav u La Ligi.

Barselona! Nijedna ekipa ne može da se poredi sa njom, kao što nijedan igrač ne može da se poredi sa Mesijem

Kako je igrati pred domaćim navijačima, kakva je atmosfera na stadionu Levantea.

- Lijepo je. Nije to neki preveliki klub, svi znamo da je Valensija glavni klub u ovom gradu. Nije to neka velika masa ljudi koji nas prate, ali u posljednje dvije-tri godine stadion je stalno rasprodat. Kapacitet je 25 hiljada, a imamo preko 20 hiljada prodatih sezonskih ulaznica. Užitak je igrati ne samo na našem terenu, nego i na svim stadionima u Španiji, jer se fudbal ovdje gleda totalno drugačije nego što smo navikli u Crnoj Gori. Na mene je, ipak, najveći utisak ostavio stadion Valensije. Igrao sam protiv Barselone na „Nou kampu” kada su osvojili titulu, bilo je 95-96 hiljada ljudi, ali „Mestalja” ima dušu, meni je totalno drugačiji utisak igrati na njemu u odnosu na sve druge stadione - zaključuje Vukčević.

Da vratimo kult reprezentacije

Uskoro slijedi i reprezentativno okupljanje. Poslije lošeg starta i svega što se dešavalo oko odlaska selektora Ljubiše Tumbakovića i nekih igrača koji nisu htjeli da nastupaju protiv Kosova, čini se da su nade potpuno splasnule. Ali u međuvremeno je kormilo reprezentacije preuzeo Faruk Hadžibegić, a dok postoji makar teorija za dobar rezultat u kvalifikacijama, treba se i nadati.

- Što se tiče nas igrača, zna se i vidi se da to što znamo i koliko možemo dajemo na svakoj utakmici. Da li je to dovoljno ili ne - nekad jeste, nekad nije. Najbitnije je da mi u pravom smislu te riječi ginemo za dres reprezentacije. Znamo sve što se dešavalo u prethodna dva-tri mjeseca, u pitanju su nefudbalske stvari o kojima bih mogao dosta da pričam, ali bolje je da ne kažem ništa. Došao nam je novi selektor, nadam se da ćemo barem vratiti kult reprezentacije, koji je nacionalni tim krasio od nastanka. Najbitnije je da se osjeća ta spona između Saveza i navijača, da budemo svi zajedno. Nadam se da možemo da prođemo, ako ne sad ove kvalifikacije, onda makar da napravimo zalog za budućnost. Iskreno, bio sam ubijeđen da ćemo se kvalifikovati za Evropsko prvenstvo.

Sjajnu sezonu u La Ligi mogao bi da ima i Stefan Savić, koji je odlaskom Godina postao komandant odbrane Atletiko Madrida.

- Nismo se čuli nekoliko dana, ali u kontaktu smo redovno. On je bio nesporan i dok je Godin igrao, igrao je finale Lige šampiona, ima veliko ime u Španiji i poštuju ga u Atletiku. Samo je bitno da bude zdrav i fizički spreman, ni jedan odsto ne sumnjam da će biti nosilac odbrane Atletiko Madrida.

Bonus video: