Ko je predsjednik sa pištoljem: Biznismen blizak Putinu, duvanski magnat...

Rođen je prije 58 godina, na teritoriji današnje Gruzije. Jedan je od najbogatijih Rusa, a kapital je stekao kupovinom fabrike duvana „CJSC Donskoy Tabak”, najveće u Rusiji, početkom 90-ih
355 pregleda 9 komentar(a)
savidis paok, Foto: Reuters
savidis paok, Foto: Reuters
Ažurirano: 12.03.2018. 11:30h

Sukobi navijača, prekidi utakmica, incidenti na tribinama i terenu sa tragičnim posljedicama – sve je to viđeno na fudalskim terenima širom Evrope, ali sinoć je u Solunu pomjerena granica fudbalskog nasilja.

I nisu to uradili navijači, ekstremne grupe, već predsjednik jednog ozbiljnog i velikog kluba.

Ivan Savidis, prvi čovjek PAOK-a, ušao je na teren sa pištoljem, jer je bio nezadovoljan odlukom sudija da poništi gol njegovog tima u duelu sa AEK-om.

„Mrtvi ste“, navodno je Savidis poručio sudijama, prenose grčki mediji.

„On nije prijetio samo sudijama, u opasnosti su bili svi koji su bili na terenu“, rekao je trener AEK-a Manolo Himenes.

Kako je javila grčka državna televizija, sudije su dva sata kasnije, u svlačionici, odlučile da priznaju gol PAOK-a i registruju utakmicu rezultatom 1:0.

Mediji javljaju da je grčka policija izdala nalog za hapšenje Savidisa i njegovih tjelohranitelja.

Ko je predsjednik sa pištoljem, interesuje se fudbalska javnost.

Ivan Savidis je biznismen, koji ima dvojno državljanstvo, rusko i grčko.

Rođen je prije 58 godina, na teritoriji današnje Gruzije. Jedan je od najbogatijih Rusa, a kapital je stekao kupovinom fabrike duvana „CJSC Donskoy Tabak”, najveće u Rusiji, početkom 90-ih.

On je bio predsjednik fudbalskog kluba Rostov, pa SKA Rostov, u vrijeme kada je bio i poslanik u Dumi, kao član partije Vladimira Putina.

Prije sedam godina se preselio u Solun, razgranao biznis preko najveće ruske luke, u kojoj ima akcije, kupio i veliku grčku fabriku duvanskih proizvoda – SEKAP, a kada je platio oko 10 miliona eura duga, postao je vlasnik PAOK-a.

Važi za najmoćnijeg čovjeka u Solunu, gdje je vlasnik i dva luksuzna hotelska kompleksa (Macedonia Palace and Xenia Palliuri).

Kako navode grčki mediji, Savidis je i važan sponzor Međunarodne šahovske federacije, kao i Bilijar saveza Rusije.

Bonus video: