Dan kada su debitovali u reprezentaciji: Zidan sa dva gola, Mesi sa crvenim kartonom

Obojica fudbalskih majstora su, interesantno, u igru ušli u istom, 18. minutu drugog poluvremena
2584 pregleda 1 komentar(a)
Zinedin Zidan
Zinedin Zidan
Ažurirano: 17.08.2019. 23:48h

Još uvijek je imao kosu i nosio je broj 14 na dresu, koji će u svijetu fudbala uvijek biti simbol Johana Krojfa. Ušao je u igru u 18. minutu, umjesto “desetke” Korentina Martinsa, danas selektora Mauritanije, koji u fudbala nije ostavio dubok trag.

Za razliku od Zinedina Zidana, danas trenera Reala, koji je 17. avgusta 1994. godine debitovao u dresu reprezentacije Francuske.

Zizu je imao 22 godine, igrao je za Bordo, i bio je jedan od mladih igrača koje je novi selektor Ajme Žake pozvao u reprezentaciju koja je bila “uništena” od Bugarske u kvalifikacijama za Mundijal u Sjedinjenim Američkim Državama.

Ko zna da li je Žake pozvao tada Zidana jer se meč protiv Češke igrao u Bordou?

I nije izgledalo dobro do njegovog ulaska na teren, iako su igrali Kantona, Desaji, Tiram, Blan, Žinola i društvo. Golovima Skuhravija i Smejkala, Češka je vodila 2:0, a onda je ušao on. Dvadesetak minuta adaptacije, a onda je u finišu meča pokazao klasu, sa dva gola za izjednačenje.

Prvo je u 85. minutu krenuo u trku sa sredine protivničke polovine terena, u trku se oslobodio dvojice protivnička igrača i onda je ljevicom pogodio mrežu. Dva minuta kasnije, nakon kornera Anglome, glavom je postavio konačnih 2:2.

Ostalo je istorija, iako je Zidan u toj sezoni odigrao samo još dvije utakmice u reprezentaciji Francuske. Godinu kasnije, nakon “eksplozije” u dresu Bordoa, uključujući eliminaciju Milana u Kupu UEFA, postao je nezamjenjiv reprezentativac selekcije Žakea, i jedna od najvećih zvijezda svjetskog fudbala…

Isti dan, ali 2005. godine, bio je poseban za još jednu svjetsku zvijezdu - Lionel Mesi je debitovao u dresu Argentine, koji je u međuvremenu postao najbolji strijelac u istoriji "gaučosa". Ali, bez trofeja...

Interesanto, kao Zidan, i Mesi je u igru ušao u 18. minutu drugog poluvremena prijateljske utakmice protiv Mađarske na stadionu "Ferenc Puškaš" u Budimpešti.

Na dresu je imao broj 18, a u igru je ušao umjesto Lisandra Lopesa.

Njegov debi, međutim, prošao je mnogo gore od Zidanovog. Na terenu je proveo tek 40 sekundi, jer je prestogo zaradio crveni karton zbog udaranja laktom Vančaka, koji ga je držao za dres prilikom prepoznatljivog prodora. Sličnog prodora Zidana 11 godina ranije...

Bonus video: