Odlazak Tate: Od rezerve do stuba odbrane prvaka svijeta

Prije nekoliko dana je preminuo Hose Luis Braun, nekadašnji reprezentativac Argentine, koji je u finalu Mundijala u Meksiku 1986. postigao prvi i jedini gol u dresu „gaučosa”
3449 pregleda 0 komentar(a)
Hose Luis Braun
Hose Luis Braun
Ažurirano: 18.08.2019. 12:49h

Nedavna smrt Hosea Luisa Brauna (62 godine) za ljubitelje fudbala u Argentini predstavlja težak udarac. Igrač koji je bio poznatiji pod nadimkom Tata nije bio samo libero Argentine koja je 1986. godine bila prvak svijeta u Meksiku, već i jedan od malobrojnih „pristojnih” igrača ispod nivoa Dijega Armanda Maradone u toj selekciji „gaučosa”.

„Još ne mogu da vjerujem. Bio si jak kao bik. Toliko ćeš mi nedostajati, mnogo mi je žao, brate. Mi koji smo uživali u tvom prijateljstvu, nikada te nećemo zaboraviti. Dao si gol u finalu, igrao sa slomljenim ramenom i znao si koliko je teška Zlatna boginja”, napisao je Maradona na Instagramu povodom smrti Brauna.

Nikada u istoriji fudbala, kao u tadašnjoj Argentini, naime, nije bila evidentna razlika u klasi između najboljeg igrača šampiona svijeta (Maradone) i njegovih saigrača. Ektor Skarone, Đuzepe Meaca, Huan Alberto Skjafino, Pele, Franc Bekenbauer, i mnogi drugi bili su fudbalski fenomeni, ali u ekipama koje su bile pune individualnog kvaliteta. Time Maradonina klasa (slično je radio i sa Napolijem) dobija joj više na značaju.

Selektor Karlos Biljardo je na tom Mundijalu na teren slao ekipu u „blindiranoj” formaciji 3-5-1-1, sa Maradonom koji je imao slobodu da bude Maradona iza jedinog špica. U toj formaciji, Braun je kao libero izborio mjesto sa skoro 30 godina, potpuno neočekivano, zbog bolesti i povrede Danijela Pasarele. Prije tog Mundijala je odigrao samo tri utakmice za reprezentaciju, 1984. godine, i to uvijek kada nije bilo Pasarele.

Iako ga Maradona nije simpatisao, za Biljarda je Pasarela bio nezamjenjiv do 30. aprila 1986. godine i prijateljske utakmice sa Norveškom. Pasarela, koji je u prije tog Mundijala prešao iz Fiorentine u Inter, zbog bolesti nije mogao da bude u timu u prva dva meča, protiv Južne Koreje i Italije, a onda je i povrijedio mišić neposredno prije planiranog povratka na teren za posljednji meč u grupi, protiv Bugarske. Tako je libero Argentine od prvog do posljednjeg meča bio Braun.

"Bila je to šansa koju sam sanjao čitavog života", kazao je prije nekoliko godina Braun, koji je odigrao 38 mečeva za argentinsku selekciju, a koji se posljednjih godina borio sa Alchajmerovom bolešću.

Bivši igrač Estudijantesa nije pogriješio nijednu utakmicu u Meksiku, bio je, čak, i strijelac prvog gola u pobjedi Argentine u finalu protiv Zapadne Njemačke (3:2). Interesantno, to je bio njegov jedini pogodak u reprezentaciji.

Braun je ostao upamćen i po tome što je nakon utakmice Italija - Argentina (1:1) ispričao novinarima da su mnogi igrači „azura”, posebno Širea, Kabrini i Vijali, pozivali Argentince na toj utakmici da se zadovolje remijem i da izbjegnu povrede.

Pasarela je pokušavao da se vrati na teren, ali je na dan famozne utakmice četvrtfinala između Argentine i Engleske i Maradonine „Božje ruke” hitno završio u bolnici zbog čira na debelom crijevu. Zbog duha koji ga je pratio tokom karijere, Pasarela je pobjegao iz bolnice, i stavio se na raspolaganje Biljardu za finale Mundijala.

Iako bez treninga, Pasarela je tražio od selektora da ga pusti da odigra koji minut u finalu, ako Argentina bude vodila dva razlike, navodeći primjer Italijana Franka Kauzija iz 1982. godine. San Pasarele je da na terenu osvoji i drugu argentinsku titulu prvaka svijeta, nakon one 1978. godine. Biljardo je, međutim, bio svjestan fizičkog stanja svog miljenika, i teškog srca je odbio molbu, zbog toga što su u to vrijeme na klupu išla petorica igrača.

Razvoj događaja u finalu ne bi dozvolio Biljardu da u igru i nakratko uvede Pasarelu, iako je Braun drugo poluvrijeme tog finala igrao sa povredom ramena.

Tata, naime, nije želio da bude zamijenjen, već je sa prednje strane dresa napravio rupu, da u nju ubaci palac povrijeđene ruke i tako smanji pritisak na rame…

"Rekao sam doktoru da i ne pomišlja da me izvede iz igre. Više puta sam tokom tog poluvremena pomislio „Zar da propustiš ovo finale? Jesi li lud”? Ne možete ni da zamislite koliko sam ponosan što sam postigao gol za moju zemlju u finalu Mundijala", rekao je svojevremeno Braun, koji je najveći dio igračke karijere proveo u Estudijantesu iz La Plate (1983. osvojio titulu), a nastupao je i za Atletiko Nasional, Boka juniors, Deportivo Espanjol, Brest, Mursiju i Rasing.

Braun je kao trener bio pomoćnik kada je Argentina osvojila zlato na Olimpijskim igrama u Pekingu 2008, a kasnije ga je Maradona uzeo u svoj stručni štab, kada je imenovan za selektora A tima...

Bonus video: